5 Jun 2024  |  Exhibition

Σχεδιάζοντας το μέλλον: Έκθεση στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη παρουσιάζει την έκθεση «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας».
post image

Η αξία του σχεδίου ως καλλιτεχνική διαδικασία, ως προετοιμασία για μια νέα γλυπτική, μια νέα καθημερινότητα, μια νέα πόλη και εν τέλει το ίδιο το μέλλον «βγαίνουν» στο προσκήνιο στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, φιλοξενεί έργα-σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης.

Η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί, γίνονται πιο σημαντικά από ένα ολοκληρωμένο πίνακα καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού για την εν εξελίξει ουτοπία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου τέχνης έδωσε συχνά στις προμελέτες τον χαρακτήρα αυτόνομων εικαστικών έργων. Πρόκειται για μια πρώιμη εννοιολογική προσέγγιση του έργου τέχνης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμμονή στην εξάντληση του θέματος μέσα από σχέδια που αποτελούν έναν θεματικό κύκλο. Έτσι, το έργο τέχνης διαμορφώνεται στο μυαλό του θεατή και για τον λόγο αυτό δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της πρόσληψης, παρά στο τελικό αποτέλεσμα.

  • Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού
  • Συνεργασία: Liubov Pchelkina


Ημερίδα

Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «AI X Thessaloniki | How will generative AI shape creative industries moving forward?» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research, τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, στις 16:00, με κεντρικό ομιλητή τον Prof. Neil Leach.

Ο Neil Leach είναι αρχιτέκτονας και καθηγητής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διευθύνει το Πρόγραμμα Διδακτορικού Σχεδιασμού στο Florida International University και δίδαξε επίσης στην Architectural Association, Harvard GSD, Columbia GSAPP, Cornell, IaaC και SCI-Arc. Είναι επίσης ο συνιδρυτής της DigitalFUTURES, μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας που λειτουργεί σε 10 γλώσσες.

Συμμετέχουν οι ομιλητές/ομιλήτριες (με αλφαβητική σειρά): Δρ. Κατερίνα Αντωνοπούλου, Υπ. Διδ. Σμαρώ Κατσάγγελου, Δρ. Σεραφείμ Μουστακίδης, Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Prof. Emmanouil Vermisso.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων διαθέσιμος.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Με το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει Q&A με τους ομιλητές.

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

30 Μαΐου 2024 - 10 Νοεμβρίου 2024

More info

Gallery

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος
Image represents Όλες οι θάλασσες του κόσμου εί...
4 Jul 2024  |  Event,Exhibition
Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι ΕΛΛΑΔΑ
Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
The Breeder
Image represents Κωμωδία...
4 Sep 2023  |  Exhibition
Κωμωδία
Art Project Space
Image represents ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ | Το τρομερό παιδί ...
23 Mar 2023  |  Exhibition
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ | Το τρομερό παιδί της Ελλάδος