23 Nov 2023  |  Radar

Radar

Στο Radar του Νοεμβρίου, ξεχωρίζουμε και σας παρουσιάζουμε designers και artists από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, που δημιουργούν έπιπλα ή αντικείμενα που εναρμονίζουν τον κόσμο της τέχνης με την πρακτικότητα.
DS.WRITER: 
Felicia Tastani
post image

Αναζητούμε ό,τι νέο υπάρχει στο εγχώριο interior design και σας παρουσιάζουμε τόσο άτομα καταξιωμένα στον χώρο τους, όσο και νέα δημιουργικά studio και workshops, που πειραματίζονται, τολμούν και παράγουν έργα, ικανά να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας. 

Ανακαλύψτε τα όλα στο Radar του Νοεμβρίου!


Πολυθρόνα από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό από το ustā workshop

Το ustā workshop σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα, μοναδικά έπιπλα για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας, που προκύπτουν μέσα από πρακτικές επανάχρησης και προσωποποιημένο σχεδιασμό. Συστεγάζεται στον δημιουργικό πολυχώρο LEONNATOU στο Μεταξουργείο. 

Αρκετά από τα έργα του προκύπτουν ως ανάθεση ή μετά από προσωπική επαφή με τον μελλοντικό ιδιοκτήτη/τρια. Δημιουργούνται στοχευμένα για τον χώρο στον οποίο πρόκειται να φιλοξενηθούν, όπως για παράδειγμα μια σειρά από σκαμπό για ένα νέο καφέ στο Παγκράτι, ή η πολυθρόνα που ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε, που προορίζεται για το νέο της σπίτι στην οδό Αραχώβης.

Πρόκειται για μια πολυθρόνα από μεταλλικό σκελετό λεπτής διατομής σε σομόν-ροζ χρώμα, με κάθισμα που δημιουργήθηκε από κομμάτια δέρματος παλιών καναπέδων, από το stock- περίσσευμα εταιρείας επίπλων. Το αφαιρετικό και σύγχρονο design που χαρακτηρίζει τη salmon steel wireframe armchair, συναντάται και σε άλλες δημιουργίες του ustā workshop, όπως μια μεταλλική κρεμάστρα-καλόγερο με ράφια από επαναχρησιμοποιημένα κομμάτια ξύλινου δαπέδου, τραπέζια εργασίας, φωτιστικά και πολλά ακόμη. 

Concept by: @usta_workshop

Photo credits: ustā Workshop


Burst Charge του Κώστα Λαμπρίδη

Ο Κώστας Λαμπρίδης, που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στις Η.Π.Α., με τίτλο «Reverse Fireworks in Slow Motion» στην Carpenters Workshop Gallery στη Νέα Υόρκη.

Το έργο που παρουσιάζουμε, με τίτλο "burst charge", εμπνέεται από τις έννοιες της αποδόμησης και του μετασχηματισμού. Το αλουμίνιο συνδέεται με τον χαλκό μέσω ενός “καταρράκτη” μπλε φωτός. Μια κατασκευή που μοιάζει με φούσκα που λούζεται από τη λάμψη ενός κεντρικού λαμπτήρα. Οι τόνοι neon χορεύουν γύρω του, δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς.

Concept by: instagram.com | carpentersworkshopgallery.com


Βάζο neo από τον Νέαρχο Ντάσκα

Στη νέα αυτή σειρά design αντικειμένων neo, ο Νέαρχος Ντάσκας δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα τέχνης που είναι ταυτόχρονα χρηστικά, συνδυάζοντας αρμονικά τον σουρεαλισμό και τη σύγχρονη αισθητική.

Χρησιμοποιεί το υλικό του plexiglass με χειροποίητη multi-layered μεταξοτυπία, ώστε να παραμένουν καθαρά τα χρώματα και οι μορφές. Για τα ιδιαίτερα αυτά αντικείμενα design, ο δημιουργός τους αντλεί έμπνευση από την pop art και την pop κουλτούρα. Ο Νέαρχος Ντάσκας είναι ιδρυτής και σχεδιαστής του δημιουργικού γραφείου polkadot design.

Concept by: polkadot.gr


Lounge Chair + Storage απο το cpeic.studio

Πολυθρόνα από ατσάλινο σκελετό, vegan δέρμα και βινύλιο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής πειραματικής διαδικασίας, που εξερευνά τόσο τη μορφή όσο και τη λειτουργία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ μιας τσάντας και μιας καρέκλας. Συνδυάζει διάφορα χαρακτηριστικά σχεδιασμού σε ένα μόνο έπιπλο, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί, τόσο μορφολογικά όσο και υλικά, για να ικανοποιήσει τις ατομικές προτιμήσεις.

Το CPEIC είναι ένα σύγχρονο design studio που ιδρύθηκε το 2019 από την Tereza Kourra στη Λευκωσία της Κύπρου και ειδικεύεται στη δημιουργία τόσο φυσικών όσο και ψηφιακών έργων. Θολώνοντας τα όρια στον χωρικό σχεδιασμό, το CPEIC δίνει σημαντική έμφαση στη δημιουργία απτών και σύνθετων περιβαλλόντων, τα οποία διαμορφώνονται διαρκώς από την επιδίωξη του πειραματισμού. 

Concept by: cpeic.studio | instagram.com

Photo credits: CPEIC studio


Butterfly Library από τον Θεόδωρο Ψυχογιό

Ο Θεόδωρος Ψυχογιός έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, για τα μεγάλης κλίμακας σχέδια και τις τοιχογραφίες του με μελάνι. Ως καλλιτέχνης που εξερευνά συνεχώς νέα μέσα έκφρασης, με το έργο του να περιλαμβάνει μουσική, γλυπτική και ζωγραφική, οδηγήθηκε στην πιο πρόσφατη συλλογή του, RAW, που είναι η πρώτη ενασχόληση του καλλιτέχνη με τον κόσμο των χρηστικών-λειτουργικών αντικειμένων και ως εκ τούτου αποκαλύπτει μια νέα πτυχή της δημιουργικής του ευαισθησίας.

Ανάμεσα στα μοναδικά χειροποίητα έργα της συλλογής RAW -όπως τραπέζια, παγκάκια, καθίσματα-, ξεχωρίζουμε και σας παρουσιάζουμε ένα έργο που καταφέρνει να σε υποβάλει παρά την απλότητά του. Πρόκειται για την “Butterfly Library”, μια γλυπτή βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε από πέτρα και μάρμαρα συλλεγμένα σε Αττική και Νάξο. Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει να αποτελείται από ετερόκλητα μαρμάρινα στοιχεία, σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, μεγέθη και κοψίματα. Ενώ, παράλληλα, τολμά να επαναχρησιμοποιήσει και τις παραδοσιακές μαρμάρινες κυλινδρικές διατομές, τα λεγόμενα “δοκιμαστικά καρότα”, ως “πόδια” της κατασκευής του.

Concept by: Theodore Psychoyos

Photo credits: Carwan gallery


Ψωμιά-Τάματα του Νίκου Χανδόλια

Το KIRKI project είναι μια νομαδική έκθεση που λαμβάνει χώρα μια φορά τον χρόνο σε κάποιο νησί στις Κυκλάδες. Προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανταποκριθούν στη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη τοπολογία τού εκάστοτε νησιού που φιλοξενεί την έκθεση. 

Από τα πιο πρόσφατα έργα που ανέδειξαν το Kirki Project το περασμένο καλοκαίρι, ξεχωρίζουμε τα ψωμιά-τάματα από τον Νίκο Χανδόλια, ο οποίος μετουσιώνει τις μνήμες του μέσα από τα έργα του, επηρεασμένος από τις εμπειρίες που βίωσε, μεγαλώνοντας στον οικογενειακό φούρνο του μπαμπά του στην Κατερίνη. Τάματα, δυαδικοί κώδικες και αφιερώματα στη θάλασσα πήραν τη μορφή ψωμιού και, αφού παρουσιάστηκαν στην έκθεση, προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και φαγώθηκαν. Ένα προζυμένιο καρβέλι, χρωματισμένο έντονα με φυσικό τρόπο (με κουρκουμά και σπιρουλίνα) ήταν η συμβολική «προσφορά στον ήλιο και τη θάλασσα», ενώ άλλα, διαφορετικά ψωμιά-γλυπτά, είχαν τον ρόλο της προσφοράς στους σύγχρονους, ψηφιακούς θεούς με τη χαρακτηριστική φράση «I accept terms of use» (Αποδέχομαι τους όρους χρήσης).

Concept by: kirkiprojects.com | instagram.com

Photo credits: Μιράντα Παπαδοπούλου


Ξύλινη συρταριέρα-ερμάριο από το Spolia Workshop

Το Spolia Workshop δημιουργεί χειροποίητα έπιπλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα, που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε σπιτιού, μπάνιου, αποθηκευτικού χώρου. Ο όρος «spolia», που επέλεξαν οι αρχιτέκτονες ιδρυτές του, αφορά τα αρχιτεκτονικά μέλη από παλαιότερη χρήση, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται ως οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερη εποχή. 

Ανακαλύψαμε την αυτόνομη μονάδα αποθήκευσης open frame unit, με το λιτό και λειτουργικό design, που θυμίζει σκανδιναβική αισθητική. Σχεδιασμένη με έξι συρτάρια,  από μασίφ ξύλο οξιάς και φυσικό καπλαμά οξιάς, προσφέρει απόλυτη ευελιξία, για την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο ή το μπάνιο. 

Concept by: spoliaworkshop.gr | instagram.com

Photo credits: Spolia Workshop


Ziggy βοηθητικό τραπεζάκι από το Obscura studio

Το Obscoura είναι ένα design studio με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε το 2018 από την Αμάντα Κανακάκη και τον Denis Valouev, που ασχολείται με τη μόδα και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Μαζί με τον συνεργάτη της, η Κανακάκη ξεκίνησε σχεδιάζοντας εκκεντρικά Pret-A-Porter ρούχα.

Η σειρά επίπλων, στην οποία ανήκει και το Ziggy που παρουσιάζουμε, αποτελείται από αντικείμενα κατασκευασμένα από 100% πηλό, και κάθε κομμάτι από αυτά μπορεί να σχεδιαστεί μοναδικά και να παραχθεί σε προσαρμοσμένα μεγέθη και χρώματα. Μέσα από μια εξερεύνηση της υλικότητας, του χρώματος, των μορφών, επιδιώκει να δημιουργήσει ξεχωριστές εμπειρίες σε κάθε χώρο. Το ziggy είναι φτιαγμένο από λευκό πηλό.

Concept by: obscoura.com | instagram.com

Photo credits: Obscura studio

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
18 Sep 2023  |  Radar
Radar