18 Jul 2022  |  People

Normann x Brask: Μια συλλογή που θολώνει τα όρια μεταξύ τέχνης και design

Ο επιμελητής Jens-Peter Brask επαναπροσδιορίζει την έννοια του συλλεκτικού και εικαστικού αντικειμένου, μέσα από τη συνεργασία του με την εταιρεία design Normann Copenhagen.
DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Normann Copenhagen, στήσιμο χώρου | Πηγή εικόνας: normann-copenhagen.com


Στις 24 Ιανουαρίου, η Δανέζικη εταιρεία Normann Copenhagen και ο γνωστός επιμελητής τέχνης Jens-Peter Brask, ξεκίνησαν μια συνεργασία-project με τίτλο Normann x Brask Art Collection. Στόχος της σύζευξης αυτών των δύο δυνάμεων είναι η επικοινωνία και συνδιαλλαγή τέχνης και design, δημιουργώντας μια νέα κολεξιόν από αντικείμενα μεταιχμιακά και αισθητικά μη κατηγοριοποιημένα. 

Η εταιρεία Normann Copenhagen δημιουργήθηκε το 1999 από τους Jan Andersen and Poul Madsen. Το γνωστό brand προσδιορίζεται από έναν συνεχώς αυξανόμενο πειραματισμό στον σχεδιασμό αντικειμένων εσωτερικού χώρου, από έπιπλα και φωτιστικά ως και υφάσματα. Τα αντικείμενα που σχεδιάζουν πωλούνται σε πάνω από 80 χώρες, ενώ μέχρι σήμερα το brand διακρίνεται συνεχώς για την ποιότητα των αντικειμένων του και για τον σχεδιασμό τους, αφού στην πορεία από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει βραβευτεί πάνω από 80 φορές.

Πηγή εικόνας: normann-copenhagen.com


Η special συλλογή δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση του Jens-Peter Brask και τελικά τη συμμετοχή δέκα Δανών αλλά και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκθεση με τρόπο τέτοιο, ώστε τα αντικείμενα που εκτίθενται να δημιουργούν χώρο γύρω από τον οποίο ο θεατής μπορεί να κινηθεί, παρουσιάζοντας έτσι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση των δύο χώρων -της τέχνης και του ντιζάιν-, όχι μόνο στο επίπεδο του αντικειμένου αλλά και στο επίπεδο της εκθεσιακής προσέγγισής του.

LOT 08 | Πηγή εικόνας: normann-copenhagen.com


Η επιτυχής προσπάθεια του Brask καταφέρνει να ενσωματώσει σύγχρονους καλλιτέχνες σε ένα ενιαίο σώμα αρχιτεκτονικής λειτουργικότητας και εικαστικής φόρμας. Αν και η επιμελητική αυτή προσέγγιση μπορεί να μας φέρνει στον νου τις απαρχές του design και τις εικαστικές πρωτοπορίες, τα αντικείμενα της συλλογής δεν αναφέρονται φορμαλιστικά σε τίποτα απο τα δύο. Ωστόσο γίνεται σαφές πως ακόμα και σήμερα, με πολύ πιο σύγχρονες και πειραματικές επιμελητικές προτάσεις, οι ιδέες αυτές είναι ακόμα παρούσες για όποιον τις αναζητά.  

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν (Ryan Schneider, Jørgen Haugen Sørensen, Mira Dancy, Greg Bogin, Vincent Dermody, Roma Manikhin, Tony Matelli, Gudrun Hasle, Graham Collins, και Anton Munar.) φέρνουν κοντά τη “διακειμενικότητα” μεταξύ σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής -ιστορικής αναφοράς- και χρηστικού design, μέσω μιας πρωτοποριακής έκθεσης των αντικειμένων στον χώρο. Η πρόσκληση στον θεατή να κινηθεί γύρω από τα αντικείμενα και να “παίξει” μαζί τους -τοποθετώντας πχ καθρέπτες στο πάτωμα αντί του τοίχου-, δημιουργεί μια διάθεση διαδραστική, που όμως θυμίζει τη σχέση που το σώμα μας έχει με τα έπιπλα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας μας. Η “οικοδόμηση” του εκθεσιακού χώρου μέσω της τοποθέτησης έργων-εμποδίων και εκπλήξεων δείχνει τη δημιουργικότητα του ίδιου του Brask. 

Ryan Schneider Bed Cover. Photo courtesy of Normann Copenhagen | Πηγή εικόνας: magazine.artland.com


Το design, η αρχιτεκτονική και η τέχνη, μέσω της συλλογής αυτής, νοηματοδοτούνται στο επίπεδο που δεν μιλάμε πια για αντικείμενα που κατατάσσονται στενά ή αποκλειστικά σε μια απο τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά αποκτούν νόημα όταν η επιμελητική πρόταση τα “χορογραφεί” και τα οργανώνει σε έναν χώρο, δίνοντάς τους συνεχώς νέες ταυτότητες και πιθανές χρήσεις ή τρόπους θέασης και προσέγγισης. Τέλος, είναι ενδιαφέρον πως μέσω της συνεργασίας αυτής γίνεται σαφής η σύγχρονη ανάγκη της επιμέλειας, τονίζοντας τη δημιουργική πλευρά της αλλά και το γραφιστικό κομμάτι του καταλόγου, ο οποίος δεν αποτελεί απλώς μια επεξήγηση της συλλογής αλλά ένα συλλεκτικό βιβλίο που αντανακλά με τον σχεδιασμό του το πνεύμα της συλλογής. 

(Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο εδώ.

Matelli Throw Blankets are created by Tony Matelli for the Normann x Brask Art Collection | Πηγή εικόνας: normann-copenhagen.com


Collins Side Table is created by Graham Collins for the Normann x Brask Art Collection | Πηγή εικόνας normann-copenhagen.com


Further Reading:

https://www.normann-copenhagen.com/en/Product/Product-Collections/Brask

https://magazine.artland.com/art-and-design-normann-brask/

http://manikhin.com/normannxbraskartcollection

https://www.normann-copenhagen.com/en/Journal/Events/Normann-x-Brask-Art-Collection

https://issuu.com/normanncopenhagen/docs/2018.12_normann_x_brask_art_collect


Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματι...
20 Mar 2024  |  People
Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματισμοί με το φως
Image represents Jane Jacobs και το όνειρο μιας...
8 Feb 2024  |  Opinions,People
Jane Jacobs και το όνειρο μιας «κοινωνικής» πόλης