21 Sep 2023  |  Exhibition

Landform Instrument

Δανάη Ηώ
post image

Μέρος της σειράς Bona Fide 3


Το State of Concept παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Δανάης Ιώ, με έδρα το Ρότερνταμ, με τίτλο Landform Instrument. Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών, και συνοδεύεται από κείμενο της συγγραφέως και ερευνήτριας Amelia Groom. Το επερχόμενο παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έκθεση Landform Instrument παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων που έχουν προκύψει από τη μακροχρόνια ενασχόληση της καλλιτέχνιδας με "τις αλληλένδετες ιστορίες και λειτουργίες της γραφειοκρατίας, της μυθολογίας και της οικοδόμησης του έθνους". Μέσω βίντεο, γλυπτικής και κειμένου, η πρακτική της Δανάης Ηώ εξετάζει οργανωτικά συστήματα που έχουν τις ρίζες τους στον μοντερνισμό και έχουν επιβληθεί ευρέως μέσω αποικιοκρατικών πρακτικών, διερευνώντας τον ρόλο τους στη διαμόρφωση κυρίαρχων αφηγήσεων. Τα έργα της έκθεσης εξετάζουν την κατασκευή του ελληνικού ιδεώδους ως άγκυρας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη σχέση του με τον θεσμό της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση συγκεντρώνει ανάθεση γλυπτών και δύο ταινίες μικρού μήκους, που αναπτύχθηκαν από αυτή την έρευνα. Τα ποιήματα που παρουσιάζονται στις ταινίες μικρού μήκους Sprouts of a dragon’s teeth και Seven Types of Dust (και οι δύο 2023) αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον ποιητή και θεωρητικό Στάθη Γουργουρή.

Για τα έργα της έκθεσης, η Ηώ αντλεί στοιχεία από τη σύγχρονη πόλη της Θήβας και τον μύθο του Κάδμου. Η Θήβα, η πόλη της Αντιγόνης και του Οιδίποδα, χρησιμεύει ως το "άλλο" της ιδανικής πόλης-κράτους, ένας τόπος όπου εξετάζονται οι σχέσεις μεταξύ εργασίας, γης και συστημάτων οργάνωσης. Όπως σημειώνει ο Groom, λειτουργεί ως "σκηνή για μια συγκεκριμένη παρεξήγηση/αναδιήγηση του μύθου του Κάδμου, έγινε ένας τόπος στον οποίο διερευνώνται οι ιστορικές διασταυρώσεις της γραπτής γλώσσας, της κρατικής βίας και των γραφειοκρατικών διαδικασιών της εθνότητας". Διαπραγματευόμενη την κατασκευή ιστορικών αφηγήσεων, η Δανάη Ηώ επισημαίνει τις δυνατότητες των μύθων ως επιτελεστικών μορφών συλλογικής αφήγησης, μέσω των οποίων οι αφηγήσεις δεν είναι ποτέ στατικές και μοναδικές.

Τα γλυπτά του Landform Instrument σχετίζονται με την υλική υποδομή των διοικητικών οργάνων του κράτους. Ανοξείδωτος χάλυβας, αλουμίνιο, χαρτί, μελάνι υδατογραφήματος ασφαλείας που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών και επαναλαμβανόμενα ανάγλυφα χειρόγραφα ενσωματώνονται σε γλυπτικές κατασκευές που καταλαμβάνουν τον κύριο εκθεσιακό χώρο και την αυλή του State of Concept.

Όλα τα αποσπάσματα προέρχονται από το κείμενο - ανάθεση "Landform Instrument" (2023) της Amelia Groom.


State of Concept Athens

Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι

117 41, Αθήνα

T: +30 21 3031 8576

info@stateofconcept.org

www.stateofconcept.org


H Δανάη Ηώ είναι εικαστικός που ζει μεταξύ Αθήνας και Ρότερνταμ. Μέσω φιλμ, κειμένου και γλυπτών, η πρακτική της εστιάζει σε διαδικασίες δημιουργίας εθνικών αφηγημάτων, και τον ρόλο της γλώσσας στη διατήρηση, αντίσταση ή μετατροπή της πραγματικότητας. Τα φιλμ της έχουν παρουσιαστεί στο ICA του Λονδίνου (2023) και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (2023). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις και περφόρμανς μεταξύ άλλων είναι: Open Systems στο UKS, Όσλο (2023), I am inside who I was στον χώρο PuntWG, Amsterdam (2022); In the current of the situation στο Kunstverein, Amsterdam (2018). Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής κολεκτίβας System of Systems.

Η Amelia Groom είναι συγγραφέας και ερευνήτρια που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ το 2015. Η Groom εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε ένα βιβλίο για την τέχνη και τον αντιφασιστικό ακτιβισμό των Claude Cahun και Marcel Moore, αναγνωσμένο μέσα από τους φακούς της περιβαλλοντικής καλλιτεχνικής πρακτικής και των queer και trans οικολογιών. Το δοκίμιό της για την άρνηση του γραμμικού χρόνου από τη Mariah Carey δημοσιεύτηκε από το περιοδικό e-flux το 2023, ενώ το βιβλίο της για το περιβαλλοντικό γλυπτό Marsh Ruins της Beverly Buchanan εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Afterall το 2021.

Ο Στάθης Γουργούρης είναι ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, που ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. Είναι καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στο www.stateofconcept.org

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στην Κωνσταντίνα Μελαχροινού στη διεύθυνση info@stateofconcept.org

Προτεινόμενα Άρθρα