12 Jun 2023  |  Spaces

Από τη Champs-Élysées σε σκηνές κάμπινγκ

Interiors που θα μας κάνουν να σκεφτούμε τον χώρο αλλιώς
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image
Κεντρική Εικόνα: Καναπές B&B Italia, κεραμικό βάζο Touche-Touche, τραπέζι καφέ Gaetano Pesce | Φωτογράφος: Félix Dol Maillot


Η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι η γέφυρα από τον αρχιτέκτονα και τον σχεδιαστή στο άτομο το οποίο βιώνει τον χώρο. Είναι, επίσης, και η καταγραφή της καθημερινότητας, που σίγουρα μπορεί να συμπεριλάβει την προσωπικότητα των ατόμων που υπάρχουν σε αυτόν και να αποδοθεί πολλές φορές με εικαστικούς ή μη συνηθισμένους τρόπους. Υφές, χρώματα, έξυπνες διαρρυθμίσεις, αντικείμενα που δεν είναι απαραίτητο να είναι χρηστικά και έπιπλα που δεν είναι μόνο προϊόν βιομηχανίας. Ξεχωρίσαμε τρεις χώρους που ανακαλύψαμε πρόσφατα, στους οποίους ο σχεδιασμός, οι επιλογές και τα τελικά φινιρίσματα δημιουργούν μικρές Εδέμ για τους χρήστες, και που σίγουρα είναι σημεία αναφοράς τόσο για ιδιώτες όσο και για σχεδιαστές, για τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων.

Πηγή Εικόνας: trends.archiexpo.com


Στη Λισαβόνα, στο εσωτερικό του κάστρου São Jorge, ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Sergio Prieto προτείνει, μέσω του επανασχεδιασμού, ένα διαμέρισμα-γέφυρα στη λαογραφία της Πορτογαλίας και τις σύγχρονες τάσεις. Ο Sergio Prieto, με τον σύντροφό του Tiago De Lima, είναι επικεφαλής του Dovain Studio, το οποίο βασικό άξονα έχει τον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων. Στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης, επιλέγει να αναδείξει τον χώρο μέσα από συγκεκριμένες επιλογές σε ό,τι αφορά το αντικείμενο, τις υφές και τα ανοίγματα. Μετά από μια αποτυχημένη ανακαίνιση το 1970, ο σχεδιαστής επιλέγει να φέρει το διαμέρισμα στη προγενέστερή του αίγλη. Με αρχιτεκτονικές χαράξεις ανάμεσα σε art nouveau και pombaline αρχιτεκτονική, καθώς και αντικείμενα τα οποία κυρίως έρχονται από το Dovain Studio, το κτήριο αναβιώνει με σύγχρονες νότες την αρχιτεκτονική του ιστορία. Τα περίτεχνα κεραμικά και οι παράδοξες καρέκλες, σε συνδυασμό με την ψυχολογία του χώρου σε χρώματα και υφές, αποδίδουν μια συνολική εικαστική απόδοση στο ανακαινισμένο διαμέρισμα. 


Πηγή Εικόνων: dovainstudio.com


Η Uchronia Julien Sebban, από την άλλη, μεταβιβάζει την ψυχεδελική αισθητική τής δεκαετίας του ‘70 στη Champs-Élysées! Σε ένα τυπικό Haussmannian κτίριο, με χαρακτηριστικά ύστερου νεοκλασικισμού και γοτθικού ρυθμού, η Uchronia, σεβόμενη τις ανάγκες των ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός (σχεδόν) κλασικού διαμερίσματος, κρατάει τις χωρικές διατάξεις, ενώ κατά τα άλλα αλλάζει τα πάντα! Ζαφείρια, οπάλια και ρουμπίνια, στρεβλές χαράξεις, ποπ χρώματα προδιαθέτουν για ένα τουλάχιστον αισθητηριακό ταξίδι. H Uchronia επιλέγει να διαμορφώσει τους χώρους με custom-made αντικείμενα, όπως ζωγραφισμένες μεταξωτές κουρτίνες, ειδική παραγγελία στον καλλιτέχνη Justin Morin, αλλά και pret a porter επιλογές που ο καθένας μας μπορεί να βρει στην αγορά, όπως κεραμικά από την Touche-Touche και έπιπλα υπογεγραμμένα από τον Gaetano Pesce.

Εικόνα 1: Σαλόνι, καρέκλα Pierre Paulin, κουρτίνες Justin Morin | Εικόνα 2: Dressing Room, Vintage καρέκλα Peter Ghyczy | Φωτογράφος: Félix Dol Maillot


Τέλος, η τρίτη μας επιλογή, η οποία μας κίνησε πιο πολύ το ενδιαφέρον λόγω της πρωτοτυπίας της αλλά και της ιδιαιτερότητάς της, έρχεται από τα έκτα βραβεία εσωτερικής αρχιτεκτονικής Design Parade Toulon 2022, όπου οι Madeleine Oltra και Angelo de Taisne προτείνουν μια εναλλακτική μορφή κατοίκησης. Η ανάθεση στους δέκα φιναλίστ ήταν ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, όπου το αρχιτεκτονικό ντουέτο πρότεινε το έργο Sardine-Sardine (μετάφραση: Σαρδέλα-Σαρδέλα), δηλαδή μια εξοπλισμένη σκηνή κάμπινγκ. Οι Madeleine Oltra και Angelo de Taisne, αφορμώμενοι από τις παιδικές τους διακοπές και την αισθητική των καλοκαιριών στη νότια Γαλλία το 1970, δημιουργούν μια σκηνή με όλα τα χαρακτηριστικά κατοίκησης και επιλογές σε επίπλωση, τείνοντας στο παράδοξο. Η σκηνή είναι σε κίτρινους και εκρού τόνους, με δομικά υλικά μόνο αλουμινένιες μπανέλες, που δημιουργούν μια θερμή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, αφήνοντας τις σκιές των δέντρων να εισβάλλουν στη μικροκλίμακα των όψεων. Από τον εξοπλισμό δεν λείπουν και στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ζωή στη φύση, όπως φακοί, πτυσσόμενα έπιπλα, μια κούνια και έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι. Τα καθιστικά και τα κρεβάτια είναι όλα χαμηλά, δίνοντας την αίσθηση του ύψους στον χώρο. Μαζί τους έρχονται καλύμματα και χαλιά, τα οποία υπερτονίζουν την αισθητηριακή εμπειρία στον χώρο. Βασικός άξονας στον σχεδιασμό είναι επίσης η επαναχρησιμοποίηση και μεταποίηση υλικών και επίπλων, με χαρακτηριστική την καρέκλα Husk από B&B Italia, που μεταποιήθηκε με fleece κάλυμμα σε γήινες αποχρώσεις.

Πηγή Εικόνας 1: ideat.fr | Πηγή: Εικόνας 2: goodmoods.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Οι HYLE design studio σχεδιάζο...
6 Mar 2024  |  Spaces
Οι HYLE design studio σχεδιάζουν για το Hermina Athens
Image represents Steal this look...
1 Feb 2024  |  Spaces
Steal this look
Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρ...
8 Jan 2024  |  Spaces,Case Study
Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρων