20 Mar 2024  |  People

Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματισμοί με το φως

Ο designer που αποδεικνύει πως ένα φωτιστικό είναι πολλά παραπάνω από ένα οικιακό αντικειμενο
DS.WRITER: 
Felicia Tastani
post image
Κεντρική Εικόνα: Six Acts at Flos showroom, Milan 2023 | Πηγή: michaelanastassiades.com


Ο αναγνωρισμένος industrial designer Μιχαήλ Αναστασιάδης, που γεννήθηκε στην Κύπρο και πλέον ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο, έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή καριέρα πάνω από 20 χρόνια τώρα. Έχοντας ως background τις σπουδές πολιτικού μηχανικού και στη συνέχεια industrial design, διδάχθηκε τεχνικές, διαμόρφωσε πρακτικές και αγάπησε υλικά που θα καθόριζαν τη μετέπειτα καριέρα του, όπως τη χρήση ανακλαστικών υλικών και την αντιπαράθεση του καθημερινού και του άλλου κόσμου

Ο Αναστασιάδης άνοιξε το στούντιό του με έδρα το Λονδίνο το 1994, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές του συλλογές φωτιστικών, μαζί με πρόσθετα έπιπλα και αντικείμενα.

Πειραματίζεται με τις κλίμακες και παράγει από φωτιστικά αντικείμενα έως χωρικές παρεμβάσεις. Τα έργα του ακροβατούν ανάμεσα στην τέχνη και το design, τη βιομηχανική παραγωγή και τη χειροτεχνία, την πρακτικότητα και την αισθητική. Μέσα στα χρόνια αυτά, εκτός από τις πολλές διακρίσεις, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα portfolio από εμπνευσμένα μοναδικά αντικείμενα, φωτιστικά, έπιπλα.

Το Design Society ξεχωρίζει αγαπημένα έργα και συνεργασίες του designer και τα παρουσιαζει.

Photo credit: Romas Foord @romasfoord | Από τη συνεργασία του designer με τη σκανδιναβική Anker & Co


Photo Credits: Alexandros Pissourios | Συλλογή Blue Skies, 2023 | Πηγή: michaelanastassiades.com


Το Blue Skies είναι ένα επιτραπέζιο φωτιστικό που αποτελείται από μια ασημένια βάση και έναν ανακλαστήρα από μπαμπού και χαρτί Tosa-Shi. Μια προβαλλόμενη δέσμη φωτός εκτοξεύεται προς τα πάνω από τη βάση και πιάνεται από τη σκιά χαρτιού που είναι τοποθετημένη σε γωνία ακριβώς από πάνω. Μια ανακλώμενη, διαλογιστική λάμψη σε έναν αιωρούμενο δίσκο, που τονίζει την υφή της δομής του χαρτιού. Μια απλή χειρονομία εξισορρόπησης σύλληψης φωτός, που διαφορετικά θα είχε χαθεί.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της σειράς, ο Αναστασιάδης εμπνέεται από την αρχαία θεωρία που υπολόγιζε τις σεληνιακές φάσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εμείς σήμερα. Αυτή η θεωρία υποστήριζε ότι η Σελήνη ήταν στην πραγματικότητα επίπεδη. Η μια πλευρά της Σελήνης ήταν ασημί-λευκή, η άλλη πλευρά ήταν μαύρη, και ήταν η τροχιά αυτής της -μισής μαύρης και μισής λευκής- Σελήνης γύρω από τη Γη, που προκάλεσε τις σεληνιακές φάσεις.

Πηγή: michaelanastassiades.com


Ένα ακόμα εντυπωσιακό έργο που ακροβατεί μεταξύ design και τέχνης, είναι το “Do you want to replace the existing Normal?” του 2007. Πρόκειται για το τρίτο έργο μιας σειράς που πραγματεύεται και σχολιάζει τις μορφές σύγχρονης θεραπείας, σε συνεργασία με τον Anthony Dunne και τη Fiona Raby. Το έργο είναι διαδραστικό και χωρίζεται σε μέρη. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό Perfect Alignment, 2007, στο οποίο ο χρήστης-κάτοχος μπορεί να εισαγάγει στη συσκευή πληροφορίες ώστε να σχεδιαστεί ο αστρολογικός του χάρτης, ο οποίος “τροφοδοτεί” με αέρα ένα ροζ υφασμάτινο μπαλόνι, τις ώρες της ημέρας που κάτι σημαντικό μπορεί να συμβεί -βάσει των άστρων- στον ιδιοκτήτη.

michaelanastassiades.com


Κατά την εξέλιξη της καριέρας του, ο Αναστασιάδης άρχισε να ασχολείται και με το φως ως λειτουργικό κομμάτι του interior design. Πολλά τα βραβευμένα και εντυπωσιακά αντικείμενα που έχει σχεδιάσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η σειρά White Porcelain είναι μια συλλογή φωτιστικών που ξεχωρίσαμε, καθώς αποτελεί την ωδή στη λειτουργικότητα και το αφαιρετικό design, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία, ως αναφορά στην ιστορική σχολή Βauhaus.

Flutz for Cassina, 2022 | michaelanastassiades.com


Ακολουθώντας τις μινιμαλιστικές γραμμές που χαρακτηρίζουν τα έργα του, ο Μιχαήλ Αναστασιάδης σχεδίασε εξίσου επιτυχημένα έπιπλα. Συγκεκριμένα, ξεχωρίσαμε  αυτή την πλήρη τραπεζαρία, που αποτελείται από τις άνετες και κομψές καρέκλες Flutz και το τραπέζι Ordinal. Οι αλουμινένιες-στιβαρές πλευρές που πλαισιώνουν το μαλακό κάθισμα, χαρακτηρίζονται από γεωμετρική αυστηρότητα και δημιουργούν ένα παιχνίδι αντιθέσεων.

Η εικαστική προσέγγιση του design του Αναστασιάδη είναι εμφανής και στις συνεργασίες του με brands και international studios, όπως με τη διεθνώς αναγνωρισμένη KETTAL και τη FLOS, για την οποία μάλιστα έχει σχεδιάσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Η πιο πρόσφατη μεγάλη συνεργασία του είναι με το ιταλικό brand ALESSI, για το οποίο δημιουργήθηκε η σειρά Trumpet vase (2023), που χαρακτηρίζεται από κομψότητα και αφορμάται από την κατασκευή των  παραδοσιακών πνευστών, όπως είναι οι τρομπέτες.

Πηγή: michaelanastassiades.com


Επιπλέον, μας άρεσε η οικογένεια αφαιρετικών λαμπτήρων δαπέδου που προτείνει μια εναλλακτική λύση φωτισμού, προσαρτημένη σε ένα μαρμάρινο μπλοκ. Όπως διαβάσαμε στην περιγραφή της συλλογής, πρόκειται για μια άσκηση απλής χειρονομίας. Στόχος ήταν η σύνδεση αυτών των γραμμικών φωτιστικών στοιχείων, με τη μαρμάρινη βάση να μοιάζει σχεδόν αόρατη.

Πηγή: michaelanastassiades.com


Τέλος, το studio του Αναστασιάδη έχει δυναμική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις design και τέχνης, με προϊόντα και light installations σε χώρες ανά τον κόσμο, όπως στο Μιλάνο, στην Κοπεγχάγη κ.α.

Από την έκθεση “3 DAYS IN DESIGN” στην Κοπεγχάγη, το 2022.


Six Acts at FLOS showroom, MILAN 2023


Δείτε περισότερα εδώ: michaelanastassiades.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Τέρας: Design που αποτυπώνει μ...
25 Dec 2024  |  Interviews,People
Τέρας: Design που αποτυπώνει μια ξεχασμένη όψη της Αθήνας από τον Χάρη Ρηγά...
Image represents MANTILITY: Χαράσσοντας τον σύγ...
27 Nov 2024  |  Objects,People,Interviews
MANTILITY: Χαράσσοντας τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού
Image represents Machines of Desire...
23 Oct 2024  |  People
Machines of Desire
Image represents Ο Lei Xue και η «μεταμόρφωση» ...
9 Oct 2024  |  Objects,People
Ο Lei Xue και η «μεταμόρφωση» της πορσελάνης