7 Aug 2023  |  Interviews,People

Block722 architects+: Ένα πολυδιάστατο αρχιτεκτονικό γραφείο που συνδυάζει την τέχνη, το ντιζάιν και την αρχιτεκτονική.

DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Κεντρική Εικόνα: “Ο Lofos”, αρχιτεκτονικό έργο στην Κρήτη, εντός του οποίου φιλοτεχνήθηκε το “Post Landscape” του Παντελή Χανδρή, photo Ana Santl.


Έργα που εμπνέονται από το μεσογειακό και σκανδιναβικό ιδίωμα.


Ο Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί το ανάγλυφο έργο “Post Landscape” για το project “Ο Lofos”, συνενώνοντας την κρητική γεωμορφολογία με τη μινιμαλιστική αισθητική του εσωτερικού χώρου.


Το Αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 ιδρύθηκε το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Κάτια Μαργαρίτογλου. Το γραφείο έχει συγκροτήσει σταδιακά μία μεγάλη ομάδα, η οποία αποτελείται από διάφορες ειδικότητες -αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχεδιασμό, sustainability design, καλλιτεχνική επιμέλεια, και ειδικεύεται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας κατοικιών, ξενοδοχειακών και εµπορικών έργων. Αναδεικνύοντας το διαφορετικό υπόβαθρο των ιδρυτών του, το στούντιο συνδυάζει μεσογειακές και σκανδιναβικές επιρροές, για τη δημιουργία ξεχωριστών, υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικών έργων που μοιάζουν αβίαστα και διαχρονικά.

Σε συνεργασία με εγχώριους δημιουργούς και κατασκευαστές, φέρνουν σε διάλογο το παραδοσιακό, την αισθητική και τη φιλοσοφία της Μεσογείου, με τον Βορρά, μια απόδοση σύγχρονη και οικολογική. Η ιδιαιτερότητα των Block722 έγκειται στη σχέση που επιθυμούν να διατηρούν με τη σύγχρονη τέχνη. Εισάγουν τα εικαστικά έργα στα πρότζεκτ τους, “επιδιώκοντας μοναδικές εμπειρίες που αναδεικνύουν ισχυρές ταυτότητες και τοπικές υπογραφές”, μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια (artistic director) του studio, Έφη Σπύρου. Γι’ αυτό εμπνέονται από το ελληνικό τοπίο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Η αρχιτεκτονική, η τέχνη και το design συναντιούνται σε έναν δυναμικό διάλογο και αλληλοσυμπληρώνονται. Με αφετηρία και έμπνευση τη δεκαετία του ’50, όπου άνθισε η συνύπαρξη αρχιτεκτονικής και τέχνης μέσα από τη συνεργασία σπουδαίων αρχιτεκτόνων και εικαστικών καλλιτεχνών -με εμβληματικά έργα όπως τη μνημειακή σύνθεση για το ξενοδοχείο Χίλτον από τον Γιάννη Μόραλη το 1959, ή ακόμα και λιγότερα γνωστά όπως εκείνο του Θανάση Εξαρχόπουλου σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Σάββα Κουρούκλη-, οι Block722 συνεχίζουν να συνδημιουργούν.

Τα έργα τέχνης, τα οποία συνδιαλέγονται με την αρχιτεκτονική, επιμελούνται οι Block722 είτε κατά παραγγελία, είτε προκύπτουν από συλλογές αντικειμένων με χαρακτηριστικό τους την αφηγηματικότητα, ενισχύοντας έτσι την ιδιαίτερη ταυτότητα του -τελικού- έργου και του brand. Αυτό γίνεται μέσω πρόσκλησης σε καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων συγκεκριμένων και προσαρμοσμένων σε ένα ενιαίο σώμα αρχιτεκτονικής, όπου η τέχνη είναι πια αδιαχώριστο τμήμα της γενικότερης σύλληψης.

Πρόσφατα, ο Έλληνας καλλιτέχνης Παντελής Χανδρής προσκλήθηκε να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό επνευσμένο απο το τοπίο και την ατμόσφαιρα της Κρήτης, σημείο στο οποίο θα "γεννιόταν" το σπίτι. Το έργο, ως αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ιστορίας του σπιτιού όσο και της ίδιας πια της κατασκευής, ονομάστηκε «Post-Landscape». Το βουνίσιο “φόντο” και ο κάμπος στους πρόποδες αποτέλεσαν κεντρική έμπνευση και θεματολογία του έργου, μεταμορφώνοντας τα χρώματα, τους ήχους και την ατμόσφαιρα σε υλικά και χώρο. Στον πυρήνα της μετουσίωσης του τοπίου σε κάτι το κατασκευασμένο και όχι προϋπάρχον, ήταν η αντιμετώπιση του φυσικού ως αρχετυπικού. Η ιστορικότητα και η μεταφυσική του χώρου ο οποίος υπάρχει εκεί τώρα αλλά και χιλιάδες χρόνια, μαζί με την ανθρώπινη παρουσία και τις μεταπλάσεις που κουβαλά ως ιστορία, έδωσαν στο τέλος ένα έργο ανάγλυφο και χαρτογραφικό, που αναπαράγει τα κενά και τα πλήρη που χαρακτηρίζουν το ανώμαλο κρητικό έδαφος.

Για την επικοινωνία και τη στρατηγική ένταξης των έργων στο αρχιτεκτονικό corpus, το στούντιο δίνει χώρο στην επιμελητική πρακτική. Ο επιμελητής, όπως σε μια γκαλερί τέχνης ή ένα μουσείο, έτσι και στην ιδιάζουσα αυτή περίπτωση των Block722, λειτουργεί ως ενορχηστρωτής μεταξύ αρχιτεκτονικής, τέχνης και ντιζάιν, “μεταφράζοντας” και επικοινωνώντας όλες αυτές τις διαφορετικές δημιουργικές “γλώσσες” στην ευρύτερη ομάδα. Η φιλοσοφία του στούντιο είναι βασισμένη στη διεπιστημονικότητα και στη διακλαδική αντιμετώπιση ενός concept. “Κατά αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία custom επίπλων και κατασκευών, οι χειροποίητες υφάνσεις, οι μεταλλικές λεπτομέρειες, οι κεραμικές φόρμες, οι υλικότητες ενός γλυπτού ή μιας εικαστικής εγκατάστασης, αναπτύσσονται πάνω σε μία κοινή γραμμή ενδυναμώνοντας και προωθώντας τη φιλοσοφία του έργου”, μας λέει η Έφη Σπύρου. Στόχος αυτών των δημιουργικών συμπράξεων είναι η ενδυνάμωση του βιώματος σε όλες τις πτυχές του αποτελέσματος, όπως στην περίπτωση του «Post-Landscape». Επόμενο commissioned εικαστικό έργο είναι -όπως μας ενημερώνει η Ε. Σπύρου- “μία εγκατάσταση ειδικά διαμορφωμένη, ώστε να παράγει έναν άμεσο διάλογο με το επόμενό μας project-spa, το οποίο θα βρίσκεται στη Σαντορίνη”.

Post Landscape by Pantelis Chandris, photo Ana Santl 


Post Landscape by Pantelis Chandris, photo Ana Santl 


Post Landscape by Pantelis Chandris, photo Ana Santl 


block722.com

instagram.com




Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση
Image represents Camille Romagnani: “Οι αποχρώσ...
4 Dec 2023  |  Interviews,People
Camille Romagnani: “Οι αποχρώσεις του ουρανού μετουσιώνονται σε ύλη, μέσα α...
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order