Cabana Magazine x Μουσείο Μπενάκη: Η παράδοση συναντά τη σύγχρονη αισθητική
DS.WRITER:
Christina Ioakeimidou
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: cabanamagazine.com
Κεντήματα και υφάσματα με πολύχρωμα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εξπρεσιονιστικά λουλούδια και πτηνά. Μια κεντημένη ψυχεδελικά έκφραση, που όλοι μας λίγο-πολύ βλέπαμε από παιδιά στα σπίτια μας. Ακατανόητη αλλά και τόσο οικεία. Παράξενη αλλά και γνώριμη. Ultra παραδοσιακή αλλά και περιέργως σύγχρονη.
Η συνεργασία του μιλανέζικου περιοδικού -σχεδόν Βίβλου του interior design- Cabana και του Μουσείου Μπενάκη μάς «ξεναγεί» σε μια νέα διάσταση της ελληνικής τέχνης, τόσο παραγκωνισμένης αλλά και τόσο πανταχού παρούσας στο ελληνικό σπίτι.
Το Cabana, o Miguel Flores-Vianna και το boho chic
Το Cabana magazine είναι γνωστό για τον τρόπο προσέγγισης της σύγχρονης αισθητικής του σπιτιού. Μιας αισθητικής αρκετά μάξιμαλ, υποταγμένης, θα λέγαμε, στον πιο μποέμικο χαρακτήρα της διακόσμησης, αυτόν που θα αντλήσει πληροφορίες, μοτίβα και στοιχεία από όλο τον κόσμο. Που δε θα φοβηθεί τα χρώματα και θα προσπαθήσει να εντάξει μια πληθώρα στοιχείων, χρωμάτων και υφών στο «τραπέζι», δημιουργώντας ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα που, αν και μπορεί να μην είναι σύμφωνο με τις προτιμήσεις πολλών, σίγουρα όμως είναι κάπως οικείο μέσα στην πολυφωνία του.
Πηγή Εικόνας: cabanamagazine.com
Η συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, όμως, έγινε μέσω ενός αφιερώματος του Miguel Flores-Vianna (καλλιτεχνικού διευθυντή του περιοδικού και φωτογράφου), ο οποίος τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε το coffee table book Haute Bohemians: Greece, που δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις κατοικίες, τις ταβέρνες και σε άλλους ενδιαφέροντες τόπους της ελληνικής υπαίθρου.
Miguel Flores-Vianna, Haute Bohemians: Greece | Πηγή εικόνας: cabanamagazine.com
Έτσι, και μετά από ενδιαφέρον της εκδότριας Martina Mondadori, η δεύτερη μεγάλη συνεργασία του μουσείου -μετά από αυτή με τον οίκο Hermès με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης- είναι γεγονός. Πολλά μοτίβα, ακόμα περισσότερες ιστορίες πίσω από αυτά, και η συλλογή Benaki Collection AW2023 πήρε σάρκα και οστά, φυσικά χάρη στην πολύτιμη συνεργασία με τεχνίτες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αίγυπτο κ.ά., σε μια προσπάθεια ανάδειξης της μεσογειακής τέχνης.
Πηγή εικόνας: hips.hearstapps.com
Κεραμικά εμπνευσμένα από τη σιφνέικη παράδοση, μοτίβα μιας παλιάς -και όχι παλιακής, όπως μας αποδεικνύει η κολεξιόν- παράδοσης, λινές πετσέτες και τραπεζομάντηλα, σερβίτσια με διακοσμητικά πρότυπα που συναντάμε στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και κεντημένα «αιγυπτιώτικα» μαξιλάρια, είναι κάποια από τα αντικείμενα που θα συναντήσει και μπορεί να αποκτήσει κανείς από τη συλλογή του Cabana. Παράλληλα, η online περιήγηση στη συλλογή ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν, που δε μοιάζει να είναι και τόσο μακριά μας, κάτι που και μόνο μια απλή επίσκεψη στη Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη μάς επιτρέπει να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας.
Ίσως, τελικά, το boho chic να μην είναι τίποτε άλλο, παρά η αληθινή ματιά στο design που μας προσφέρει η παραδοσιακή τέχνη.
Πηγή εικόνας: vader-prod.s3.amazonaws.com
Πηγή εικόνας: cabanamagazine.com
Πηγή εικόνας: vader-prod.s3.amazonaws.com
Πηγή εικόνας: backend.benakishop.gr
Πηγή εικόνας: cabanamagazine.com
*Για τη Benaki Collection AW2023, στο Cabana Magazine: cabanamagazine.com.
**Για το Benaki Museum x Cabana, στο: benakishop.gr.