28 Dec 2023  |  Objects,People

Design studios που μας σύστησαν ξανά τα ελληνικά souvenirs

Κεραμίστες, γραφίστες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει αντικείμενα βασισμένα στην τοπική κουλτούρα και την ιστορία
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική Εικόνα: Greece is for Lovers / Atlantish Decanter | Φωτ: Nikos Alexopoulos


Τα σουβενίρ αποτελούν αναπόσπαστο υλικό στοιχείο της ταυτότητας ενός τόπου. Αυτά τα -συνήθως αμφιλεγόμενης αισθητικής- αντικείμενα δίνουν στον άνθρωπο την αίσθηση ότι παίρνει μαζί του ένα κομμάτι του τόπου, και ενώ το κοιτά ή το χρησιμοποιεί συνδέεται νοητά με αυτόν, ακόμα και αν βρίσκεται σε άλλη ήπειρο. Είτε πρόκειται για λειτουργικά είτε για διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα ή όχι, αυτά τα, συνήθως μικρά, σουβενίρ κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγα τα δημιουργικά studio που, με έμπνευση από την κουλτούρα των σουβενίρ, σχεδιάζουν μοναδικά design objects που επιχειρούν να αναδείξουν την τέχνη αυτή και να την επανασυστήσουν στο κοινό. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας δείγματα από τέτοιες δουλειές.

We Design

Από το 2001, η διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από τους Σέργιο Φωτιάδη, Θεανώ Πετρίδου και Φίλιππο Φωτιάδη, έχει σχεδιάσει αμέτρητα αντικείμενα, χρηστικά ή διακοσμητικά, που φέρουν επάνω τους αναφορές από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και παράδοση. Στο We Design επικρατεί συγκερασμός αρχιτεκτονικής, product design και graphic design, κάτι που φανερώνει και η μεγάλη γκάμα έργου, αλλά και η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ concept και λειτουργικότητας. Η ομάδα υποστηρίζει έμπρακτα τις αρχές της: τα ελληνικά στοιχεία κυριαρχούν σε κάθε τομέα, είτε πρόκειται για τον σχεδιασμό της γραφιστικής ταυτότητας ενός προϊόντος, είτε για τον σχεδιασμό ενός αξεσουάρ για το σπίτι. Εξάλλου, η ομάδα αυτή ήταν από τις πρώτες που πίστεψε στη συνεργασία διαφορετικών επαγγελμάτων κάτω από την ίδια στέγη, ενώ εξ αρχής θεώρησαν σημαντικό και ενδιαφέρον το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού τού τι θεωρείται σουβενίρ, δείχνοντας τον δρόμο για πολλούς δημιουργούς αργότερα.

wedesign.gr

Kanati Pitcher και Freatio κουτί/σταχτοδοχείο | Φωτ: We Design


Χριστίνα Μόραλη

Η Χριστίνα Μόραλη έδωσε μια νέα πνοή στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, ενώ σε μεγάλο βαθμό συνετέλεσε και στη συσπείρωση των κεραμιστών. Μετά τις σπουδές πάνω στην εσωτερική διακόσμηση στη Σχολή Δοξιάδη, φοίτησε στο Hammersmith College of Art, όπου διακρίθηκε. Με πάθος για τον πειραματισμό με διαφορετικά υλικά αλλά και τεχνικές, η πιο δημοφιλής σειρά αντικειμένων της, που βρήκε ανταπόκριση στο ευρύ ελληνικό κοινό, περιλαμβάνει χρηστικά αντικείμενα που εμπνέονται τη μορφή τους από βιομηχανικά αντικείμενα, σύγχρονα ή παραδοσιακά. Η δημιουργός απέδωσε αλλοπρόσαλλες υλικότητες σε γνώριμα προϊόντα, και συγκεκριμένα χρησιμοποίησε το μέταλλο και τον πηλό. Με αυτή την παιχνιδιάρικη ματιά, η Χριστίνα Μόραλη έστρεψε το ενδιαφέρον των επόμενων γενιών ξανά στο ελληνικό design και την κεραμική, απελευθερωμένα πλέον από τα ξεπερασμένα αρχέτυπα και τους αυστηρούς κανονισμούς.

christina-morali.gr

Petit Beurre sous verre. Φωτ: Χριστίνα Μόραλη


When in Greece

Με στόχο να δώσει στην έννοια του souvenir μία σύγχρονη ταυτότητα, το When in Greece συνεργάζεται με επιλεγμένους Έλληνες graphic και object designers καθώς και με μικρούς παραγωγούς, για τη δημιουργία των αντικειμένων που λανσάρει. Πρόκειται για τετράδια, τσάντες, carte postale, μπλούζες και κούπες που απευθύνονται σε όσους θέλουν να κρατήσουν κάτι από τη χώρα, ή απλά εκφράζονται με τη σύγχρονη minimal αισθητική του brand, η οποία βασίζεται στην έννοια του ταξιδιού. Στα περισσότερα αντικείμενα αναγνωρίζουμε γραφικές αναπαραστάσεις από διαφορετικούς τόπους με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί ο καθένας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή με τα δερμάτινα χρηστικά είδη.

wheningreece.gr

Glyph Tote. Φωτ: When in Greece


Christina Skouloudi

Το design studio της Χριστίνας Σκουλούδη μετρά σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας, με το χαρακτηριστικό «ζεστό» object design του, που διερευνάται συνεχώς μέσα από νέες τεχνολογίες, υλικά και συνεργασίες. Η ίδια επιθυμεί το design της να αποπνέει τον αυθεντικό ελληνικό αέρα, ως μια ανάπαυλα από τη γρήγορη καθημερινή ζωή, και για αυτόν τον λόγο συνήθως επιλέγει το ξύλο, το δέρμα και το μέταλλο για τις δημιουργίες της, υλικότητες που προάγουν την αίσθηση της αφής. Τα αντικείμενα που έχει λανσάρει το Christina Skouloudi Design Studio είναι χρήσιμα στο σπίτι, το γραφείο ή το εστιατόριο, και συνδυάζουν την αμεσότητα στη λειτουργικότητά τους με τις απλές σχεδιαστικές γραμμές, τα ζωντανά χρώματα και την προσοχή στην κατασκευή.

skouloudi.com

Archaic printed leather coasters και Thalassina leather key holder | Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


Greece is for Lovers

Το concept στο οποίο βασίζεται ένα από τα αγαπημένα μας creative studio, το Greece is for Lovers, στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την έννοια του «Greekness». Οι Θάνος Καραμπάτσος και Χριστίνα Κοτσιλέλου αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό, χιούμορ, ειρωνεία και νοσταλγία την kitsch αισθητική των σουβενίρ, συνδυάζοντας τέτοια στοιχεία με πολυτελή υλικά στο design που προτείνουν. Το αποτέλεσμα είναι χειροποίητες δημιουργίες που υμνούν αυτά τα χαρακτηριστικά, που πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να λείπουν από το ελληνικό design. Πολλά αντικείμενά τους, μεταξύ αυτών δοχεία, κούπες, φωτιστικά και κανάτες, αλλά και αξεσουάρ για το σπίτι και έπιπλα, φέρουν επάνω τους εύκολα αναγνωρίσιμες εγγραφές από τον ελληνικό χώρο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Greece is for Lovers, διαβάστε εδώ την ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε με τους δημιουργούς.

greeceisforlovers.com

Proto Attica | Φωτ: Nikos Alexopoulos


Valsamakis Ceramics

Οι κεραμικές δημιουργίες του Πάνου Βαλσαμάκη έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός της χώρας. Υπάρχουν δεκάδες σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του σπουδαίου κεραμίστα, ανάμεσα στους οποίους οι σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας, η καλλιτεχνική διεύθυνση στο Εργοστάσιο Κεραμεικός αλλά και στην Ανώνυμη Κεραμική Εταιρεία Λαυρίου, καθώς και η κατασκευή της κατοικίας-εργαστηρίου του σε συνεργασία με τον Μιχάλη Όρρο στο Μαρούσι, τη δεκαετία του ‘60. Το εργαστήρι συνεχίζει να λειτουργεί, και από το 2015 το έχουν αναλάβει οι Σοφία και Πάνος Βαλσαμάκης, τα εγγόνια του δημιουργού. Με σεβασμό απέναντι στην καλλιτεχνική κληρονομιά, και εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο αρχείο που βρέθηκε στο εργαστήριο, δημιουργούν χειροποίητους διακοσμητικούς πίνακες, πιάτα και πλακίδια, σε ένα ύφος που συνδυάζει τη λαϊκή παράδοση με τον εξπρεσιονισμό και τον ρεαλισμό.

valsamakisceramics.com

Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


ath1281

Ο καλλιτέχνης ath1281 έχει διαμορφώσει ένα ξεχωριστό στυλ απεικόνισης στην τέχνη που κάνει, είτε πρόκειται για murals είτε για ζωγραφικές αναπαραστάσεις σε γλυπτά, καμβάδες, ρούχα και χαρτιά. Το έργο του το συναντάμε σε πολλά σημεία στον αστικό ιστό της Αθήνας. Στη σειρά του με τα πήλινα χειροποίητα δοχεία, οι χαρακτηριστικές ανθρώπινες φιγούρες του, που θυμίζουν κόμικς, “ζωντανεύουν” και δημιουργούν ένα σύνολο από ιστορίες και συνθέσεις, με έντονες επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή κεραμική αλλά και τις αφηγήσεις της καθημερινότητας, το χιούμορ και την υπερβολή.

ath1281.tumblr

Πηγή: instagram.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Tο Design Society επιλέγει και...
7 Sep 2023  |  Objects,People
Tο Design Society επιλέγει και παρουσιάζει 5 σύγχρονους κεραμίστες/τριες.
Image represents Dutch Design Week 2022: Οι νέε...
12 Dec 2022  |  Objects,People
Dutch Design Week 2022: Οι νέες τεχνολογίες, η βιωσιμότητα και οι νέοι δημι...
Image represents “NOMADS”, έμπνευση από την κου...
5 Oct 2022  |  Objects,People
“NOMADS”, έμπνευση από την κουλτούρα του νομαδισμού