3 May 2023  |  Interviews

Studio Diplomates: Το στούντιο που προσφέρει κομψό μπρουταλισμό

Eγκαταστάσεις στον χρόνο και τον χώρο
post image
Κεντρική Εικόνα: Desideration (with Smith) - Moonbeds | Image courtesy of Smith


Συναντηθήκαμε με τον Matthieu από τους Diplomates, μια όμορφη μέρα, στους πρόποδες του Λυκαβηττού σε ένα καφέ με θέα την Αθήνα. Καλότυχα φτάσαμε ακριβώς την ίδια ώρα και η συζήτησή μας περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό τη μητρόπολη που αγναντεύαμε• ζητήματα αυθορμητισμού, site-specificity, επανάληψης, και σχήματα λόγου σαγηνευτικών σκηνογραφικών παρεμβάσεων.

Ο Matthieu δεν είναι ένας τυπικός designer. Το υπόβαθρό του είναι αρκετά αξιοπερίεργο. Είναι ένας αυτοδίδακτος σχεδιαστής, καθώς, έχοντας περάσει για μερικά χρόνια από την επίσημη εκπαίδευση σχεδιαστών και καλλιτεχνών, αποφάσισε ότι δεν θα του ταίριαζε για τις δημιουργικές του προσπάθειες και έθεσε τον εαυτό του στο κέντρο του σχεδιασμού. Αυτή η ιδιαιτερότητα και η έννοια της κατασκευαστικής υλοποιησιμότητας διαποτίζει τη διαδικασία του. Η δουλειά του στους Diplomates, ενώ αφορμάται από το τυπικό, εξερευνά το άτυπο ή, ακόμα, το υπερ-τυπικό.

Piéce d’Anarchive (with Jean-Pierre Raynaud), Palais de Tokyo | Image courtesy of Pièce d’Anarchive


Desideration (with Smith), Galerie les Filles du Calvaire, Paris | Image courtesy Les Filles du Calvaire


Desideration (with Smith), Rencontres d’Arles | Image courtesy of Diplomates studio


Εγκαταστάσεις, χρώματα, υφές, φώτα και σχεδιαστικές παρεμβάσεις, είναι λέξεις που σκιαγραφούν τη δουλειά των studio Diplomates. Οι τεκτονικές τους μορφές απορρυθμίζουν τους χώρους που δημιουργούν, οι οποίοι αναδιαμορφώνονται σε νέες αναφορές και αφετηρίες για να τους ερμηνεύσει ο επισκέπτης. Ξεκινώντας από την ξύλινη σανίδα 5 επί 5, δημιουργούν ηχεία στην κλίμακα μιας σκηνής, ζιγκουράτ για κοινωνική αλληλεπίδραση, ακόμα και “moonbeds” για ρεμβασμό. Έχοντας αντιμετωπίσει τη διαδικασία συναρμολόγησης με τις βασικές κατασκευαστικές λύσεις τους, μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο στο κομμάτι της σύνθεσης, κάτι που τους επιτρέπει να κινήσουν για την εξισορρόπηση των ακατέργαστων, σχεδόν μπρουταλιστικών έργων τους, με τον περιβάλλοντα κόσμο να γίνεται κατανοητός είτε μέσα από το περιβάλλον της πόλης, είτε μέσα από ένα ξέφωτο στο δάσος της Κορσικής, είτε μέσα από τον κόσμο εν γένει.

The Ossiderium, Casell’ Arte Fabbrica | Image courtesy of Diplomates studio


The Ossiderium, Casell’ Arte Fabbrica | Image courtesy of Diplomates studio


The Ossiderium, Casell’ Arte Fabbrica | Image courtesy of Diplomates studio


Το Diplomates είναι ένα στούντιο με πολλαπλούς τομείς ενδιαφέροντος και δραστηριότητας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι προσφέρουν ένα πείραμα και ένα όραμα νεωτερικότητας, που εμπλέκει τον θεατή στην τοποθεσία της παρέμβασης μέσω τοποειδών εγκαταστάσεων. Στα περισσότερα πρότζεκτ του, είτε πρόκειται για πασαρέλες σε επιδείξεις μόδας είτε για καταστήματα λιανικής ή περίπτερα, το studio Diplomates λειτουργεί στην ενδιάμεση κλίμακα μεταξύ ενός επίπλου και ενός κτιρίου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να προτείνει κατάλληλες σχεδιαστικές “λύσεις” για τους χώρους που αναλαμβάνει. Αυτό επιτρέπει στο έργο τους να πλαισιωθεί ως ένα οικείο αντικείμενο, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να είναι ήρεμος και συγχρόνως ενθουσιασμένος.

Detour exhibition, 10AM x Dapper Dan | Image courtesy of Diplomates studio


The Sickness of Time / The Thickness of Time exhibition, curated by Locus Athens - | Image courtesy of Dimitris Parthimos


Το πρότζεκτ Kassandras ήταν μέρος αυτού του ταξιδιού και κράτησε πέντε χρόνια στην Αθήνα. Το Locus έλαβε χώρα στον Βοτανικό, και η αντιπειθαρχική προσέγγισή τους, όπως την αποκαλούσε ο Matthieu, συγκέντρωσε μια ομάδα διεπιστημονικών επαγγελματιών που ασχολούνταν με μια ποικιλία διαφορετικών πρότζεκτ. Δούλευαν μαζί, έφτιαχναν πράγματα μαζί, έκαναν πάρτι μαζί και προσπαθούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πόλη μαζί. Μέρος της δουλειάς τους αφορούσε ημιτελή κτίρια, που αφθονούν στην Αθήνα, και την παράδοξη έννοια του μακροπρόθεσμου εφήμερου, που για μένα περικλείει σχεδόν τέλεια την ελληνική νοοτροπία. Το ερώτημα του “πώς να μην παραγάγεις ερείπια”, τους ώθησε στη δημιουργία έργων που θα αναβίωναν αυτά τα κενά αξιοθέατα, με τη ζωηρή ενέργεια των ανθρώπων και των τόπων. 

Kassandras | Image courtesy of Pierre Blanc


Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το Kassandras έφτασε στο τέλος του, με τους δικούς του, φυσικούς ρυθμούς. Όπως όμως συχνά συμβαίνει, ένα κεφάλαιο κλείνει και ένα άλλο ανοίγει. Αυτή τη στιγμή, ο Matthieu συνεργάζεται στενά με τους ciguë ως creative consultant, επιχειρώντας να διαμορφώσει μια ουσιαστική κατεύθυνση για τα έργα με τα οποία έχουν οι ίδιοι εμπλακεί και συγκεκριμένα για ένα πρότζεκτ φιλοξενίας που συμβαίνει τώρα στην Αθήνα και το οποίο είναι η βασική του ασχολία αυτόν τον καιρό, όσο επιμελείται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αναμένουμε με ενθουσιασμό το επόμενό τους πρότζεκτ!

Gallery

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents Serapis Maritime...
3 Apr 2024  |  Interviews
Serapis Maritime
Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση