27 Mar 2023  |  People,Spaces

Ξεναγήσεις σε 13 χώρους δημιουργίας και παραγωγής από το Open House Athens 2023

Μάθετε τα πάντα για τα design studios που ανοίγουν τις πόρτες τους στις 30 και 31 Μαρτίου στα πλαίσια του αγαπημένου αρχιτεκτονικού θεσμού
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική εικόνα: Yannis Bournias, HAK Studios


Το Open House Athens επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ, για 10η συνεχή χρονιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και την πόλη. Φέτος, το σύνθημα είναι το «Building Futures Together», με τον θεσμό να «κλείνει το μάτι» για πρώτη φορά στη βιωσιμότητα, προγραμματίζοντας ξεναγήσεις σε κτίρια που αποτελούν παράδειγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Εκτός όμως από την κύρια δράση, θα λάβουν χώρα και οργανωμένες διαδρομές, μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία αλλά και ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας, στα πλαίσια του Made In Athens κατά το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου 2023. Πρόκειται για studio που ασχολούνται με product design, fashion design, κεραμική, χαρακτική, ριζογραφία, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, αλλά και κατασκευή κοσμημάτων. Οι ίδιοι οι δημιουργοί θα σας υποδεχτούν σε αυτούς τους χώρους, που τους ενώνει το πάθος για τη δημιουργία χειροποίητων αντικειμένων, με παραδοσιακές τεχνικές εφαρμοσμένες στο σήμερα. Αυτά τα studio είναι τα εξής:

Hak Studios

Ο Αλέξανδρος Κωτούλας, με καταγωγή από την Καστοριά και σπουδές στο Design Academy της Ολλανδίας, συνδυάζει τις διαφορετικές πηγές έμπνευσής του αλλά και τις διαφορετικές τεχνικές παραγωγής στο σχέδιό του, μένοντας πάντα πιστός σε ένα βιώσιμο design με ποικίλες θεματολογίες, ενώ απορρίπτει την εποχικότητα. Για τον σχεδιασμό αξεσουάρ και αντικειμένων που ισορροπούν μεταξύ διακόσμησης και χρηστικότητας, χρησιμοποιούνται, εκτός από το δέρμα, χειροποίητα υφάσματα και πηλός. Διάβασε εδώ όσα μας είχε αποκαλύψει ο Αλέξανδρος Κωτούλας, για την πιο πρόσφατη συλλογή του με τίτλο «Green Fields».

hak-studios.com

Φωτ: HAK Studios


Anna Karountzou Ceramics

Το κάθε κεραμικό αντικείμενο της Άννας Καρούντζου είναι μοναδικό. Συνδυάζοντας τις γνώσεις της πάνω στη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης με τα προσωπικά της βιώματα, η designer δημιουργεί οργανικά δοχεία με αρχιτεκτονικές φόρμες, η πρώτη ύλη των οποίων κρύβει μέσα της κομμάτια από τόπους με τους οποίους συνδέεται η ίδια, όπως είναι για παράδειγμα η Οία της Σαντορίνης όπου μεγάλωσε. Για τις δημιουργίες αυτές επιστρατεύονται παραδοσιακές τεχνικές πλασίματος του πηλού, ενώ το φινίρισμα σε αυτά τα λειτουργικά αντικείμενα γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η ουσία του υλικού και η σύνδεσή του με τη γη.

Φωτ: Anna Karoutzou


Atelier MOTS

Το Atelier MOTS βρίσκεται από το 2020 στη Στοά της Λεωχάρους, μετά την «κατάβαση» από τη Θεσσαλονίκη όπου η Μαρία Ευαγγελογιάννη είχε πρώτα δημιουργήσει χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι. Η αισθητική των λιτών αλλά εντυπωσιακών δημιουργιών αυτών αναφέρεται στον μοντέρνο κόσμο, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την ειλικρίνεια του υλικού, αλλά και τις ανθρώπινες αναλογίες και την ιστορία του design. Ο χώρος, που ανοίγει τις πόρτες του στα πλαίσια του Made In Athens, «ακροβατεί» μεταξύ καταστήματος και εργαστηρίου, και η τοποθεσία του εντός μιας τυπικής εμπορικής στοάς της μοντέρνας Αθήνας ενισχύει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι αυτό.

mots.gr

Φωτ: Atelier MOTS


Υφαίνειν

Πρόκειται για έναν εκθεσιακό - διαδραστικό χώρο διάσωσης, διάδοσης και προβολής της ελληνικής παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης υφαντικής τέχνης, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Εκτός από τα μουσειακά εκθέματα παλιών αργαλειών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια, το «Υφαίνειν» κυκλοφορεί και τα δικά του πρωτότυπα υφαντά, από χαλιά και μαξιλάρια μέχρι τσάντες και επιτοίχια διακοσμητικά, με τον επισκέπτη να μπορεί να δει όλη τη διαδικασία της παραγωγής να ξεδιπλώνεται μπροστά του.

ifenin.gr

Φωτ: Narratologies, Discover Greece


Dolce Publishing

Ο εκδοτικός οίκος Dolce ιδρύθηκε το 2017 και δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διάθεση καλλιτεχνικών βιβλίων και εκδόσεων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζει άμεσα τους νέους δημιουργούς, μέσα από τη δημιουργία καταλόγων εκθέσεων, αφισών και συλλεκτικών εκδόσεων, αλλά και τη διοργάνωση workshops και τη συμμετοχή σε εκθέσεις. Από τη δουλειά του Dolce ξεχωρίζουν τα δείγματα ριζογραφίας, ενώ συχνά οργανώνονται σεμινάρια ειδικά για τη μέθοδο αυτή στους χώρους του εκδοτικού οίκου.

dolce.pub

Φωτ: Dolce Publishing


KAKURU Jewelry

Το δυναμικά ελληνικό στυλ αυτών των χειροποίητων κοσμημάτων αποτελεί την έκφραση του πάθους της ιδρύτριας του KAKURU Jewelry, Ελίνας Κακούρου, για τα υλικά και άυλα στοιχεία της χώρας, που ταυτίζονται με διαφορετικά συναισθήματα. Το ασήμι, ο χρυσός, αλλά και το ξύλο ελιάς από τη Σπάρτη, συνδυάζονται σε κομψές δημιουργίες που υμνούν την Πελοπόννησο, τον τόπο καταγωγής της ιδρύτριας. Το εργαστήριο και κατάστημα της ομάδας, σχεδιασμένο από τους Urban Soul Project, με οργανικές μορφές και διάχυτη την έμπνευση από τη φύση, λειτουργεί από το 2017 και είναι το μέρος όπου όλοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη δημιουργία.

kakuru.gr

Φωτ: Urban Soul Project


Sealed Earth

Αυτή η gallery και workshop κεραμικών απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εκφραστούν με τον πηλό, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές. Τα αντικείμενα που δημιουργούνται εδώ είναι μοναδικά, με μια παιχνιδιάρικη αισθητική, και οργανικές μορφές που κατασκευάζονται είτε στο χέρι είτε σε ειδικούς 3d printers. Τα χρηστικά ή εικαστικά έργα φτιάχνονται από διάφορους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την gallery, στην οποία διοργανώνονται ατομικές και συλλογικές εκθέσεις, αλλά και σεμινάρια και ιδιωτικές επισκέψεις από το κοινό.

sealedearth.art

Φωτ: Niklas, Sealed Earth


Not Today Jewelry Studio

Η Μαρία Φαλάρα απολαμβάνει κάθε βήμα της διαδικασίας για την κατασκευή ενός χειροποίητου κοσμήματος, και αυτό προσπαθεί να αποδώσει στην αισθητική των δημιουργιών της. Με παραδοσιακές και οικολογικές τεχνικές, αυτό το brand–ύμνος στο slow fashion αντλεί έμπνευση από την pop κουλτούρα, το σινεμά, τη μουσική, τα ταξίδια και τη φύση, και κυκλοφορεί συλλογές από δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια και άλλα αξεσουάρ από ασήμι, χρυσό και μπρούτζο, σε γεωμετρικές, αφηρημένες ή αναπαραστατικές μορφές, με προσοχή στη λεπτομέρεια και πρόβλεψη για τη σταδιακή μεταμόρφωση του κοσμήματος εν καιρώ.

notodaystudio.com

Φωτ: Not Today Jewelry Studio


24 Goat

Τα vibrant χρώματα και το σχέδιο στο χέρι κάνουν τις tote bags, τα t-shirts, τα sweatshirts και τα prints του 24 Goat να «φωτίζουν» την οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι. Η Ειρήνη Σοϊλέ δημιουργεί κάθε πρωτότυπο χαρακτικό σχέδιο με γραφιστικά στοιχεία που παραπέμπουν στην αίσθηση του χειροποίητου, με έμπνευση από το περιβάλλον γύρω της: την καθημερινότητα στην Αθήνα, τα τραγούδια, το φαγητό, το καλοκαίρι και το φως του ήλιου. Το όνομα του brand προέκυψε από το πρώτο της σχέδιο που τυπώθηκε το 2017, ως ένα προσωπικό δώρο σε έναν φίλο που γιόρταζε στις 24 του μήνα.

24goat.com

Φωτ: 24 Goat


2WO+1NE=2

Η Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση προωθούν το ηθικό και βιώσιμο fashion design μέσα από το studio τους που παράγει διαχρονικά ρούχα που αντέχουν στον χρόνο, απορρίπτοντας τις παροδικές τάσεις. Με μια νομαδική minimal ματιά, η κάθε κολεξιόν ρούχων που σχεδιάζουν εμπνέεται από μια πόλη του κόσμου, και συγκεκριμένα από την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και τις παραδόσεις της, στοιχεία που συνδυάζονται με τη φιλοσοφία του brand αλλά και την ιδέα της αποδόμησης στην οποία πιστεύουν οι σχεδιάστριες.

2plus1equals2.com

Φωτ: Vasileios Papageorgiou


Binary Ceramics

Ο Γιάννης Βογδάνης, ιδρυτής της Binary Ceramics, τρέφει πάθος για την αναζήτηση των ορίων μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού. Πειραματίζεται με τις φόρμες, τα μοτίβα και τις δονήσεις που παρατηρεί γύρω του, με τη βοήθεια ενός 3D printer. Οι διάφορες σειρές με κεραμικά δοχεία, φωτιστικά και κούπες που έχουν κυκλοφορήσει, αποτελούνται από ρευστά σχήματα που μπορούν να σταθούν ως γλυπτά στον χώρο, ενώ παραμένουν ταυτόχρονα λειτουργικά, και είτε φέρουν λαμπερό φινίρισμα είτε κάνουν εμφανή την ακατέργαστη διάστρωση του υλικού (πορσελάνη ή πηλός).

binaryceramics.com

Φωτ: Adorno


Αλεξία Κοκκίνου – Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία

Οι σπουδές της Αλεξίας Κοκκίνου πάνω σε διαφορετικές μορφές τέχνης, από την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων ως την τεχνολογία γραφικών τεχνών, έχουν αποτυπωθεί στην πολυετή εμπειρία της πάνω στην καλλιτεχνική αλλά και μηχανική βιβλιοδεσία, αλλά και τη συντήρηση των βιβλίων. Η ίδια βρήκε το μέσο έκφρασής της μέσα στο βιβλίο, το οποίο συν-δημιουργεί με τη βοήθεια παραδοσιακών εργαλείων. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το εργαστήριό της άνηκε στον καθηγητή της και βιβλιοδέτη Γεώργιο Φώσκολο, ο οποίος της τον παρέδωσε. Σε αυτόν τον χώρο παραδίδει και σεμινάρια βιβλιοδεσίας.

kokkinoual.gr


Nafkratousa

Πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση γυναικείας ένδυσης, στην οποία με χειροποίητο τρόπο, τα υφάσματα, μέσα από το σχέδιο και το πατρόν, μεταμορφώνονται σε φορέματα, μπλούζες και παντελόνια σε απλές γραμμές και γήινες αποχρώσεις.


Για το πλήρες πρόγραμμα του Open House Athens 2023 και το ωράριο επισκέψεων του κοινού, πατήστε εδώ.




Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order
Image represents Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειρ...
28 Sep 2023  |  People,Spaces
Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειροποίητο” σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου...
Image represents Το design συναντά τη γαστρονομ...
20 Jul 2023  |  Interviews,People,Spaces
Το design συναντά τη γαστρονομία στο εστιατόριο Poster