5 Oct 2022  |  Objects,People

“NOMADS”, έμπνευση από την κουλτούρα του νομαδισμού

Η νέα κολεξιόν του Studiolav με τίτλο Nomads είναι φτιαγμένη από 3D printed άμμο και παραπέμπει σε αρχαιολογικά ευρήματα.
DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Photography by Yannis Bournias | Πηγή Εικόνας: studiolav.com


Το Studiolav είναι ένα interior and object design studio με βάση το Λονδίνο. Ο Λουκάς και η Βάσω, ιδιοκτήτες του χώρου, αντλούν την έμπνευσή τους από διηγήσεις ιστοριών που μπλέκουν το συναίσθημα με την παράδοση. Βασικό στοιχείο της δημιουργικής διαδικασίας είναι η εξερεύνηση και η μελέτη της πολιτισμικής κληρονομιάς, της ιστορίας και της αρχαιολογίας ως ανθρώπινου κατάλοιπου και η σχέση όλων αυτών με την καθημερινότητα και το σύγχρονο βίωμα. Επικεντρώνονται στη λεπτομέρεια, στη σωστή και οικολογική χρήση των υλικών για τη δημιουργία αντικειμένων που χαρακτηρίζονται από μια λιτότητα. Ωστόσο, είναι αντικείμενα ικανά να επικοινωνήσουν -μέσω της φόρμας τους- τις ιστορίες που περιέχουν στον πυρήνα τους ως επιρροες και αναφορές.

Η νέα τους δουλειά με τίτλο Nomads χαρακτηρίζεται από όλα τα παραπάνω. Η ιστορία που αυτή τη φορά διηγούνται είναι, όπως προδίδει και ο τίτλος, η φυσική ροπή του ανθρώπου για συνεχή μετακίνηση, προκειμένου να βρει κάθε φορά το καλύτερο, το ιδανικότερο και το πιο συμβατό. Η μονιμότητα είναι ένας σχετικά νεότερος τρόπος σκέψης -αναλογικά πάντα με την ηλικία της ανθρωπότητας η οποία έχει κυρίως νομαδική ιστορία. Έτσι, το Studiolav μιλά για τη φυσιολογική κατάσταση του νομαδισμού ως χαμένης παράδοσης και για την επικοινωνία του περιπλανώμενου με το φυσικό στοιχείο. 

Photography by Yannis Bournias | Πηγή εικόνας: studiolav.com


Τα αντικείμενα της κολεξιόν θυμίζουν προϊστορικά όστρακα θαμμένα σε ηφαιστειακή τέφρα. Ανθρωπόμορφα αντικείμενα μοιάζουν να έχουν τη δυνατότητα να διηγηθούν ένα artificial -εν προκειμένω- παρελθόν και τη σχέση του νομαδισμού με τη γη, ως στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτόν. Το project NOMADS μοιάζει να είναι γεωγραφικά και πολιτισμικά συγκεκριμένο, ενώ παράλληλα είναι ά-τοπο, ά-χρωμο και ά-χρονο. Πρόκειται για ένα σενάριο φουτουριστικό που αφορά τα νέα είδη νομαδισμού, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται αρχετυπικές φόρμες που μας ταξιδεύουν σε ένα απώτατο παρελθόν. 

Πρόκειται για μια αναθεώρηση της νομαδικής κουλτούρας και κληρονομιάς, συνταιριασμένης σε νέα αντικείμενα με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων, μιλώντας για την εξέλιξη ως ένα βασικό στοιχείο των νομαδικών πολιτισμών. Με τη χρήση 3D printer, τα αντικείμενα που θυμίζουν τελετουργικό κέντημα, δερματοστιξία και παραδοσιακό body painting, αποδίδονται μονοχρωματικά και αρχετυπικά, με βασικό υλικό τους την άμμο. Η υφή των μοτίβων και οι έντονες και τραχείες επιφάνειες των αντικειμένων δημιουργούν σκιάσεις, διαμορφώνοντας με βάση το φως το ορατό και το αόρατο, το παροδικό και το μόνιμο, με έναν τρόπο που το υλικό δείχνει συνεχώς μεταβαλλόμενο, σε ανάμνηση της νομαδικής ζωής. Το project γίνεται σε συνεργασία με το Sandhelden, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας άμμου ως πρώτη ύλης για τη δημιουργία 3D αντικειμένων.

Photography by Yannis Bournias | Πηγή εικόνας: studiolav.com


Η άμμος ως βιώσιμο υλικό, σε συνδυασμό με την τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατη εκτύπωση, φέρνει επανάσταση στην εικαστική και σχεδιαστική παραγωγή, ενώ επίσης ανοίγει τον δρόμο για εναλλακτικές λύσεις στη γενικότερη κατασκευή και πώληση αντικειμένων με μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, η έμπνευση από τους νομαδικούς πληθυσμούς και η απόδοση της έννοιας της μετακίνησης μέσω του υλικού και της αφής, αποτελούν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας και επανανοηματοδότησης της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης, με την ένταξη αυτών στην καθημερινότητα μέσω του χρηστικού αντικειμένου.   

Το Studiolav έχει υπάρξει πολλές φορές υποψήφιο για σημαντικά βραβεία στον χώρο του design, όπως για το Young Talent Designer στα Elle Decoration International Design Awards και για το BIO23 Design Biennial Award στη Λιουμπλιάνα το 2012. Το στούντιο έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες εκθέσεις, ανάμεσα σε αυτές η Royal Academy of Arts στο Λονδίνο και η MUDEC του 2015, ενώ, τέλος, έχει ενεργή παρουσία σε διεθνείς εκδηλώσεις design και φεστιβάλ.

Photography by Yannis Bournias | Πηγή εικόνας: studiolav.com


sandhelden.de


Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design studios που μας σύστησα...
28 Dec 2023  |  Objects,People
Design studios που μας σύστησαν ξανά τα ελληνικά souvenirs
Image represents Tο Design Society επιλέγει και...
7 Sep 2023  |  Objects,People
Tο Design Society επιλέγει και παρουσιάζει 5 σύγχρονους κεραμίστες/τριες.
Image represents Dutch Design Week 2022: Οι νέε...
12 Dec 2022  |  Objects,People
Dutch Design Week 2022: Οι νέες τεχνολογίες, η βιωσιμότητα και οι νέοι δημι...