23 Jun 2023  |  Interviews

Vaarnii: Η δωρική εταιρεία από τη Φινλανδία που μας συναρπάζει

Συζήτηση με τον ιδρυτή της, Antti Hirvonen
post image
Κεντρική Εικόνα: Vaarnii sofa | Image courtesy of Vaarnii


Ήταν μια γλυκιά μέρα της άνοιξης όταν συναντηθήκαμε με τον Antti Hirvonen διαδικτυακά. Ο καιρός ήταν ζεστός, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, και ο κόσμος είχε αρχίσει να βγαίνει από τα σπίτια του και να φοράει πιο ελαφριά ρούχα. Ο ουρανός, από την άλλη, γαλανός και ευχάριστος. Το παράδοξο με αυτή την περιγραφή, είναι πως είχε εφαρμογή τόσο στον Antii από το Elsinki όσο και σε εμένα από την Αθήνα, και κάπως έτσι βρήκαμε τον πρώτο κοινό τόπο μεταξύ μας για να ανοίξουμε τη συζήτηση σχετικά με τα έπιπλα Vaarnii· την εταιρεία sustainable επίπλων που έχει ιδρύσει από κοινού με τον Miklu Silvanto

Vaarnii dining table and bench | Image courtesy of Vaarnii


H Vaarnii είναι μια εταιρεία από τη Φινλανδία που ξεκίνησε την πορεία της το 2019 και αξιοποιεί, για τα κομμάτια που προσφέρει στο κοινό, το σχετικά υποτιμημένο ξύλο του πεύκου, που οι άγριες ποικιλίες του αφθονούν στη χώρα της Σκανδιναβίας και που, ύστερα από την κατάλληλη διαχείρισή τους για να εξασφαλιστεί ο αριθμός τους, καταλήγει στα τοπικά εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται η φίρμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης με προσγειωμένη όψη και αρκετά απλές λεπτομέρειες, που δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την απάντηση του Antti σχετικά με το τι είναι το καλό design: “τα έπιπλα πρέπει να δείχνουν σαν έπιπλα”, μου είπε σχεδόν δογματικά, αλλά και ακολουθώντας τη φονξιοναλιστική γενεαλογία του σκανδιναβικού design. Τελικά το υλικό κάμπτεται δίνοντάς τους μια μπρουταλιστική στροφή, με ένα απλό υλικό που αντέχει στην πολυκαιρία και την πολυχρησία, και που εκεί, τελικά, βρίσκει την περιβαλλοντικά θετική εφαρμογή του. Ο ιδρυτής τους εκτιμά πως τα έπιπλα μπορούν να επιβιώσουν τουλάχιστον εκατό χρόνια· σίγουρα παραπάνω από όσο τους πήρε έως τη συλλογισμένη κοπή τους.

Vaarnii factory | Image courtesy of Vaarnii


To background του συνομιλητή μου, που εκτείνεται από σπουδές στις επιχειρήσεις μέχρι πολλά χρόνια στον Tom Dixon, εμφανίζεται δωρικά στην καλοστημένη εικόνα του brand αλλά και στη σύνθεση του τοπικού με το παγκόσμιο, φέρνοντας δεκατέσσερις designers από όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν τριάντα επτά προϊόντα, που δίνονται σε τοπικούς επιπλοποιούς γύρω από το Ελσίνκι προς παραγωγή. Είναι μια σύγχρονη εταιρεία που αγαπάει τη φθορά της χρήσης στα μασίφ έπιπλά τους, τα οποία θυμίζουν σχεδόν προβιομηχανικά έργα, έχοντας κατασκευαστεί με τη συνδυασμένη γνώση του ενωμένου τεχνολογικού κόσμου που ζούμε καθημερινά. Κομψές λεπτομέρειες από χαλκό δίνονται σε κάθε ένα έπιπλο ως σημείο της μοναδικότητάς τους και απλές κατασκευαστικές ενώσεις φέρνουν κάτι σχεδόν αρχαϊκό στο τελικό αντικείμενο.  

Vaarnii lighting | Image courtesy of Vaarnii


Η συζήτησή μας αντανάκλασε τη λογική των επίπλων Vaarnii, κύλησε φυσικά και ολοκληρώθηκε συνοπτικά και με απλότητα, καλύπτοντας όλες τις προετοιμασμένες ερωτήσεις μου και ανοίγοντας και αρκετές ακόμα που δεν είχα προβλέψει. Τα αντικείμενα Vaarnii διαθέτουν μια ιδιαίτερη “γεύση”, που είτε σε ελκύουν απόλυτα είτε σε ενοχλούν που τα κάνουν όλα σωστά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, για μια τόσο νέα γραφή, δείχνει στιβαρά σοβαρή και λειτουργικά χαρισματική και περιμένουμε να γεράσει βιώσιμα, όπως μας υποσχέθηκε, για τα επόμενα εκατό χρόνια τουλάχιστον.    

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents Serapis Maritime...
3 Apr 2024  |  Interviews
Serapis Maritime
Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση