18 Jan 2024  |  Radar

Radar

Το Design Society και το Radar καλωσορίζουν το 2024, με τα τελευταία αντικείμενα design και έπιπλα που ξεχώρισαν.
DS.WRITER: 
Felicia Tastani
post image

Αντικείμενα εμπνευσμένα τόσο από τα γιορτινά τραπέζια με τα οποία καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά, όσο και από αυτά που πρόκειται να έρθουν. Επιλέξτε τα, εμπνευστείτε και δημιουργήστε ζεστούς και ατμοσφαιρικούς χώρους, που θα φιλοξενήσουν τα όνειρα και τα πλάνα της νέας χρονιάς!


Fold collection, συλλογή ποτηριών Thaw από το Completedworks

Η συλλογή Fold είναι ένα σχόλιο για τη μνήμη, την κοινωνία, τον καταναλωτισμό και μια σειρά από άλλα τεράστια θέματα. Οι δραματικές σιλουέτες ρέουν κομψά και αβίαστα, σε μια συλλογή από κομμάτια που παρουσιάζουν πτυχώσεις, πιέτες και βολάν, εξερευνώντας τα όρια της υφής και του σχήματος. Τα χρώματα περιλαμβάνουν το πράσινο, το μπλε και το λευκό, που θυμίζουν το φως και τις σκιές στον λαχανόκηπο της γιαγιάς του designer.

Συλλογή που περιλαμβάνει ποτήρια κρασιού, νερού, σαμπάνιας, κηροπήγια και άλλα μικρά αντικείμενα για να διακοσμήσετε το γιορτινό σας τραπέζι, από ανακυκλωμένα υλικά.

Τα συγκεκριμένα μοναδικά ποτήρια κρασιού είναι 100% κατασκευασμένα από το γυαλί που συλλέχθηκε από σπασμένα μπουκάλια και παράθυρα, και στη συνέχεια έλιωσε και επαναδιαμορφώθηκε σε αυτές τις “ρευστές” μορφές, που μοιάζουν βγαλμένες από όνειρο. 

Concept by: completedworks.com

Photo credits: Completedworks


2097/18 frosted bulbs by Gino Sarfatti

Κρεμαστός πολυέλαιος με σκελετό από χάλυβα και ορειχάλκινους βραχίονες, που συγκρατεί 75 λάμπες και παρέχει διάχυτο φως, διαθέσιμος είτε επιχρωμιωμένος είτε σε μαύρο-χρυσό.

Το 1958, ο Gino Sarfatti αναθεώρησε πλήρως τους αισθητικούς κανόνες του κλασικού γυάλινου πολυελαίου Murano. Εξάλειψε τα παραδοσιακά διαθλαστικά και μενταγιόν, μετατρέποντας τα καλώδια και τους λαμπτήρες από καθαρά λειτουργικά εργαλεία σε πρωταγωνιστές του έργου!

Στην 65η επέτειό του επανακυκλοφορεί ο πολυέλαιος 2097 που παρήγαγε η Flos, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη μορφή, με 75 λάμπες, κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου σε λευκό ματ.

Concept by: flos.com

Photo credits: Adrianna Glaviano


Retro Lamp 1, από τον Noè Duchaufour Lawrance

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ομάδας μεταλλουργών του Maison Intègre στην Burkina Faso και του Γάλλου σχεδιαστή Noè Duchaufour Lawrance, προέκυψε η εντυπωσιακή, χειροποίητη Retro Lamp, από χυτό ανακυκλωμένο μπρούτζο με γυαλισμένη πατίνα ορείχαλκου. Σε στενή συνεργασία με τους ντόπιους τεχνίτες, ο designer σμιλεύει την ερμηνεία του για το φως του δρόμου σε κερί, δημιουργώντας αυτό το γλυπτό σχήμα.

Το Maison Intègre εδρεύει στο Ouagadougou, όπου οι τεχνίτες δημιουργούν αντικείμενα από μπρούτζο χρησιμοποιώντας την τεχνική του προγονικού χυμένου κεριού. Το ατελιέ προσκαλεί σύγχρονους σχεδιαστές να δημιουργήσουν μεμονωμένα κομμάτια ή συνεκτικές συλλογές. Σε αυτή την περίπτωση, ο Noé Duchaufour-Lawrance δημιούργησε μια σειρά από επτά έργα γλυπτικής, που ενσωματώνουν και αντλούν έμπνευση από την αρχιτεκτονική και το σχέδιο της χώρας της Δυτικής Αφρικής, Burkina Faso.

Concept by: ateliercourbet.com | ateliercourbet.com


NUDO, by Kelly Wearstler x ARCA

Η Kelly Wearstler x ARCA παρουσιάζει τη συλλογή NUDO στο Miami Art Basel 2022. Γιορτάζοντας τη γοητεία του μαρμάρου, το NUDO εκφράζει την αγνότητα της μορφής και του υλικού, μέσα από μια συλλογή από απαλά γλυπτά έπιπλα και σχέδια αξεσουάρ εμπνευσμένα από την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής. 

Περνώντας τη βελόνα μεταξύ της τέχνης και της τεχνολογίας, μονολιθικοί ογκόλιθοι από φυσική πέτρα αποδίδονται σε 3D και σκαλίζονται στο χέρι από τεχνίτες. Κάθε σχέδιο της συλλογής διακρίνεται από μια μοναδική μέθοδο ύφανσης και μπορεί να τοποθετηθεί ως αυτόνομο γλυπτό ή σε συνδυασμό με άλλα κομμάτια της σειράς, για να δημιουργήσει έναν συναρπαστικό διάλογο.

Concept by: kellywearstler.com


TD19 Chair by Towerland

Η εμφάνιση της καρέκλας είναι εντυπωσιακά μινιμαλιστική. Η επιφάνειά της διαθέτει ένα μαύρο ματ φινίρισμα με υφή, που συμπληρώνει τέλεια το μαύρο δερμάτινο μαξιλάρι. Ο στόχος του brand Towerland, όσον αφορά την καρέκλα TD19, δεν είναι μόνο να δημιουργήσει ένα πρακτικό έπιπλο, αλλά ένα στοιχείο που στέκεται ως γλυπτό στον χώρο που τοποθετείται.

Προέκυψε από τη συνάντηση του minimal design και της εφευρετικότητας της μηχανικής. Κατασκευασμένη από δύο πλάκες από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 6 χιλιοστών, αυτή η καρέκλα αποτελεί την επιτομή του συνδυασμού λειτουργικότητας και φόρμας.

Concept by: towerland.net

Photo credits: Dazhi


Wendingen χαλί από την Eileen Gray

Η Eileen Gray δημιούργησε όχι μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά κλασικά έπιπλα του 20ού αιώνα, αλλά είχε επίσης το δικό της στούντιο όπου κατασκευάζονταν χαλιά σύμφωνα με τα σχέδιά της. Μερικά από τα πιο όμορφα μοτίβα της είναι τώρα και πάλι διαθέσιμα ως επανεκδόσεις: αριστουργήματα αφηρημένης κλωστοϋφαντουργίας από 100% καθαρό νέο μαλλί, φυσική φυτική βαφή, χειροποίητη ύφανση και επεξεργασία στην υψηλότερη ποιότητα, με πυκνότητα 80 κόμβων ανά τετραγωνική ίντσα. Το Wendingen είναι ένας φόρος τιμής στο ολλανδικό αρχιτεκτονικό περιοδικό που έκανε διάσημη την Eileen Gray.

Concept by: deloudis.gr


CEIBA κρεμάστρα-καλόγηρος από Luis Arrivillaga

Κρεμάστρα αποτελούμενη από τέσσερα στοιχεία σε σχήμα C, διαφόρων υψών, που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός κεντρικού πείρου. Κατασκευάστηκε σε CNC από μασίφ τέφρα ξύλου με φινίρισμα ακρυλικής βαφής. Οι διαχωριστικοί δακτύλιοι, διαμέτρου 30mm, τοποθετημένοι μεταξύ κάθε στοιχείου, είναι από μαύρο φωσφορικό χάλυβα.

Concept by: deloudis.gr


Καθρέφτης Oval, από τον Fritz Hansen και το Studio Roso

Ένας “τυπωμένος” καθρέφτης από το Studio Roso, που ξεχωρίζει ως έργο τέχνης από μόνος του. Χειροποίητος μοναδικός καθρέφτης, ζωγραφισμένος με γραφικά που θυμίζουν ακουαρέλα. Κάθε στρογγυλή, ατσάλινη πλάκα παράγει μια όμορφη, μοναδική αντανάκλαση φωτός. Η συγκεκριμένη οβάλ έκδοση είναι κυρίως ροζ και μπλε, αλλά μπορεί να κατασκευαστεί και σε πράσινο και κίτρινο. Τοποθετείται κάθετα ή οριζόντια.

Concept by: myran.gr


“Table to join 2015” από τον Ηλία Λέφα

Ο Ηλίας Λέφας σχεδιάζει και κατασκευάζει μοναδικά χειροποίητα έπιπλα και αντικείμενα. Η πρώτη εκδοχή του τραπεζιού που παρουσιάζουμε σχεδιάστηκε αρχικά σε μαύρη λάκκα, για την γκαλερί Breeder στην Αθήνα το 2008, με σκοπό να τοποθετηθεί μαζί με άλλα δύο ίδια τραπέζια, ώστε να φιλοξενηθούν τρία άτομα που θα δούλευαν μαζί, αλλά θα χρειάζονταν και το κάθε ένα ξεχωριστό χώρο. Έτσι προέκυψε και το όνομα «table to join».

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ηλία Λέφα με την γκαλερί Plus design στο Μιλάνο, για την πρώτη τους έκθεση που συμπεριελάμβανε τον ίδιο και άλλους δυο designers, κατασκευάστηκε σε μια μικρή, limited edition παραγωγή το μαύρο τραπέζι και παράλληλα προέκυψε και μια παραλλαγή του, λίγο απλοποιημένη και οικονομική.

Το “table to join 2015” είναι κατασκευασμένο από mdf με διαφανή λάκα, λιγότερες καμπύλες και ανοιχτά τα πόδια της βάσης, για μεγαλύτερη ευκολία στην κατασκευή και οπτική ελάφρυνση του αντικειμένου, όπως αναφέρει ο designer. 

Concept by: iliaslefas.com

Photo courtesy: Francesca Iovene


Porcelain Wrap συλλογή βάζων by Essai.works

Το Porcelain Wrap είναι μια σειρά περιορισμένων κομματιών, από τολμηρά γλυπτά βάζα. Η συλλογή βάζων εμπνέεται από τη χρήση του προστατευτικού περιτυλίγματος μιας χρήσης με φυσαλίδες, που προσφέρει προστασία σε εύθραυστα αντικείμενα. Μιμείται την υφή αυτή και την επανασυστήνει μέσω ενός πιο στιβαρού και άκαμπτου υλικού αυτή τη φορά, της πορσελάνης, δημιουργώντας πειραματικές μορφές.

Η σειρά από βάζα προσδίδει πολύτιμο χαρακτήρα σε μια υφή σχεδιασμένη να πετιέται στα σκουπίδια μετά τη χρήση της, και αυτή η αντίφαση έχει δυναμικά και τολμηρά αποτελέσματα. 

Concept by: essai.works

Image credits by Miquel Coll. Copyright of all contents, essai.works 2022.

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
18 Sep 2023  |  Radar
Radar