9 Dec 2022  |  People

Το διαχρονικό design του Marc Newson για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την γκαλερί Gagosian

Η πρώτη έκθεση του Αυστραλού industrial designer στην Αθήνα περιλαμβάνει κάποια από τα κλασικά σχέδια, καθώς και νέες εκδοχές αντικειμένων σε μπλε και λευκά χρώματα.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική Εικόνα: Cloisonné White & Blue Chair, Marc Newson, installation views, 2022. | Photo: Paris Tavitian. Courtesy Gagosian


Ένα από τα στιβαρά ονόματα του industrial design, ο Marc Newson, έχει αφήσει -και συνεχίζει να αφήνει- το στίγμα του στον παγκόσμιο χάρτη του σχεδιασμού. Με καταγωγή από το Σίδνεϊ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στο κόσμημα και τη γλυπτική, χάραξε την καριέρα του έχοντας ζήσει σε Τόκυο και Παρίσι, ενώ πλέον εργάζεται στο Λονδίνο όπου είναι η έδρα της εταιρείας του, και παράλληλα διδάσκει στο Sydney College of the Arts. Τα έργα του αφορούν την κλίμακα του αντικειμένου, με μοναδικά έπιπλα, ρολόγια και αποσκευές, καθώς και την υπόδηση αλλά και τον σχεδιασμό του εσωτερικού των αεροσκαφών. Αυτό τον καιρό, για πρώτη φορά, ο επιτυχημένος σχεδιαστής παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό και την γκαλερί Gagosian κάποια από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα έργα του, μαζί με νέες εκδοχές αντικειμένων που φέρουν ελληνικά στοιχεία.

Μπροστά: Extruded Ribbon Console, Marc Newson, installation views, 2022. | Photo: Paris Tavitian. Courtesy Gagosian


Τα έργα του Marc Newson διακρίνονται από δυναμικά οργανικά σχήματα, με κομψές καμπύλες και απαλές γραμμές, με επιφάνειες που αποτελούνται από διαφανή ή ημιδιαφανή υλικά. Η σχεδιαστική προσέγγιση παραμένει πειραματική, όχι μόνο ως προς την κατασκευή και την τεχνολογία αλλά και ως προς τα υλικά και τη δεξιοτεχνία, είτε το αντικείμενο θα παραχθεί μια φορά είτε μαζικά. Όσον αφορά την επιλογή των υλικών, χαρακτηριστικά έργα είναι τα Extruded Tables καθώς και το Voronoi Shelf, που είναι κατασκευασμένα από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου, αλλά και η Cast Glass Chair που συνδυάζει σφαιρικά τεταρτημόρια από διαφορετικές ποιότητες γυαλιού, που αντανακλούν το φως και το χρώμα. Το λεξιλόγιο αυτό έχει χαρίσει στον Marc Newson δεκάδες βραβεία και αξιώσεις, μεταξύ αυτών οι τίτλοι “Royal Designer for Industry” (RDI) και “Commander of the Most Excellent Order of the British Empire” (CBE).

Cloisonné White & Blue Lounge, Marc Newson, installation views, 2022. | Photo: Paris Tavitian. Courtesy Gagosian


Για την έκθεση στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης που δηλώνει: «Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν πάντα στην καρδιά μου», λανσάρει έπιπλα περιορισμένης έκδοσης. Έτσι, σχεδίασε μια νέα εκδοχή των Cloisonné White & Blue Chair και Cloisonné White & Blue Lounge, τα οποία στη χάλκινη επιδερμίδα τους φέρουν κυκλικά οργανικά μοτίβα, αποπνέοντας ηρεμία λόγω των λευκών και γαλάζιων χρωματισμών που πυκνώνουν κατά τόπους. Επίσης, παρουσιάζονται τα Blue Glass Coffee Table και Blue Glass Chair, χαρακτηριστικά δείγματα της μεγάλης ενασχόλησης του Newson με το γυαλί, καθώς και το Murrina White and Blue Table, που ενσωματώνει την παραδοσιακή τεχνική murine στο σύγχρονο design. Επίσης, στη συλλογή των Extruded Tables έρχεται να προστεθεί το νέο Extruded Ribbon Console, που κατασκευάζεται από το πέτρωμα Azul Macaubas. Εκτός από αυτά τα νέα έργα του Newson περιλαμβάνονται και άλλα παλαιότερα και κλασσικά, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα αλλά και την καινοτομία των αντικειμένων που συνδιαλέγονται με το παρόν και το παρελθόν.

Πίσω: Blue Glass Coffee Table | Δεξιά: Blue Glass Chair, Marc Newson, installation views, 2022. | Photo: Paris Tavitian. Courtesy Gagosian


Ο μόνος industrial designer που εκπροσωπείται από την γκαλερί Gagosian

Πρόκειται για μια παγκόσμια γκαλερί μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, που ιδρύθηκε από τον Larry Gagosian στο Los Angeles το 1980, και πλέον διαθέτει 19 εκθεσιακούς χώρους σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, καθώς και καινοτόμα ψηφιακά μέσα που λανσάρονται κατά τη διάρκεια μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων. Σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως οι Francis Bacon, Claude Monet, Henry Moore, Jackson Pollock και Andy Warhol, έχουν παρουσιαστεί στους χώρους της γκαλερί Gagosian, η οποία παράλληλα εκδίδει φιλοτεχνημένους καταλόγους, μονογραφίες και ειδικές εκδόσεις. Ο Marc Newson είναι ο μοναδικός industrial designer που εκπροσωπείται από την γκαλερί αυτή, η οποία διοργανώνει εκθέσεις με τα διαχρονικά του αντικείμενα σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Μπροστά: Murrina White and Blue Table | Πίσω: Cloisonné White & Blue Chair, Marc Newson, installation views, 2022. | Photo: Paris Tavitian. Courtesy Gagosian


Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση του Marc Newson στην Αθήνα, που θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου 2023, μπορείτε να βρείτε εδώ.

marc-newson.com


Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματι...
20 Mar 2024  |  People
Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματισμοί με το φως
Image represents Jane Jacobs και το όνειρο μιας...
8 Feb 2024  |  Opinions,People
Jane Jacobs και το όνειρο μιας «κοινωνικής» πόλης