30 Mar 2022  |  People,Spaces

Open House Athens 2022: Τι δεν πρέπει να χάσετε φέτος

Με πάνω από 50 κτίρια να συμμετέχουν στις αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις του διημέρου 9 – 10 Απριλίου 2022, εμείς επιλέξαμε 9 μοναδικά δείγματα interior design που αξίζουν να τα επισκεφθείτε.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Το Open House Athens επιστρέφει με φυσική παρουσία μετά από δύο χρόνια, και περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα ξεναγήσεων σε χώρους καινούριους και παλιούς, ιστορικούς ή μη, δημόσιους και ιδιωτικούς, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές αισθητικές, τεχνικές και ατμόσφαιρες. Ο δημοφιλής θεσμός αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι, αφού είναι η μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης να περιηγηθούν στο εσωτερικό των κτιρίων που εδώ και χρόνια παρατηρούν από έξω, και να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για αυτά.

Με πάνω από 50 κτίρια να συμμετέχουν στις αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις του διημέρου 9 – 10 Απριλίου 2022, εμείς επιλέξαμε 9 μοναδικά δείγματα interior design που αξίζουν να τα επισκεφθείτε.


My Loft (the Hub Events) – If Untitled Architecture

Αναδεικνύοντας το ζήτημα της επανάχρησης των παλιών βιομηχανικών κελυφών με εντελώς διαφορετικές χρήσεις, η ομάδα If Untitled Architecture (Μ. Γιαννακοπούλου, A. Grafweg, S. Hirano) δημιούργησε το 2010 στο κτίριο επί της οδού Αλκμήνης τον μεγάλο πολυχώρο the Hub, μαζί με κατοικίες τύπου lofts. Στο εσωτερικό, αναδεικνύεται ο βιομηχανικός χωρικός χαρακτήρας, ενώ οι κατοικίες σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρουν μέγιστη ευελιξία στους κατοίκους τους. Στην πρόσοψη του κτιρίου ξεχωρίζει το γλυπτό «Folly» του Andy Holden.

More: if-untitled.com

Φωτ: If Untitled Architects


Δικηγορικό Γραφείο στην Ομήρου – AKA Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο AKA (Apostolou Colakis Architects) ολοκλήρωσε το 2019 την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Ομήρου. Η εξωτερική τριμερής διαίρεση του Αρτ Ντεκό κελύφους (βάση, κορμός, στέψη) διατηρείται και εσωτερικά: το ισόγειο λειτουργεί ως το κατώφλι για τον πελάτη, οι ενδιάμεσοι όροφοι φιλοξενούν τα γραφεία και στο τελευταίο επίπεδο υπάρχει μια αίθουσα συσκέψεων. Κεντρική ιδέα του interior design είναι η διαφάνεια σε διαβαθμίσεις, και η διαμόρφωση ενός λεξιλογίου που εμπνέεται από τις Αθηναϊκές εισόδους: όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως το μάρμαρο και το ξύλο, αλλά και στο ύφος και την αισθητική, που είναι επίσημη, με βαρύγδουπα, μονολιθικά στοιχεία να τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο.

More: ak-a.gr

Φωτ: Panos Kokkinias


Ξενοδοχείο Dave Red Athens – K-Studio

Ένα από τα ολοκαίνουρια ξενοδοχεία της Αθήνας, το Dave Red Athens, συνδυάζει στο ιδιαίτερο design του το βιομηχανικό σχέδιο και τη vintage αισθητική, με έπιπλα που παραπέμπουν στη ρετρό δεκαετία του 1970. Αυτές οι επιλογές εμπνέονται από το ίδιο το κέλυφος του μοντέρνου κτιρίου, το οποίο στο εσωτερικό του αποκτά νέα πνοή, με τους τοίχους από ακατέργαστο σκυρόδεμα, τις χρωματισμένες κόκκινες επιφάνειες, τους εμφανείς σωλήνες και την προσεκτική επιλογή των υλικών στην επίπλωση (μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο και γυαλί). Η urban αισθητική τονίζεται με αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα, που χρησιμοποιείται και στο branding design του ξενοδοχείου.

More: k-studio.gr

Φωτ: Brown Hotels


10AM Lofts - Studio Andrew Trotter, Gavalas Ioannidou Architecture, Eva Papadaki

Μια πρώην αποθήκη του Κεραμικού μεταμορφώθηκε σε έναν multi – purpose πυρήνα, που φιλοξενεί lofts, ένα ρετιρέ και έναν ελεύθερο χώρο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, γυρίσματα ή για άλλα δημιουργικά events. Κοινός άξονας όλων των δωματίων είναι το σκληρό σκυρόδεμα, πάνω στο οποίο κυριαρχούν οι διαφορετικοί φωτισμοί και οι υφές. Τα lofts διαφοροποιούνται στους χρωματικούς τόνους των τοίχων και στο στυλ της επίπλωσής τους (μοντέρνα, μίνιμαλ, σκανδιναβική, 70s). Αυτό το project αναδεικνύει την ηρεμία αλλά και την πολλαπλότητα που μπορεί να προσφέρει στον σχεδιασμό ένα απλό κουτί από μπετόν.

More: andrew-trotter.com | gavalasioannidou.com

Φωτ: Salva Lopez


Ξενοδοχείο The Modernist Athens – FORMrelated architects

Μεταφέροντας στην πρωτεύουσα το πετυχημένο concept από τη Θεσσαλονίκη, οι FORMrelated architects προσφέρουν ένα μίνιμαλ δανέζικο design με στοιχεία σύγχρονης πολυτέλειας στα δωμάτια του The Modernist. Χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, όπως ξύλο, μάρμαρο και δέρμα, που συνδυάζονται με μπρούτζινα στοιχεία, ενώ αρκετές επιφάνειες βάφονται σε σκούρους τόνους, δημιουργώντας αντιθέσεις. Η απλή αυτή αισθητική αποτυπώνεται και στο branding design που έχει επιμεληθεί το Post-Spectacular Office. Το ξενοδοχείο βραβεύτηκε το 2021 ως το Καλύτερο City Style Hotel στα 100% Hotel Design Awards.

Φωτ: Ioanna Roufopoulou


Οδοντιατρείο στη Διδότου - Evangelos Valtikos Architecture Practice

Πρόκειται για ακόμη ένα έργο ανακαίνισης, αυτή τη φορά σε μια μεσοπολεμική κατοικία του 1930. Βασικός άξονας του design για ένα νέο οδοντιατρείο είναι η δημιουργία μιας αίσθησης άνεσης και οικειότητας στον ασθενή, κάτι στο οποίο συντελούν οι συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες ανά δωμάτιο, τα έπιπλα με απαλό ύφασμα αλλά και ο διάχυτος φωτισμός. Το ύφος του interior design ισορροπεί μεταξύ του ρετρό και του σύγχρονου, αν και ξεχωρίζει ο βραβευμένος τεχνητός φωτισμός του χώρου, που τονίζει κάποια από τα παλιά στοιχεία τού κτιρίου μέσω της αιώρησης.

Φωτ: Kimberly Powell


Ξενοδοχείο The Pinnacle Athens – The Conous Creative Team (Stylianos Konstantinidis, Fragiskos Papasifakis)

Στόχος της ανακαίνισης του ψηλού αυτού κτιρίου στο κέντρο της πόλης ήταν η επίτευξη ενός φρέσκου design με στοιχεία urban εκλεκτικισμού, συνδυάζοντας έτσι την ιστορικότητα του μοντέρνου κελύφους του 1970 με τη σύγχρονη και κομψή διακόσμηση που απαιτείται από ένα νέο ξενοδοχείο. Απαλά χρώματα, έπιπλα με χρυσές και ασημί λεπτομέρειες, βελούδινες κουρτίνες, ξύλινα πατώματα και vintage ταπετσαρίες συνθέτουν το παζλ του σχεδιασμού. Για να τονιστεί ο urban εκλεκτικισμός, συλλέχθηκαν πορσελάνινα δοχεία, γκραβούρες και άλλες αντίκες από παλιά καταστήματα.

More: conous.gr

Φωτ: Thomas Gerasopoulos


Εστιατόριο Delta στο ΚΠΙΣΝ – Kois Associated Architects

Για το Εστιατόριο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι Kois Associated Architects επέλεξαν να αναδείξουν την ελληνικότητα μέσα από αρχετυπικές ατμόσφαιρες και κατασκευές που παραπέμπουν σε αφηγήσεις της μυθολογίας, χωρίς να ξεφεύγουν από την κλίμακα του ανθρώπου. Αντί για έναν παραδοσιακό καταμερισμό προγραμμάτων χρήσεων, ο χώρος δομείται σαν ένα τοπίο. Το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς συνδυασμούς, που τονίζουν την τεχνική και την εντοπιότητα.

More: koisarchitecture.com

Φωτ: Jerome Galland


Γραφείο Ιωάννη Δεσποτόπουλου – Angelos Bratis Studio

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ήταν ο μοναδικός Έλληνας φοιτητής του Bauhaus. Στην οικοδομή που είχε σχεδιάσει στην οδό Σουηδίας, διατηρούσε στο ισόγειο το γραφείο του. Το 2019, ο σχεδιαστής μόδας Άγγελος Μπράτης εγκαινίασε στον ίδιο χώρο το ατελιέ του. Διατήρησε αναλλοίωτα όλα τα αυθεντικά στοιχεία που βρέθηκαν, σταματώντας το πέρασμα του χρόνου. Τα έπιπλα εξυπηρετούν τη λειτουργικότητα, και είναι σχεδιασμένα με ξύλινες επιφάνειες που στηρίζονται σε μεταλλικά στοιχεία. Αυτά αναδεικνύονται από το λευκό χρώμα των τοίχων και των φωτιστικών.

Φωτ: Martha Vosdou


Το Open House είναι πολλά παραπάνω από τις αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στα κτίρια. Το ίδιο διήμερο, 9 – 10 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας με το Made In Athens, αλλά και θεματικές διαδρομές στο κέντρο και την Κηφισιά, με το Open Walk. Στον διαδικτυακό χώρο, θα κάνουν πρεμιέρα συνεντεύξεις με αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη, με το Open Office. Παράλληλα, θα τρέχουν αρκετοί διαγωνισμοί που απευθύνονται σε φωτογράφους, δημιουργούς αλλά και το ευρύ κοινό. Για το πλήρες πρόγραμμα του Open House Athens 2022, αλλά και για το ωράριο επισκέψεων του κοινού, πατήστε εδώ.


Φωτογραφία Εξωφύλλου: Salva Lopez / 10AM Lofts

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order
Image represents Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειρ...
28 Sep 2023  |  People,Spaces
Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειροποίητο” σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου...
Image represents Το design συναντά τη γαστρονομ...
20 Jul 2023  |  Interviews,People,Spaces
Το design συναντά τη γαστρονομία στο εστιατόριο Poster