23 Mar 2023  |  Exhibition

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ | Το τρομερό παιδί της Ελλάδος

Έκθεση Ζωγραφικής του Γάλλου καλλιτέχνη Baudouin Colignon
post image

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στον πολυχώρο Art Project Space την έκθεση «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ το τρομερό παιδί της Ελλάδος», του Γάλλου καλλιτέχνη Baudouin Colignon. Την ημέρα των εγκαινίων, ο Baudouin Colignon θα έρθει σε διάλογο με τον Μπάμπη Πλαϊτάκη, συγγραφέα του βιβλίου «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε...», ο οποίος θα δώσει μία διάλεξη σχετικά με την έκθεση και την προσωπικότητα του Αλκιβιάδη. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, ταυτόχρονα με τη διάλεξη του Μπάμπη Πλαϊτάκη, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2023.

Πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο εικαστικό, που διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος design στην Ecole Normale Supérieure de Cachan στο Παρίσι, είναι το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε…», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’ Harmattan.

Την έκθεση συνθέτουν 8 κατακόρυφα έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία στο πάνω μέρος έχουν πολύχρωμες εικόνες, που αντιστοιχούν σε σημαδιακά στάδια της πορείας του Αλκιβιάδη, και στο κάτω μέρος μια σειρά από φωτογραφίες από ένα σχεδιάγραμμα ανασκαφής, που μας μεταφέρουν σε ένα ορυκτό φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, θα εκτεθούν και μια σειρά από μικρότερα έργα με σινική μελάνη σε χαρτί.Ο Γάλλος εικαστικός αναφέρει για την έκθεση: «Στην αφήγηση του Μπάμπη Πλαϊτάκη όλα είναι πολύ έντονα και σαρκικά, μέχρι παροξυσμού στην τελική σκηνή. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να μην παρουσιάσω κανένα σώμα στο έργο μου κι επικεντρώθηκα αποκλειστικά στα αντικείμενα που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα. Να αντιλαμβάνεται κανείς τη ζωή και τα σκαμπανεβάσματά της, αποκλειστικά από τα αντικείμενα και τις συνέπειες. Σ’ αυτή την έλλειψη σώματος, μόνο ο χιτώνας του Αλκιβιάδη διασχίζει όλες τις εικόνες, σημάδι της παρουσίας του, πηγαίνοντας από την εξουσία στον θάνατο κι από την πορφύρα στο ύστατο κόκκινο της αιματοβαμμένης σκηνής».

Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Πλαϊτάκης, μέσω της διάλεξης θέτει τα ερωτήματα: «Μπορεί ένα γεγονός να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας; Μπορεί ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του να γίνει προδότης; Και τα δύο παραπάνω ερωτήματα συνδέονται με τη ζωή του Αλκιβιάδη, του υιού του Κλεινία που γεννήθηκε στην Αθήνα το 451 π.Χ. και δολοφονήθηκε στη Φρυγία το 404. Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα τη σημασία που έχουν τα λόγια του: «εάν σταματήσουμε να κυριαρχούμε πάνω σε άλλους, κινδυνεύουμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι υποτελείς».

Η θεματική της έκθεσης είναι διπλή, όπως και το βιβλίο αναφέρεται σε δυο διαφορετικές ιστορίες: στη ζωή του Αλκιβιάδη και στο χρονικό μιας ανασκαφής όπου, είκοσι έξι αιώνες αργότερα, μετά τον θάνατο του Αλκιβιάδη, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα: τα οστά ενός άνδρα σκεπασμένα από γυναικεία κοσμήματα!

Η έκθεση αλλά και η διάλεξη τελούν υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστήμης «Μάρα Καρέτσος».


***

Σύντομα Βιογραφικά:

Ο Baudouin Colignon έχει εκθέσει στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αρχικά χαράκτης και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο ENS de Cachan στις πλαστικές τέχνες, κατά τη διάρκεια σεμιναρίων με σύγχρονους καλλιτέχνες. Αργότερα στη ζωή του, για 17 χρόνια, διηύθυνε το τμήμα έρευνας Design στην ίδια σχολή, που σήμερα είναι το Université Paris-Saclay. Αν και το καλλιτεχνικό του έργο έχει τις ρίζες του στη land-art, την οποία άσκησε επί δεκαπέντε χρόνια, απομακρύνθηκε από αυτήν για να οικοδομήσει μια μοναδική προσέγγιση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000: το σχέδιο, η φωτογραφία και η ψηφιακή τεχνολογία τού επιτρέπουν να δρα ελεύθερα έξω και μέσα στο εργαστήριό του, για να ανακατασκευάσει φανταστικά τοπία που μας οδηγούν, πέρα από την εικόνα, προς μια άποψη, μια ιδέα.

Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Δευτεροετής ιατρικής στη Γαλλία (Faculté deMédecinedeCaen), εγκαταλείπει τις ιατρικές σπουδές και στρέφεται προς την Τέχνη, την Αρχαιολογία και τον κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει δεκαπέντε ταινίες (2 μυθοπλασίας και 13 ντοκιμαντέρ –τα περισσότερα για την εκπομπή της ΕΡΤ «Μονόγραμμα») κι έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία (Σορβόννη), στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Πατέρα Γκρέκο», εκδόσεις Μινώταυρος 2001, και στη δεύτερη έκδοση υπό τον τίτλο «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής», Εξάντας 2003, κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004 και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και κινεζικά). Το δεύτερο «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε…» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’ Harmattan. Το τρίτο, «Η γυναίκα που τόλμησε», εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις Complicités. Πρόσφατα εκδόθηκε το θεατρικό του έργο «Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο», εκδόσεις 24 γράμματα, στη Γαλλία από τις εκδόσεις Complicités και παρουσιάστηκε σε θεατρικό αναλόγιο στη Σορβόννη. 


Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, Art views, Axia news

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, Ώρα 19:30

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:30-20:30 

Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00 

Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου 11:00-15:00

Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν ραντεβού


Διοργάνωση: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Χώρος διεξαγωγής:

Πολυχώρος Art Project Space Φαλήρου 66, Αθήνα, Έναντι ΕΜΣΤ | Σταθμός Metro FIX | Τηλ. 2117504180

Tags

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος
Image represents Όλες οι θάλασσες του κόσμου εί...
4 Jul 2024  |  Event,Exhibition
Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι ΕΛΛΑΔΑ
Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
The Breeder
Image represents Κωμωδία...
4 Sep 2023  |  Exhibition
Κωμωδία
State of Concept
Image represents Waste/d Pavilion, Episode 2...
18 Jul 2022  |  Exhibition
Waste/d Pavilion, Episode 2