16 Oct 2023  |  Radar

Radar

Αυτά είναι τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για τον μήνα Οκτώβριο
DS.WRITER: 
Felicia Tastani
post image

O κόσμος του interior design μοιάζει να συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να ανανεώνεται και οι σχεδιαστές να μην σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις νέες δημιουργίες τους. Μας κέντρισαν το ενδιαφέρον μορφές εμπνευσμένες από τη φύση ή την παράδοση, αλλά και φόρμες πειραματικές και καινοτόμες. Σχεδιαστές από κάθε γωνιά του πλανήτη, που δημιουργούν έπιπλα που εναρμονίζουν τον κόσμο της τέχνης με την πρακτικότητα.

Εκεί που η λειτουργικότητα συναντά την τέχνη, προκύπτουν έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα που είναι κάτι περισσότερο από απλή διακόσμηση, είναι δήλωση (statement)! Κάθε κομμάτι κρύβει από πίσω του μια ιστορία δημιουργικότητας, επανάχρησης ή μνήμης. Ανακαλύψτε τα όλα στο Radar του Οκτωβρίου και βρείτε το ιδανικό για να ανανεώσει τον χώρο του σπιτιού ή του γραφείου σας.

Σετ σερβιρίσματος τσίπουρου από το AGS Home

Η AGS (Ancient Greek Sandals) κυκλοφόρησε τη δεύτερη συλλογή της για το σπίτι, με έμφαση στα tableware. Αυτό το καλοκαίρι εμπνεύστηκε από το νησί της Λέσβου και την κεραμική παράδοση. Πρόκειται για μια σειρά που τιμά και εξελίσσει την παράδοση και το έργο της οικογένειας Κουρτζή, που παράγει μοναδικά κεραμικά από το 1820 μέχρι σήμερα. Η σειρά αποτελείται από μεγάλο αριθμό αντικειμένων τέχνης και πρακτικότητας, όπως τα σκεύη της Ελπίδας Κουρτζή, τα πολύχρωμα γυάλινα ποτήρια κρασιού, επιτραπέζια κεριά, τα ζωόμορφα καραφάκια από τον Γιώργο Ακαμάτου και άλλα αρχικά σχέδια του Νίκου Κουρτζή, που εκσυγχρονίστηκαν.

Concept by: AGS

Photo credits: AGS Home


Paloma Table από το Studio Giancarlo Valle

Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και σχεδιαστής Giancarlo Valle μάς δείχνει τον τρόπο να συνδυάσουμε στον ίδιο χώρο στοιχεία του παρελθόντος και του παρόντος. Εκτός από ένα μεγάλο τραπεζάκι σαλονιού με καμπύλες γραμμές, που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη το 2023, άλλα αξιόλογα κομμάτια του ρεπερτορίου του είναι ένα άνετο ανάκλιντρο, ένα έπιπλο-μπουφέ από ξύλο κέδρου και ένα χαλί φτιαγμένο σε συνεργασία με τη Nordic Knots. Έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα ζεστά, σε γήινες αποχρώσεις και με αναφορές στη φύση, τα οποία συνομιλούν με άλλα αντικείμενα ιστορικών σχεδιαστών σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης εκλεπτυσμένων αλλά ταυτόχρονα οικείων χώρων ζωής.

Concept by: Studio Giancarlo Valle

Photo credits: Studio Giancarlo Valle


Elevated cat tree, από τον Vazken Karageozian για το Papuk

Ο Συροκαναδός σχεδιαστής Vazken Karageozian ίδρυσε το brand Papuk στο Τορόντο, που στα αρμενικά σημαίνει «αφράτο», για να δημιουργήσει κατασκευές φιλικές προς τις γάτες που ταιριάζουν σε σύγχρονους εσωτερικούς χώρους. Το εναρκτήριο προϊόν του, το Connect, είναι ένα αρθρωτό, εξατομικευμένο “δέντρο” γάτας, που συνδυάζει κάθετα στοιχεία από συμπιεσμένη τέφρα με ράφια από κόντρα πλακέ. Πρόκειται για μια αποφασιστική διαφοροποίηση από τις συνηθισμένες ογκώδεις τυποποιημένες κατασκευές με τις οποίες συνήθως ζει μια οικογένεια με γάτα. Προσαρμόζεται στις επιλογές των αγοραστών και μετασχηματίζεται. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να στερεώσει ένα επικαλυμμένο μαξιλάρι, να προσθέσει ένα επιπλέον κρεμαστό παιχνίδι ή επιπλέον δερμάτινους ιμάντες. Όλα αυτά με στόχο τη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος παιχνιδιού για την κάθε γάτα. 

Concept by: Papuk

Photo credits: Papuk


Ruffle Side Tables, από την Bari Ziperstein για το BZIPPY

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Bari Ziperstein για το brand BZIPPY είναι η συλλογή Ruffle. Πρόκειται για κεραμικά αντικείμενα που φέρουν αυλακώσεις και καμπύλες που θυμίζουν βολάν, με πολλές χρήσεις όπως βοηθητικά τραπεζάκια, βάζα, μικρές ζαρντινιέρες. Η παλέτα χρωμάτων που έχει επιλέξει η σχεδιάστρια είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει από παιχνιδιάρικα marshmallow παστέλ έως γήινους τόνους. Στο eshop της μπορεί να βρει κανείς όλα τα κομμάτια της συλλογής της, όμως γυμνά από χρώμα, καθώς αποτελεί πρόθεση της σχεδιάστριας η τελική επιλογή του χρώματος και φινιρίσματος να είναι του χρήστη-αγοραστή, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου που θα τα τοποθετήσει.

Concept by: BZIPPY

Photo credits: Yoshihiro Makino


Patchvara and Pershy pendant lamps από το ZBOZHZHA studio

Η πρώτη συλλογή των ZBOZHZHA αγκαλιάζει την ατέλεια και μετουσιώνει την ιαπωνική ιδέα του wabi-sabi. To στούντιο με έδρα τη Λευκορωσία δημιουργεί κρεμαστά φωτιστικά από ανακυκλώσιμα υλικά σε διάφορες κλίμακες και σχέδια, πειραματίζεται με τις τραχείς τσαλακωμένες υφές ενος χαρτονιού και δημιουργεί μορφές που μιμούνται πετρώματα. Με αυτό τον τρόπο οι συνιδρυτές του studio, Ivan Kruk και Mikhail Moyseyuk, πετυχαίνουν να κάνουν πράξη τις βασικές ηθικές αρχές και αξίες που διακηρύσσουν, γύρω από τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στη φύση.

Concept by: ZBOZHZHA

Image: Courtesy of ZBOZHZHA


Rum Lounge Chair από Ferm Living

Εμπνευσμένη από τον μπρουταλισμό, η πολυθρόνα Rum Lounge είναι ένα κομμάτι που συνδυάζει ομορφιά και άνεση. Κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου με πιστοποίηση FSC™, το πλαίσιο της καρέκλας που θυμίζει κύβο, σε συνδυασμό με τα ψηλά υποβραχιόνια, δημιουργούν έναν προστατευμένο χώρο για το άτομο που κάθεται. Τα μεγάλα αφράτα μαξιλάρια της, επενδυμένα με 100% λινό, σε προσκαλούν σε ήρεμες, χαλαρωτικές στιγμές.

Concept by: Ferm Living

Photo credits: Ferm Living


USM NYC by Ben Ganz limited edition series

Αυτή η περιορισμένης έκδοσης συλλογή προκύπτει ως συνεργασία της ελβετικής USM και της πλατφόρμας design PIN–UP HOME με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο ανεξάρτητος graphic designer Ben Ganz παίρνει έμπνευση από την ιστορία της USM Modular Furniture και εξελίσσει το iconic μεταβαλλόμενο αντικείμενο αποθήκευσης, ντύνοντάς το με νέα υλικά και χρώματα. Η συλλογή περιλαμβάνει 6 τεμάχια που γίνονται 18, αν συνυπολογίσουμε όλα τα χρώματα και τις παραλλαγές. Οι κατασκευές με το διαχρονικό μοντέρνο design, εμπνευσμένες από τη δεκαετία του ‘60, κατασκευάζονται από λαμαρίνα και χαλύβδινους σωλήνες, φέρουν συρτάρια και ράφια, και βγαίνουν σε παραλλαγές των αποχρώσεων του κίτρινου, του ροζ και του μπλε. Το USM, που βρίσκεται στο Munsingen της Ελβετίας, ιδρύθηκε το 1885 ως οικογενειακό εργοστάσιο μετάλλων. Για περισσότερα από 50 χρόνια, προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για εγκαταστάσεις οργάνωσης και αποθήκευσης χώρου για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας.

Concept by: USM και PIN–UP HOME

Photo credits: PIN-UP HOME


Wander Light απο τον Jonas Wagell

Το Wander Light, σχεδιασμένο από τον Jonas Wagell (JWDA), εμπνέεται από φαναράκια από ριζόχαρτο της Ανατολής. Ωστόσο, τα προσαρμόζει στο σήμερα, μέσα από ένα μίνιμαλ, μοντέρνο σχέδιο και σύγχρονα υλικά όπως ατσάλι και λευκό γυαλί. Όπως και στα παραδοσιακά χάρτινα φαναράκια, μια λαβή παρέχει εύχρηστη λειτουργικότητα με παιχνιδιάρικο τρόπο. Το Wander Light Portable είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένο τσιπ LED και μαγνητική θύρα φόρτισης USB-C, ενώ παρέχει 10 ώρες φωτός. Το αρχικό Wander Light κυκλοφόρησε το 2017 και έλαβε το iF Design Award τον Μάρτιο του 2018. Ο Jonas έχει σχεδιάσει από τότε μια νέα -ελαφρώς μικρότερη- φορητή έκδοση, που παράγεται από τη From the Bay. 

Concept by: minimalissimo

Photo credit: minimalissimo


Big Mammas, νέα κομμάτια για τη συλλογή της Sandrine Pagny

Το 2017 δημιούργησε, στο εργαστήρι της στη Βουργουνδία, την πρώτη σειρά κεραμικών δοχείων με τίτλο «I’m not a fuckin unicorn», και πιο πρόσφατα τη σειρά “Big Mammas”, που έκτοτε ανανεώνει με νέα κομμάτια. Μέσα από τα έργα της διερευνά την πλαστικότητα της πορσελάνης, δοκιμάζει καμπυλόμορφα σχήματα και μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Τα μοναδικά της έργα μιμούνται χυμένα υλικά που μοιάζουν σαν να έχουν παγώσει στον χρόνο.

Concept by: Sandrine Pagny

Photo credits: B. Fougeirol


Boneyard chair από τον Mac Collins

H πιο πρόσφατη προσθήκη του Collins στη σειρά ντόμινο, η καρέκλα Boneyard, έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τη Side Gallery της Βαρκελώνης. Τα 12 άκρα της καρέκλας (8 πόδια και 4 χέρια) προκύπτουν από ένα παιχνίδι ντόμινο, που διαχρονικά αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναφορά για τον ίδιο. Το πραγματικό και οπτικό βάρος της καρέκλας έχει σχεδιαστεί για να “ριζώσει” στη γη το άτομο που κάθεται, να το κάνει να αισθάνεται προσγειωμένο. Ο ίδιος ο σχεδιαστής ενθαρρύνει-προτείνει μια χαλαρή, χυμένη στάση σώματος, με ανοιχτό το στέρνο και με αυτοπεποίθηση. Η καρέκλα είναι χειροποίητη από μασίφ δρυ. 

Concept by: Side Gallery

Photo credits: Mac Collins & SIDE GALLERY


Rio Mirror του Jean-Baptiste Fastrez

Ο Fastrez έχει δημιουργήσει μια σειρά από καθρέφτες σε διάφορα χρώματα και υφές, μεταλλικές και ιριδίζουσες. Ο σκελετός του κυματοειδούς καθρέφτη Rio καλύπτεται με μικρές ψηφίδες που τοποθετήθηκαν στο χέρι.

Concept by: Galerie kreo

Photo credits: galerie kreo

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
18 Sep 2023  |  Radar
Radar