2 May 2024  |  Event,Exhibition

Χρήστος Κονταρούδης: Διάλογοι

Αναδρομική έκθεση
post image

Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design, παρουσιάζουν και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Αρχιτέκτονα, Πολεοδόμου και Εικαστικού Χρήστου Κονταρούδη με τίτλο «Διάλογοι», που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 18.30 στο European Centre-Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στην Πλάκα. 

Για τα έργα που θα παρουσιάσει ο Χρήστος Κονταρούδης στην έκθεση, αναφέρει η Αμαλία Παπαϊωάννου, Δρ Ιστορίας Τέχνης:

«Διάλογος. Συζήτηση. Συνομιλία. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι πρωτίστως επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων, πόθων και προβληματισμών. Η αναδρομική έκθεση του πολεοδόμου, αρχιτέκτονα και ζωγράφου Χρήστου Κονταρούδη είναι μία ανοικτή πρόσκληση συζήτησης, μία διαρκής συνομιλία ανάμεσα στον δημιουργό και το κοινό, στο άτομο και την κοινωνία, στις έξωθεν επιβεβλημένες καταστάσεις και τις εσωτερικές ανυποχώρητες δυνάμεις του νου.

Οι αρχιτεκτονικές καταβολές του καλλιτέχνη είναι προφανείς στον τρόπο οργάνωσης της σύνθεσης. Εάν το θεματικό κέντρο των έργων του Κονταρούδη είναι ο άνθρωπος, το εικαστικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην οργάνωση των μορφών στον χώρο. Δίχως να θυσιάζει τις ρεαλιστικές λεπτομέρειες της εικονιστικής παράστασης, ο ζωγράφος δομεί τη δισδιάστατη επιφάνεια του καμβά με όρους γεωμετρικούς.

Για τον Χρήστο Κονταρούδη, η εικαστική έκφραση είναι διέξοδος, όχι τόσο με την έννοια της σωματικής ή ψυχικής εκτόνωσης όσο με αυτήν της πνευματικής διεκδίκησης. Η ζωγραφική επιφάνεια δε λειτουργεί ως αντανάκλαση του εξωτερικού κόσμου αλλά ως φίλτρο το οποίο αποκαλύπτει τις ουσιώδεις σχέσεις ανάμεσα στις καταστάσεις για να καταγγείλει τις επίπλαστες εκτροπές τους.

Από τις κοινωνικές και πολιτικές συνθέσεις του έως τα κοσμογονικά μεταφυσικά τοπία του, ο Χρήστος Κονταρούδης αποδεικνύεται πολυδιάστατος, οραματικός και πάντοτε επίκαιρος».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιωάννης Καραλιάς (αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ποιητής και καλλιτεχνικός Διευθυντής του χώρου), ο οποίος αναφέρει για τα έργα του εικαστικού:

«O Xρήστος Κονταρούδης υιοθετεί σαν εργαλείο του στη ζωγραφική -από τον χώρο της αρχιτεκτονικής- την ευθεία γραμμή, πράγμα που φέρνει στην τέχνη του τη δύναμη να προσφέρει ειλικρίνεια και απλότητα στο αίσθημα του θεατή. Έτσι ώστε ο θεατής τρέφεται με εδέσματα κοινωνικοπολιτικών θεμάτων και καθημερινότητας με απλή και άμεση επαφή. Αυτός ο τρόπος έρχεται και δένει απόλυτα με την έκφραση της ιδιωτικής του ύπαρξης με την καθημερινότητα».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου, 18.30 - 21.00 (1ος όροφος)

Διάρκεια έκθεσης: Από 17/05/2024 έως 02/06/2024

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 – 19.00

Χώρος: The European Centre-Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα

*Πλησιέστερο Πάρκινγκ: Μητροπόλεως 21-23 & Πατρώου 8, Πλάκα


***

Η επαγγελματική διαδρομή του Χρήστου Κονταρούδη χαράχτηκε από τη συνεργασία του σε πέντε διεθνείς εταιρείες, σε έργα Εθνικής και Διεθνούς εμβέλειας. Οι χώρες που δραστηριοποιήθηκε ήταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, το Kuwait, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Ελβετία και η Ελλάδα.

Το ιδιωτικό του γραφείο μελέτησε κτίρια κατοικιών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών κτιρίων, κτιρίων γραφείων και επαγγελματικών χώρων, όπως καταστήματα τραπεζών και γυμναστήρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιορδανία, Σαουδική Αραβία.

Η εικαστική του διαδρομή ουσιαστικά ξεκίνησε το 1975, όταν του ανατέθηκε από τον Κ. Δοξιάδη η δημιουργία εικαστικών έργων με θέμα τη διαχρονική εξέλιξη οικισμών και πόλεων, από το 50.000 Π.Χ μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση του 1850 Μ.Χ, σε μια σειρά 7 πινάκων που εκτέθηκαν στο Chicago των Η.Π.Α και στο Vancouver του Καναδά, στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Batimat το 1976.

Έχει εκθέσει έργα του στο Παρίσι, στο σαλόνι των Γάλλων καλλιτεχνών στα πλαίσια της Société des artistes français της Art Capital, επί τρία έτη, και δύο από τα έργα του προτάθηκαν για μετάλλιο στο πολιτιστικό κέντρο l'Espace Christiane Peugeot, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Leo Tolstoy στη Ρωσία, και τρεις προσωπογραφίες του διακριθήκαν από τη National Postrait Gallery του Λονδίνου, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποβληθέντων. Το 2024 στο Πολεμικό Μουσείο εξέθεσε το έργο του «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» στη διοργάνωση, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Dreamteam (ARTawards2024) και έλαβε το πρώτο βραβείο στην τεχνική με μικτά υλικά.       

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Image represents Κι αν οι Γυναίκες κυβερνούσαν ...
13 May 2024  |  Event,Exhibition
Κι αν οι Γυναίκες κυβερνούσαν τον Κόσμο;
Amphicar
Image represents Υβρίδια...
13 May 2024  |  Event,Exhibition
Υβρίδια