24 May 2023  |  Radar

Radar

Αυτά είναι τα αντικείμενα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για τον Μάιο.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Chaise Longue N°1 Odysseus – Uglycute

Το Σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Uglycute παρουσίασε στην Gus Gallery στη Στοκχόλμη, δύο έπιπλα που κοσμούν προσφάτως ολοκληρωμένα έργα τους. Η Chaise Longue N°1 Odysseus δανείζεται την τεχνοτροπία που φέρει στην επιφάνειά της από το εσωτερικό του εστιατορίου στο οποίο βρίσκεται. Πρόκειται για ξύλινα πάνελ που έχουν υποστεί επεξεργασία με γύψο και κερί, ώστε να μιμούνται παλαιωμένο μπρούτζο. Το design της ξαπλώστρας αντικατοπτρίζει το πάθος του γραφείου για την κατάρριψη της νόρμας σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την υλικότητα, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση του ανοίκειου στον χώρο.

Concept by: Uglycute

Photo by: Jens Andersson


Till10 – OTO Marble Light & Kalodromo

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της συλλογής τοποθετείται χρονικά στην περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας, όταν οι συναντήσεις επιτρέπονταν μόνο ως τις 10 το βράδυ. Σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές, οι Yiannis Karpontinis και Tom Von Kaenel αποφάσισαν να αναδείξουν το φως, και μάλιστα το φως μέσα από μαρμάρινα γλυπτά. Η συλλογή Till10 προάγει τη μικρή παραγωγή χειροποίητων αντικειμένων σε αργούς ρυθμούς, φέρνοντας στο προσκήνιο το μάρμαρο Κρυσταλλίνας Νάξου, όπου λαμβάνει χώρα ολόκληρη η διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής. Χαρακτηριστικό αυτού του μοναδικού υλικού είναι η μερική διαφάνεια που επιτρέπει τη διάχυση του φωτός, κάτι που οι σχεδιαστές συνδυάζουν με καμπύλα ή και εντελώς κυκλικά κομμάτια του υλικού, που φέρουν πτυχώσεις.

Concept by: OTO Marble Light & Kalodromo

Photo by: Epaminondas Koutsoukis


Blanc Stands – Oright Studio για το Blanc

Το creative studio με έδρα την Αθήνα παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα δουλειάς, από design concept μέχρι υλοποιημένα αντικείμενα, σε ένα φάσμα που περιγράφεται ως το «σημείο συνάντησης της οπτικής επικοινωνίας και της αρχιτεκτονικής». Τα Blanc Stands δημιουργήθηκαν για την ομώνυμη εταιρεία καπέλων, και αποτίουν έναν φόρο τιμής σε ιστορικά design βάσεων και εξαρτημάτων επίπλων που κατασκευάζονταν από χρώμιο. Στόχος είναι ο σχεδιασμός πολυλειτουργικών βάσεων όπου θα εκτίθενται οι δημιουργίες της εταιρείας, ενός καμβά δηλαδή που θα αναδεικνύει την κάθε λεπτομέρεια. Για τον σκοπό αυτόν, οι στρογγυλοί σωλήνες μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους ώστε να δημιουργήσουν ξεχωριστές συνθέσεις σε άσπρο και μαύρο χρώμα.

Concept by: Oright Studio

Photo by: Giorgos Vitsaropoulos


Mama Flower – Elina Belou

Η Elina Belou εμπνέεται τις μορφές των απλών και κομψών κεραμικών της από αρχαϊκές και αρχετυπικές φόρμες, καθώς και από τους τόπους στους οποίους έχει ταξιδέψει ή έχει ζήσει. Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς της, εκτός από τη συνεργασία της με τη Laure Jaffuel στο Ceramic Wall που είδαμε από κοντά στην έκθεση «Club Vacay», αποτελεί το γλυπτό Mama Flower. Σε αυτό, η δημιουργός έχει συνδυάσει τις απαλές καμπύλες και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του ελληνικού χώρου με αποξηραμένα πέταλα, σαν ένα σύγχρονο είδος διακόσμησης επάνω σε ένα λειτουργικό αντικείμενο. Η προσέγγισή της είναι ανθρωποκεντρική, και μοιάζει σα να γεφυρώνει το χτες με το σήμερα μέσω απλών αλλά δυναμικών σχεδιαστικών αποφάσεων.

Concept by: Elina Belou

instagram.com


Rumble sofa – Gianni Pettena για το Poltronova

Ο Gianni Pettena αποτελεί ένα όνομα – τομή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης στην Ιταλία, αφού ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής στο Ριζοσπαστικό Κίνημα, παρόλο που εγκατέλειψε την ενεργό δράση στο αρχιτεκτονικό έργο, το οποίο ο ίδιος αισθανόταν ότι τον περιόριζε ήδη ενώ σπούδαζε. Ένα από τα πρώτα σχέδιά του είναι ο καναπές Rumble, που σχεδιάστηκε το 1967 για την κατοικία-studio του στη Φλωρεντία. Το design φέρει επιρροές από τη φύση, αφού αντλεί έμπνευση από τη μορφή της φωλιάς, μέσα στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί. Το μεγάλο μέγεθος του καναπέ ήταν το ζητούμενο για τον ίδιο, προκειμένου το έπιπλο να ενσωματωθεί στο μέγεθος του χώρου γύρω του. Σήμερα, η ιταλική εταιρεία Poltronova επανακυκλοφορεί τον ιστορικό καναπέ σε νέα έντονα χρώματα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του design του Pettena.

Concept by: Gianni Pettena

Photo by: Poltronova


Cenote washbasins – Patricia Urquiola για το Agape Design

Το Studio Urquiola μετρά πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας, με λαμπρά έργα στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του βιομηχανικού design, της καλλιτεχνικής σκηνοθεσίας αλλά και της παροχής στρατηγικών συμβουλών. Το βαθιά ανθρωποκεντρικό design της επιτυχημένης δημιουργού αναδεικνύεται στη συλλογή Cenote, μια σειρά από minimal νεροχύτες που τοποθετούνται επάνω σε πάγκο ή στέκονται αυτόνομοι σε βάση. Το υλικό που επιλέχθηκε είναι ο πηλός, ο οποίος προσφέρει ένα παιχνίδι αισθήσεων, αφού η εξωτερική όψη του αντικειμένου είναι τραχιά και ανολοκλήρωτη, ενώ το εσωτερικό (που συνυπάρχει με το νερό) είναι λείο, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο το κάθε αντικείμενο μοναδικό.

Concept by: Patricia Urquiola

Photo by: Agape


Root stool – Ferm Living

Η καλοκαιρινή συλλογή της εταιρείας Ferm Living για το 2023 περιλαμβάνει αντικείμενα σε θερμούς τόνους, συνδυάζοντας την τέχνη και το design με μια νότα αισιοδοξίας αλλά και την αναπόσπαστη αισθητική ματιά της εταιρείας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική όψη κάθε αντικειμένου. Το σκαμπό – βοηθητικό τραπεζάκι Root κατασκευάζεται από μια ρίζα δέντρου, κομμάτι που συχνά καταλήγει στα απορρίμματα κατά τη διάρκεια της μαζικής παραγωγής. Αυτή η ρίζα έπειτα σκαλίζεται στο χέρι, μέχρι να μεταμορφωθεί από άμορφη μάζα σε ένα λειτουργικό αντικείμενο που δομείται από στιβαρές επιφάνειες. Με αυτό το προϊόν, η φύση «εισχωρεί» κυριολεκτικά μέσα στην κατοικία.

Concept by: Ferm Living

Photo by: Ferm Living


Hérouville chair – Martin Szekely για το Neotu

Ο Martin Szekely έχει αναπτύξει ένα λεξιλόγιο που απομακρύνεται από τον εξπρεσιονισμό του σχεδίου, και προωθεί την έντονη οικονομία, παραπάνω και από ό,τι ορίζει ο όρος minimal. Δείγμα αυτού του συλλογισμού είναι η καρέκλα Hérouville, που πρόσφατα εκτέθηκε στην Art Basel και το PAD Paris, αν και αρχικά κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1991. Το μαύρο χαλύβδινο κάθισμα διαθέτει αυτή τη χαρακτηριστική τριγωνική μορφή, η οποία υποστηρίζεται από ένα σύστημα λεπτών ράβδων κυκλικής διατομής, που μοιάζει σαν να είναι το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου να υποστηρίζεται το βάρος του ανθρώπου.

Concept by: Martin Szekely

Photo by: Galerie Romain Morandi


OM chair – Johan Ansander για το Blå Station

Ο ανερχόμενος Σουηδός industrial designer Johan Ansander, στη νέα του συνεργασία με την εταιρεία Blå Station, αναζήτησε νέους τρόπους για να συνδυάσει τα τοπικά υλικά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Η καρέκλα OM κατασκευάζεται από λεπτά κομμάτια κόντρα πλακέ που έχουν χυτευτεί, δημιουργώντας ένα ελαφρύ (τόσο αντικειμενικά όσο και μεταφορικά) και απλό κάθισμα που είναι άνετο για τον χρήστη. Στόχος ήταν η καρέκλα να μοιάζει σαν έχει κατασκευαστεί με απλό τρόπο, ώστε ο άνθρωπος να αισθάνεται οικειότητα μαζί της, παρόλο που απαιτήθηκαν προσεκτικός σχεδιασμός και προηγμένες τεχνολογικές ικανότητες για την παραγωγή.

Concept by: Johan Ansander

Photo by: Andrea Papini, Styling by: Camilla Gantelius


Ori – Alexander Lervik για το Noon

Στοχεύοντας στο να φέρει την επανάσταση στον χώρο του lighting design, η νεοσύστατη εταιρεία Noon λανσάρει φωτιστικά με ιδιαίτερο σκανδιναβικό design και μεγάλη ευελιξία στα χαρακτηριστικά τού κάθε αντικειμένου. Το Ori ερμηνεύει την παραδοσιακή τυπολογία της λάμπας γραφείου και τη μετατρέπει σε ένα φωτεινό γλυπτό. Το μέταλλο από το οποίο κατασκευάζονταν αυτές οι λάμπες τώρα δίνει τη θέση του στο χαρτί, σχηματίζοντας ένα πολύ ελαφρύ αντικείμενο που αποκτά κυρίαρχο ρόλο σε οποιοδήποτε τραπέζι τοποθετηθεί. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα του brand, το Ori κυκλοφορεί μόνο σε λευκό χρώμα, δηλαδή όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος ταυτόχρονα.

Concept by: Alexander Lervik

Photo by: Noon

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar