1 Jul 2022  |  Interviews,People

Ο Αριστοτέλης Μπαράκος κερδίζει το στοίχημα με την έκθεσή του «Against All Odds: Open Studio Aristotelis Barakos»

Ο επιτυχημένος designer μάς μιλά για τον εορτασμό δύο χρόνων ζωής του studio του, και μας ξεναγεί στην έκθεσή του.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική Φωτογραφία: Giorgos Vitsaropoulos


Ο Αριστοτέλης Μπαράκος, με πολυετή εμπειρία και σπουδές πάνω στο design, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα που τραβούν τα βλέμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από το Studio Aristotelis Barakos. Με στόχο την κατασκευή ειλικρινών προϊόντων που ευχαριστούν τον άνθρωπο, ο designer χρησιμοποιεί ντόπια υλικά, όπως μάρμαρο, ψάθα και ξύλο, και, καθώς πειραματίζεται μαζί τους χειροπιαστά, καταλήγει να διαμορφώσει διαχρονικές minimal μορφές που αποπνέουν ηρεμία, κομψότητα και -αναμφίβολα- ελληνικότητα. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Studio έχουν οι διαδοχικές συνεργασίες με εταιρείες, τεχνίτες και κατασκευαστές. Αυτή η εξέλιξη ήταν σαφώς δύσκολη λόγω της πανδημίας, αλλά, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ο Αριστοτέλης Μπαράκος δημιούργησε, μεταξύ άλλων, μικρά αντικείμενα περιορισμένης παραγωγής με το χαρακτηριστικό στυλ του.

Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Η έκθεση – γιορτή των δύο χρόνων λειτουργίας τού studio «Against All Odds: Open Studio Aristotelis Barakos» έλαβε χώρα στις 27, 28, 29 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πολυκατοικία του Αθηναϊκού μοντερνισμού. Για τις ανάγκες της έκθεσης, εκτός από το κομψό, σε λευκούς τόνους studio, χρησιμοποιήθηκε και ένα γειτνιάζον διαμέρισμα με έντονα βιομηχανικά στοιχεία, μια rusty αίσθηση και πράσινους τόνους στους τοίχους. Ωστόσο, είχε γίνει τέτοια επιμέλεια ώστε το παρασκήνιο να έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα φινιρισμένα αντικείμενα του designer, τα οποία αναδεικνύονταν ακόμη περισσότερο από τη μελέτη φωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια έπιπλα που χρειάζονταν για την έκθεση κατασκευάστηκαν από αντικείμενα που βρέθηκαν στο κενό διαμέρισμα, όπως τα θερμαντικά σώματα.

Théros. Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Στα εγκαίνια επικρατούσε φιλικό κλίμα, με παρέες που ξαναβρίσκονταν μετά από καιρό, άλλους να κάνουν νέες γνωριμίες, καθώς και επαγγελματίες του χώρου και φοιτητές του design να έχουν έρθει όλοι για να δουν από κοντά τις δημιουργίες αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους. Κεντρική θέση στην έκθεση είχε η οικογένεια αντικειμένων Théros, αυτών των φωτιστικών με το ψάθινο καπέλο που συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική συλλογή τής Adorno. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς τα νέα μέλη της οικογένειας, τις κεραμικές εκδοχές που κατασκεύασε ο Giannis Zois από κόκκινο πηλό που φέρει πτυχώσεις, «φωτογραφίζοντας» σχεδόν το μεσογειακό τοπίο. Η παρουσίαση όλων των αντικειμένων ως μια φωτεινή εγκατάσταση, έκανε εύκολο το να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη ποικιλία. Ένα άλλο αντικείμενο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι το κηροπήγιο Sermon, που αποτελείται από αυτή την αυστηρή γεωμετρία και ένα μόνο υλικό, τον ορείχαλκο, στοιχεία επηρεασμένα από τον Μπρουταλισμό.

Sermon candleholder. Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Bonbon armchair. Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Θετική εντύπωση μας έκανε η άνετη και πληθωρική cocktail armchair της συλλογής Bonbon με ροζ βελούδινο ύφασμα, που κατασκευάστηκε για το Gousdovas Upholstery Workshop. Τέλος, μας συνάρπασαν δουλειές που δεν είχαμε δει προηγουμένως, ανάμεσά τους το επιτοίχιο φωτιστικό Taco de Luz. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατασκευή, με ένα φύλλο χάλκινου μετάλλου λυγισμένο στο χέρι, να «αγκαλιάζει» μια γραμμική λάμπα, προσδίδοντας στον χώρο που τοποθετείται ένα ενδιαφέρον design, ακόμα και όταν δε λειτουργεί. Μάλιστα, στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάστηκε μια νέα, μεγαλύτερη έκδοση του φωτιστικού (Taco Grande) που κρέμεται από την οροφή, και μπορεί να δώσει μια ενδιαφέρουσα νότα πάνω από μια τραπεζαρία.

Taco de Luz. Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Δεξιά: Taco Grande. Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Το Studio Aristotelis Barakos είναι μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια, με χαρακτηριστικό σχεδιαστικό λεξιλόγιο που καθιστά το brand αναγνωρίσιμο. Ανυπομονούμε να δούμε στο προσεχές μέλλον τις νέες δημιουργίες του!

aristotelisbarakos.com



Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση
Image represents Camille Romagnani: “Οι αποχρώσ...
4 Dec 2023  |  Interviews,People
Camille Romagnani: “Οι αποχρώσεις του ουρανού μετουσιώνονται σε ύλη, μέσα α...
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order