14 Jul 2023  |  Spaces

(ab)Normal, ένα μη τυπικό design studio

Σχεδιαστικές νουβέλες, Moncler και Freak Shows
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image
Κεντρική Εικόνα: EUROPELAGO, Installation, (ab)Normal, DROPCITY, Milan Design Week 2023 | Πηγή: abnormalstory.com


‘We started having faith in data when we could not understand them anymore’, έργο Hybrid Field, 2019, (ab)Normal.


Η τελευταία δεκαετία μάς έχει κάνει να επαναπροσδιορίσουμε το τι είναι αρχιτεκτονική και σχεδιασμός, ποιες είναι οι εφαρμογές τους και τι διαφορετικά μοντέλα εργασίας και παραγωγής μπορούν να υπάρξουν. Η άνοδος της ψηφιακότητας, η ανάγκη για εφήμερη αρχιτεκτονική και η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό την ομπρέλα στο τι προσδιορίζουμε ως σχεδιασμό. Η γραφιστική γίνεται χωρική, ψηφιακά περιβάλλοντα γίνονται αρχιτεκτονικά βιώσιμα, το αντικείμενο γίνεται εικαστικό και η σκηνογραφία ετεροτοπία. Όλα τα παραπάνω λίγο-πολύ τα συνοψίζουν οι (ab)Normal.

Rosa Camuna, (ab)Normal, Fyrniture design, Milan, 2023 | Πηγή: abnormalstory.com


Πρόκειται για ένα γραφείο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε έναν σχεδιαστικό τομέα. Οι (ab)Normal, από το 2018, έχουν δημιουργήσει μια υβριδική ομάδα που συνδυαστικά προσεγγίζει τον σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, τις ψηφιακές τέχνες και την εικαστική επιμέλεια, με εφαρμογές από γραφιστική, χωρικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, σκηνογραφία κ.α. Με ιδρυτικά μέλη τούς Marcello Carpino, Mattia Inselvini, Davide Masserini και Luigi Savio και επιπρόσθετα μέλη τους Leucotea Andriolo, Giuseppe Greppi, Sarah Micheli, Silvia Missaglia και Camilla Vaghi, η ομάδα μέσα σε μία πενταετία έχει κερδίσει την προσοχή του κοινού, ενώ έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με εταιρείες όπως τον οίκο Moncler, την εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH, την εταιρεία μόδας Bally κ.α. και δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως το Domus, το Platform, το Archdaily, το Elle Decor και το Volume Magazine.

1.(ab)Normal Story, Graphic Novel without cronology, (ab)Normal, 2017 | 2. Hybrid Field, Furniture Design, (ab)Normal, Berlin, 2019 | Πηγή: abnormalstory.com


Η δράση τους όμως δεν περιορίζεται μόνο σε εμπορικές συνεργασίες. Με παστέλ χρώματα και φαντασιακές απεικονίσεις, οι ίδιοι δημιουργούν πειραματικές αφηγήσεις ψηφιακότητας και χώρου, όπως είναι η γραφική νουβέλα “(ab)Normal Story, Graphic Novel without chronology” (2017-) και το έργο “Hybrid Field” (2019), που είναι εστιασμένo στο αντικείμενο. 


Freak Show, Exhibition Design, (ab)Normal, Milan, 2022 | Πηγή: abnormalstory.com


Τους βρίσκουμε επίσης να δημιουργούν χωρικές αφηγήσεις σε εκθεσιακά περιβάλλοντα, περιγράφοντας τα εκθέματα στην έκθεση “Freak Show” (2022) στο Μιλάνο.

Rehabilitation of The Byrsa Acropolis, Architecture Competition,(ab)Normal with Cortese Mazza, Carthage, Tunisia, 2023 | Πηγή: abnormalstory.com


Το έργο τους συνολικά έχει έντονο χαρακτήρα, ενώ ξυπνάει μνήμες από το 2000 και τη χαμένη ψηφιακή παιδικότητα των Millennials. Με πρωτότυπο τρόπο, μεταφράζουν γραφικό σχεδιασμό σε χωρικό και δημιουργούν έδαφος για πρακτικές πέρα από τις συνηθισμένες. Ο σχεδιασμός τους είναι λυρικός και σε κάνει να σκέφτεσαι ότι είναι “εύκολος”. Κάπως έτσι, μπαίνουν και στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η πρότασή τους για αποκατάσταση της Ακρόπολης της Βύρσας στην Τυνησία, μαζί με τους Cortese Mazza, προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στον δημόσιο χώρο και την περιήγηση εσωτερικά, συνδυαστικά με τη σταθερή συλλογή.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Οι HYLE design studio σχεδιάζο...
6 Mar 2024  |  Spaces
Οι HYLE design studio σχεδιάζουν για το Hermina Athens
Image represents Steal this look...
1 Feb 2024  |  Spaces
Steal this look
Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρ...
8 Jan 2024  |  Spaces,Case Study
Πάτμος, οι κατοικίες των ονείρων