27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces

Τypical Οrganization for Standards and Order

Το στούντιο στην οδό Σίνα
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image
Κεντρική Εικόνα: Iris Touliatou, SCORE FOR COVERAGE, 2023, Detail, in: Iris Touliatou, Gift, Kunsthalle Basel, 2023, Foto: Philipp Hänger /Kunsthalle Basel | 11.35 × 5.58 m, 22.35 × 5.58 m, 11.35 × 5.58 m Graphic design by Typical. Organization for Standards & Order


typical / adjective

1. having the distinctive qualities of a particular type of person or thing: a typical day | a typical example of 1930s art deco typical symptoms.

 /characteristic of a particular person or thing: he brushed the incident aside with typical good humour | how typical of Iris to think of such a detail.

 /informal showing the characteristics expected of or popularly associated with a particular person or thing: ‘Typical woman!’ John said disapprovingly.

2. representative as a symbol; symbolic: the pit is typical of hell.

Origin / early 17th cent.: from medieval Latin typicalis, via Latin from Greek tupikos, from tupos (see type) .

Τypical Οrganization for Standards and Order, 2013


Τυπική ειρωνεία, ορθές διατάξεις και τραγελαφικός σχεδιασμός. Τypical Οrganization for Standards and Order.

Οι Typical είναι ένα τυπικό γραφείο που ασχολείται με τον σχεδιασμό. Έχουν παραδώσει έντυπα που για πολλούς είναι αναφορά, συσκευασίες και σχεδιασμό προϊόντων που σχολές μνημονεύουν και σίγουρα έχουν απασχολήσει τη σχεδιαστική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό. Έχουν μια σχετική εξωστρέφεια και κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί με άλλους σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες κ.α. Σχεδιάζουν όμως μόνο; Ή και όταν σχεδιάζουν, σχεδιάζουν απλά μόνο; Ανάμεσα σε οπτιμιστικές και πεσιμιστικές σχεδιαστικές εφαρμογές, αλλά και άλλες, οι Typical παρουσιάζουν με ιδιαίτερη μυστικοπάθεια τη θέση τους προς την κοινωνία και το μεταιχμιακό τους χιούμορ που λίγοι μπορούν να καταλάβουν και να εντοπίσουν. 

Τypical Οrganization for Standards and Order


Βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε Εξάρχεια και Κολωνάκι, σε μια βιτρίνα. Πίσω από αυτό το στενό όριο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, παράγουν το έργο τους αλλά παράλληλα συνδιαλέγονται και πίνουν καφέ με περαστικούς. Δυο γραφεία, δυο οθόνες, αρχειακές βιβλιοθήκες, στούντιο, φώτα και μια εσπρεσιερα, ο χώρος τους σίγουρα δεν είναι αυτός που φανταζόμαστε για ένα design studio, αλλά σίγουρα είναι αναφορικός των ιδίων. Δεν ξεκίνησαν όμως από εκεί. Ο Joshua και ο Κώστας γνωρίστηκαν ως υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία σχεδιασμού, όπου γρήγορα το μοντέλο εργασίας τούς “πέταξε” και αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν ή να φτιάξουν το δικό τους εργασιακό πλαίσιο, και κάπως έτσι ξεκίνησαν το γραφείο τους "Typical Organization for Standards and Order", σε έναν Αθηναϊκό ακάλυπτο πίσω από ένα μπαρ. Έχοντας κοινή εμπειρία στο έντυπο και τη συσκευασία, ξεκινούν το στούντιό τους με ιδιαίτερα αξιόλογες συνεργασίες.

Τypical Οrganization for Standards and Order


Η δράση τους όμως δεν είναι μόνο στα πλαίσια του εμπορικού προϊόντος. Αφορμώμενοι από κλασική φιλοσοφία, σινεμά και έργο προγενέστερων, οι ίδιοι μας λένε ότι κυρίως τους αφορά η τυπογραφία αλλά και οι κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που παίρνει αυτή. Ερευνητικά υπάρχουν σε αυτή και τη μελετούν, με ένα μεγάλο αρχείο. Οι εφαρμογές που δίνουν ξεφεύγουν από την 1:1 αποτύπωση της τυπογραφίας και τους συναντάμε σε διαλέξεις, παραγωγή ήχου και εικόνας -συχνά υπό τη μορφή ταινιών-, κείμενα κ.α., που αποτελούν το δικό τους προσωπικό έργο. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε το εύρος τού τι παράγουν, καθώς κάποια από αυτά είναι δημοσιευμένα και κάποια όχι, ενώ κάποια είναι ακόμα προσχέδια. 

Dead Alpha: The Execution, Τypical Οrganization for Standards and Order with Ella Villaumi.


Μεταφέρουν όμως τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις στον χώρο και την πολεοδομία. Στη Σίνα 54, χρησιμοποιούν το όριο της βιτρίνας -της διάτρητης φλοίδας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου- πολλές φορές ως μέτωπο στην πόλη, παραθέτοντας γνωσιακό υλικό, επικοινωνιακά έργα, φυλλάδια κ.α. και παρατηρούν την κοινωνική αντίδραση. Άλλες φορές υπάρχουν απλά στο τυπικό γραφείο τους, δημιουργώντας μια σχέση θέασης με την πόλη, τόσο προϊοντική όσο και αυτά που σχεδιάζουν. Κάποιες φορές έχουν υπάρξει και πιο κοινωνικοί, χρησιμοποιώντας τη βιτρίνα ως εκθεσιακό μέτωπο στη λογική μιας έκθεσης, όπου εκεί σίγουρα βλέπουμε γνώριμα πρόσωπα και φίλους και οικογένεια, που γνωρίζουν τους Typical.

Τypical Οrganization for Standards and Order


Το παράδοξο όμως δεν είναι ότι είναι ένα studio με εμπορικό και ανεξάρτητο περιεχόμενο, που δεν συναντιούνται ποτέ. Στην τυπική διεξαγωγή μιας εμπορικής συνεργασίας, πολλές φορές μπαίνει η δική τους ιδεολογική θέση φανερά-μυστικά, δημιουργώντας ένα σχόλιο στην εμπορική διάθεση, το μοντέλο της παραγωγής αλλά και τη γενικότερη συνθηκολόγηση γύρω από την εμπορική χρήση. Με ιδιαίτερα διακλαδωτή σκέψη, ιδιαίτερη και μοναδική για κάθε πελάτη, πεσιμιστικό χιούμορ και καθαρή τυπογραφία, πολλές φορές θα συναντήσεις στη δουλειά τους ποιήματα, αποφθέγματα και σύμβολα που οργανικά σχολιάζουν τα -μάλλον όχι και τόσο ιδεαλιστικά τους- εμπορικά παραχθέντα.

Μπορείτε και εσείς να συναντήσετε τους “Typical Organization for Standards and Order” σε μπαρ, εκθέσεις, τσιπουράδικα, βιτρίνες, βουβές αίθουσες σχολών κ.α.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Το design συναντά τη γαστρονομ...
20 Jul 2023  |  Interviews,People,Spaces
Το design συναντά τη γαστρονομία στο εστιατόριο Poster
Image represents Συνέντευξη με τους lowfat arch...
2 Dec 2022  |  Interviews,People,Spaces
Συνέντευξη με τους lowfat architects