31 Jul 2023  |  Spaces

Moldee, υβριδικό σενάριο εστίασης από την εταιρεία TAKA+PARTNERS

Μινιμαλισμός χωρίς περιττά στοιχεία
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image
Κεντρική Εικόνα: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani


Λίγο πριν τον Λευκό Πύργο, επί της Προξένου Κορομηλά, το Design Society συναντά το εστιατόριο-μπαρ Moldee. Σε εισχώρηση από την ανάπλαση της παραλίας, το εστιατόριο επεκτείνει τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάλογο της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε μία αρχιτεκτονική και σχεδιαστική σύμπραξη που σίγουρα δεν μένει απαρατήρητη. Στην καρδιά της σύγχρονης αγοράς της πόλης, το Moldee δημιουργεί μια αισθητηριακή εμπειρία ως προς το φαγητό,το ποτό και τον χώρο. Με μια πρώτη ματιά, το Moldee παρέχει μια exclusive fine dining εμπειρία σε συσχέτιση με έναν σίγουρα επιμελημένο χώρο. Υπό το πρίσμα του σχεδιασμού, ωστόσο, παρατηρούμε γενναίες αποφάσεις που συνδέουν την ιδεολογία γύρω από το φαγητό και σημεία στον χώρο που προσθέτουν στη συνολική εμπειρία. Από την ανάγλυφη επιφάνεια στον τοίχο και το παιχνίδι κλίμακας στην επίπλωση, μέχρι τα άριστα φινιρίσματα, το Moldee δημιουργεί μια ήρεμη χωρική ετεροτοπία.

Μια απλή fine dining εμπειρία, αμφίδρομη, από το πιάτο στον χώρο και από τον χώρο στο πιάτο. Η αρχιτεκτονική ομάδα TAKA+PARTNERS, και πιο συγκεκριμένα οι Ασπασία Τάκα, Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου και Χρίστος Κομζιάς, συνεχίζουν το όραμα του chef, όπου το πιάτο είναι μια δυνατή βάση και το επίκεντρο, η πρώτη ύλη το υλικό για τη σύνθεση γεωμετρίας και τα φινιρίσματα οδηγούν στη δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας. Η ομάδα μεταφράζει αυτά τα στοιχεία της ενωτικής απλότητας της γεύσης σε όρους χωρικούς, με μία συμπληρωματική σχέση εμπειρίας. 

Εικόνα: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani


“Μινιμαλισμός χωρίς περιττά στοιχεία” δηλώνει η σχεδιαστική ομάδα, άξονας που σίγουρα ακολουθείται! Στεγασμένο στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας, κατασκευής του 1973, το υβριδικό σενάριο εστίασης αναπτύσσεται σε δύο ενότητες με μη διακριτά όρια και με χωρόσημο την επιβλητική εγκατάσταση στους τοίχους που πλαισιώνουν το μπαρ. Ψυχρή χρωματική παλέτα με βιομηχανικά στοιχεία στις υλικότητες, θερμός φωτισμός που αναδύεται από την οροφή και από κρυφά σημεία των εσωτερικών όψεων και του μπαρ, γοητευτικές καμάρες με αναφορές στη βυζαντινή αρχιτεκτονική της πόλης και ίσως με μια διάθεση από art nouveau επιρροές, συνθέτουν την εσωτερική προσέγγιση του χώρου. Η επίπλωση, επίσης, αποτελεί αρχιτεκτονικό στοιχείο οριοθέτησης, δημιουργώντας κοιλότητες στον χώρο. Συνδυασμός χαμηλών και ψηλών καθισμάτων, μαλακών και σκληρών υφών, θέτουν μια προσέγγιση μη συγκεκριμένης κοινωνικής συνθήκης. Φαγητό, ποτό, καθιστικό, speakeasy διάθεση, όλα στην ευχέρεια του επισκέπτη. 

Εικόνα: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani


Καθαρές, ίσιες γραμμές, καμπύλες και κύκλοι. Φεύγοντας από την κάτοψη και πηγαίνοντας στις εσωτερικές όψεις, η πρώτη μας εντύπωση είναι τα ανάγλυφα και η γλυπτικότητα των επιφανειών. Οι TAKA+PARTNERS, αφορμώμενοι από την αρχική πρόθεση για τη δημιουργία ενός χώρου σε αντιστοιχία με την εμπειρία του “πιάτου”, ξεκινούν μια ιστορία γεωμετριών επηρεασμένη από το design του ίδιου του φαγητού, η οποία συνεχίζεται με τα καλούπια που ακολουθούν τις παραπάνω γεωμετρίες και με χυτά υλικά επενδύουν τις όψεις του χώρου του μπαρ, δημιουργώντας μια επιβλητική εγκατάσταση βιομηχανικών υλικών και φωτός. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει αρχιτεκτονική, σχεδιασμό και αποδόμηση, με έναν τρόπο που είναι προσβάσιμος και φιλικός. Τέλος, σαν επίγευση έρχεται η οροφή-υποδοχέας του φωτός, με την έντονη, καμπύλη γεωμετρία, δημιουργώντας χωρικότητες και ατμόσφαιρα που υπογραμμίζει τη φυσική δραστηριότητα του χώρου κάθε ώρα.

Εικόνα: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani


ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:

- Concept - Αρχιτεκτονικές μελέτες εφαρμογής – Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA + PARTNERS

- Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα

- Ομάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου, Χρίστος Κομζιάς

- Κατασκευή Έργου: MBRACE.gr - Γεώργιος Μιτολίδης

- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: EMDC – Κ. Καπεσίδης – Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.

- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτιρίου: Cambicci+Associates

- Ακουστική μελέτη: Acousone – Γεώργιος Καρπούζας

- Επιβλέπων μηχανικός: Ιωάννης Ασκαρίδης

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Οι HYLE design studio σχεδιάζο...
6 Mar 2024  |  Spaces
Οι HYLE design studio σχεδιάζουν για το Hermina Athens
Image represents Steal this look...
1 Feb 2024  |  Spaces
Steal this look
Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρ...
8 Jan 2024  |  Spaces,Case Study
Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρων