28 Mar 2022  |  Radar

Radar | Vol.2

Στο Radar αυτού του μήνα, παρουσιάζουμε κάποια από τα αγαπημένα μας συλλεκτικά αντικείμενα με βιώσιμο design, κάτι που σχετίζεται τόσο με την υλικότητα όσο και με τον τρόπο κατασκευής.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Στο Radar αυτού του μήνα, παρουσιάζουμε κάποια από τα αγαπημένα μας συλλεκτικά αντικείμενα με βιώσιμο design, κάτι που σχετίζεται τόσο με την υλικότητα όσο και με τον τρόπο κατασκευής. Γίνεται λόγος για μοναδικό σχεδιασμό, που εκμεταλλεύεται σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, μακριά από το διαδεδομένο πλαστικό.


Clerici Lounge Chair – Konstantin Grcic για το Mattiazzi

Το απλό αλλά καθόλου απλοϊκό σχέδιο αυτής της καρέκλας, δημιουργεί μια εξεζητημένη αισθητική, χρησιμοποιώντας ένα μόνο υλικό: το ξύλο δρυός. Το ξύλο αναδεικνύεται μέσω της ποιοτικής κατασκευής από Ιταλούς τεχνίτες και της χρήσης παραδοσιακών μορφών, που, συνδυασμένες με λιτές χειρονομίες και απλές γραμμές, οδηγούν στη γέννηση της άνετης Clerici Lounge Chair. Είναι μέρος της Clerici Collection που δημιούργησε ο καταξιωμένος designer Konstantin Grcic για το Mattiazzi, μια σειρά με έντονες αναφορές στην πρώτη του συλλογή για την εταιρεία, με τίτλο Medici.

Concept by: store.leibal.com | mattiazzi.eu | konstantin-grcic.com


Open Dressing - Johan Viladrich & Lauriane Heim

Ο Johan Viladrich, που σχεδιάζει μίνιμαλ αντικείμενα, συνεργάζεται με τη Lauriane Heim, η οποία ειδικεύεται στα installations, για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό σετ καθημερινής χρήσης. Πρόκειται για έναν καθιστικό πάγκο, ο οποίος εφαρμόζει επάνω σε μια κατακόρυφη, λεπτή επιφάνεια καθρέφτη. Σημειολογικά αλλά και πραγματικά, τα δύο αυτά αντικείμενα ενώνονται στη βάση με μια λεπτή επιφάνεια, η οποία ορίζει τον χώρο τής χρήσης του Open Dressing. Όλο το σύνολο, που παραπέμπει σε γλυπτό, αποτελείται από ένα κοινό υλικό, που δεν είναι άλλο από το μασίφ αλουμίνιο.

Concept by: leibal.com | johanviladrich.com


Isole Coffee Table - Marella Ferrera for Paola Lenti

Αυτό το ακανόνιστο σχήμα στην επιφάνεια του τραπεζιού οφείλεται στο υλικό από το οποίο αποτελείται. Ο γρανίτης Marinace έχει ηφαιστειακή προέλευση, μιας και παράγεται κατά τη στερεοποίηση του μάγματος στο υπέδαφος. Οι έντονοι χρωματισμοί και σχηματισμοί που επικρατούν στην επιφάνεια από γρανίτη, συνδυάζονται με μια απλή μεταλλική βάση σε παρόμοια χρωματική παλέτα, ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το μοναδικό υλικό.

Concept by: miliashop.com


Coco-Mat X Murkudis - Andreas and Kostas Murkudis

Η αγάπη του Andreas Murkudis για την καθαρή αισθητική και τη βέλτιστη ποιότητα εκφράζεται στο σύνολο του έργου του, όπως και στο ξεχωριστό αυτό κρεβάτι. Σε συνεργασία με την εταιρεία Coco-Mat, η οποία παράγει τα κρεβάτια της από ανακυκλωμένα υλικά, οι designers ανασχεδίασαν την κλασική γραμμή “Pyrros”. Δημιούργησαν ένα κρεβάτι χωρίς μεταλλικά στοιχεία, που αποτελείται από τρεις στρώσεις φυσικών ινών, και ένα στρώμα από ίνες καρύδας. Αυτά τα στοιχεία, επενδυμένα με μια ενιαία επιφάνεια υφάσματος σε απαλό χρώμα, μοιάζουν να αιωρούνται, αφού τα παραδοσιακά «πόδια» του κρεβατιού έχουν αντικατασταθεί από ένα ξύλινο πλαίσιο.

Concept by: andreasmurkudis.com


Pedestal Table - Vera & Kyte

Το νορβηγικό design studio Vera & Kyte λανσάρει αυτό το κομψό τραπεζάκι, που αποτελείται από δύο μέρη: τη βάση με διάτρητο μέταλλο, και τη στέψη, η οποία είναι μια στιβαρή μαρμάρινη επιφάνεια. Ο συνολικός λιτός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τους απαλούς τόνους, μεταφέρει τη βαρύτητα της όψης του αντικειμένου από το ίδιο το τραπεζάκι στα αντικείμενα που αφήνονται επάνω του. Έτσι, το Pedestal Table μπορεί να αναδείξει κάθε αγαπημένο προσωπικό αντικείμενο.

Concept by: esaila.com | vera-kyte.com


Zoomin – Polina Miliou

Η Polina Miliou παράγει design με αντικείμενα που βρίσκει στον δρόμο, και χαρτί. Αντιμετωπίζει το κάθε σχέδιο ως μια μοναδική οντότητα, που βρίσκει τον εαυτό του μέσω μονολιθικών παιχνιδιάρικων όγκων, που εκφράζουν την ανωνυμία στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Αυτές οι αρχές της καθρεφτίζονται και στο Zoomin. Διάφορα αντικείμενα που συλλέχθηκαν, ενώνονται μέσω δύο κυκλικών καθρεφτών και του έντονου ροζ χαρτοπολτού.

Concept by: polinamiliou.me


Iku – Turso Cabinet – Nikari & Kustaa Saksi

Η συνεργασία των Nikari και Kustaa Saksi αποτελεί τη σύμπραξη μεταξύ του φινλανδικού ξύλου και της ιαπωνικής παράδοσης στα χάρτινα υφαντά. Η τυπολογία αναφέρεται στα cabinets of curiosities, αλλιώς wunderkammer, τα οποία αποτελούν δωμάτια όπου αποθηκεύονται και εκτίθενται αντικείμενα και έργα, συχνά σπάνια, που εξιστορούν κάποια γεγονότα. Στο ξύλινο αυτό αντικείμενο, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της έκθεσης ”Together – The Power of Collaboration” στην Gallery Fumi, απεικονίζεται η ιστορία του Iku – Turso, ενός φινλανδικού μυθικού πλάσματος.

Concept by: galleryfumi.com | kustaasaksi.com


Technicolour - Peter Saville for Kvadrat

Ο Peter Saville είναι ο θρυλικός γραφίστας τής Factory Records, σχεδιαστής πολλών αφισών και εξώφυλλων άλμπουμ, ανάμεσα σε αυτά και του διάσημου cover τού “Unknown Pleasures” των Joy Division. Για τα έργα του πάντα δημιουργούσε συνθέσεις του φανταστικού, που ήλπιζε ότι κάποτε θα γίνονταν κομμάτια του σημερινού κόσμου. Μάλιστα, η έμπνευσή του προέρχεται και από γνωστά κινήματα, όπως το De Stijl.

Στην πιο πρόσφατη καλλιτεχνική του απόπειρα, ο Saville δημιουργεί τη σειρά υφασμάτων Technicolour, περιλαμβάνοντας σε αυτή μερικά designs για χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες. Έμπνευση αποτελεί η πολύχρωμη βαφή που έφεραν τα πρόβατα της αγγλικής εξοχής, προκειμένου να ξεχωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης τα δικά του. Πρόκειται για μια μεγάλη τάση για το 2020 - 2021, που, μαζί με την αναβίωση των 80s, κυριάρχησαν στη μόδα και το design. Η σειρά Technicolour φέρνει στο εσωτερικό τής κατοικίας μια ξεχωριστή, πολύχρωμη εμπειρία, η οποία βασίζεται στα βασικά χρώματα και τις απαλές υφές. Για τις υφές αυτές, έχει χρησιμοποιηθεί μαλλί από την Αγγλία, χωρίς την προσθήκη συνθετικών ινών.

Concept by: dezeen.com | dezeen.com | kvadrat.dk



Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar