25 May 2022  |  Case Study,People

CPEIC: Ένα design studio που συνδυάζει φωτογραφία, μόδα και αρχιτεκτονική

Πώς το studio επαναπροσδιορίζει όρους και εφαρμογές, ώστε να αλλάξουν οι κανόνες με τους οποίους επενδύουμε την καθημερινότητά μας.
DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Κεντρική Εικόνα: ‘Nostalgia’, CPEIC objects | Photos by CPEIC studio


Το CPEIC είναι ένα στούντιο στην Κύπρο, το οποίο συνδυάζει την αρχιτεκτονική με τη μόδα και τη φωτογραφία. Ιδρύτρια είναι η Τερέζα Κουρρά, αρχιτέκτονας και φωτογράφος, η οποία, μετά τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκε και εργάστηκε στο Λονδίνο. Το 2020, μετά την επιστροφή της στην Κύπρο, ίδρυσε το studio στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Το CPEIC studio προτείνει μια νέα οπτική, η οποία επιχειρεί να συνδέσει το design, μέσω της φωτογραφίας ως τεκμηρίωσης και έκφρασης αλλά και μέσω του ίδιου του σχεδιασμού, με άλλα πεδία όπως το σχέδιο μόδας. Μέσα από μια καλειδοσκοπική φιλοσοφία, το studio προτείνει το δικό του limited edition brand ως αποτέλεσμα ενός συστηματοποιημένου σχεδιασμού, που, με αποτέλεσμα οπτικό μέσω της φωτογραφίας, αλλά και απτικό-βιωματικό, έρχεται να προτείνει συλλεκτικά αντικείμενα που παρεισφρύουν στον χώρο της μόδας. Τα αντικείμενα αυτά συγκεντρώνονται κάτω από τον τίτλο-ομπρέλα CPEIC objects, δημιουργώντας μια “βιβλιοθήκη” της οποίας τα κομμάτια είναι περιορισμένα, λόγω ακριβώς της εξατομίκευσης που επιχειρούν. 

Σύμφωνα με τη γραμμή του brand η μόδα είναι κάτι περισσότερο από αντικείμενα, καθώς κουβαλούν έναν κώδικα επικοινωνίας που παρεισφρέει στην καθημερινότητα και οργανώνει κάπως την ίδια μας την εικόνα και τον τρόπο πρόσληψής μας από την κοινωνία. Η κλίμακα, τα υλικά, η διαδικασία κατασκευής και η επικοινωνία της τελικής εικόνας, όροι που απαντούν περισσότερο στην αρχιτεκτονική ή στο design, αποτελούν οδηγό στο σχεδιαστικό όραμα της Τερέζας, αφού τελικά οι ποιότητες αυτές εφαρμόζονται στον σχεδιασμό ενδυμάτων και αξεσουάρ. Στο σημείο αυτό η μόδα συναντά την αρχιτεκτονική, και η αρχιτεκτονική τη φωτογραφία και το communication marketing. 

Ο δομικός και λειτουργικός σχεδιασμός, μέθοδοι παρμένες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, ενδιαφέρουν έντονα το brand, καθώς στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός όρων και εφαρμογών ώστε να αλλάξουν οι κανόνες με τους οποίους επενδύουμε την καθημερινότητά μας. Επιπλέον, το studio CPEIC, μέσα από το brand, ενδιαφέρεται να προωθήσει τον πειραματισμό με τα υλικά που έρχονται να αντικαταστήσουν πχ το δέρμα, αφήνοντας μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα

Ο κύκλος συνεργατών της Τερέζας χαρακτηρίζεται από μια τάση για συνεχόμενη πρόσθεση και διεύρυνση. Αν και το CPEIC είναι ένας χώρος που “τρέχει” κυρίως η ίδια, παράλληλα επιδιώκεται η συνεργασία με επαγγελματίες που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, πεδία και χώρους, προσφέροντας ο καθένας κάτι το προσωπικό. Στόχος του Studio είναι να καταφέρει να εξελιχθεί και να εξαπλωθεί μέσα από τη διεπιστημονικότητα και τις δημιουργικές ανταλλαγές, εξερευνώντας έτσι όλο και περισσότερους τρόπους έκφρασης και εφαρμογής της αρχιτεκτονικής στο φάσμα της καθημερινότητας. Έτσι, ήδη από το 2021, το στούντιο έρχεται να προτείνει μια πρώτη σκέψη γύρω από τον σχεδιασμό επίπλων υπό τον τίτλο Wireframing mechanisms, ξεφεύγοντας από τη μόδα και το κόσμημα, διατηρώντας ωστόσο τη minimal αισθητική που το χαρακτηρίζει με τη χρήση λευκών μετάλλων και αδρών γραμμών, γεγονός που ίσως υποδηλώνει μια γενικότερη στροφή τού Studio προς τον ιδιωτικό χώρο. 

Tερέζα Κουρρά | Photo by CPEIC studio


Assembling thoughts into landscapes’, CPEIC objects | Photos by CPEIC studio


‘Nostalgia’, CPEIC objects | Photos by CPEIC studio


‘Nostalgia’, CPEIC objects photos by CPEIC studio


‘Nostalgia’, CPEIC objects photos by CPEIC studio


‘Nostalgia’, CPEIC objects photos by CPEIC studio

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents No gender ανεξάρτητα brands πο...
19 Oct 2022  |  Case Study,People
No gender ανεξάρτητα brands που σχεδιάζουν για όλ@