18 Mar 2022  |  Objects

Soda Tables: το βραβευμένο design του Γιάννη Γκίκα

Τα δείγματα ελληνικού design που ξεπερνούν τα όρια της χώρας, είναι, δυστυχώς, ελάχιστα. Μια σειρά αντικειμένων που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν διεθνώς μέσα από πλατφόρμες και περιοδικά για το design, είναι τα Soda Tables.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Μέσω της σειράς αυτής, ο Γιάννης Γκίκας διακρίθηκε για την κομψή αισθητική που χαρακτηρίζει το προϊόν, αλλά και την ευφυή χρήση ενός μόνο υλικού, του γυαλιού. Αυτή η απλότητα και η προσοχή στη δημιουργία μιας ισορροπημένης ατμόσφαιρας, είναι στοιχεία που διέπουν τον σχεδιαστή γενικότερα.

Ο Γιάννης Γκίκας | miniforms.com

Το design του Γιάννη Γκίκα

Πρωταρχικό ρόλο στο design τού Γιάννη Γκίκα έχει η χρηστικότητα, αφού για τον ίδιο ο σχεδιασμός είναι η διαδικασία ικανοποίησης υλικών και άυλων αναγκών. Τα αντικείμενά του γεννούν θετικά συναισθήματα, ενώ συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου χώρου, κάτι που μπορεί να καταστήσει ένα αντικείμενο διαχρονικό. Αν και πρόκειται για πολύπλοκα χαρακτηριστικά, ο ίδιος καταφέρνει και τα υλοποιεί χρησιμοποιώντας ένα μόνο υλικό. Στην περίπτωση των Soda Tables, αυτό το υλικό είναι το φυσητό γυαλί.

Soda Tables | Φωτ: Alessandro di Bon, miniforms.com

Ο σχεδιασμός των Soda Tables

Το μοναδικό σχέδιο με τη μεγάλη μονολιθική στέψη και τα πέταλα στη βάση του, γεννήθηκε όταν η εταιρεία Miniforms ζήτησε από τον Γιάννη Γκίκα να δημιουργήσει ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί. Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία για μια δημιουργική αναζήτηση, αλλά και τα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν στις γυάλινες κατασκευές, ο designer είχε μία μόνο επιλογή: να συνεργαστεί με τεχνίτες υαλουργούς στο Murano, το νησί βόρεια της Βενετίας με παράδοση στο φυσητό γυαλί. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενιαίος γυάλινος όγκος, βάρους περίπου 20 κιλών, που, αν και μοιάζει στιβαρός και σταθερός, μεταβάλλει τον χώρο γύρω του διαρκώς, μέσα από την αλληλεπίδραση γυαλιού και φωτός.

Soda Tables | Φωτ: Alessandro di Bon, miniforms.com


Το όνομα της σειράς τραπεζιών προέκυψε από τη σόδα, το ανθρακικό νάτριο δηλαδή, που αποτελεί ένα από τα τρία βασικά στοιχεία του γυαλιού. Στα Soda Tables, το γυαλί πάλλεται. Ο συνδυασμός τού στοιχείου της διαφάνειας με την τραχύτητα του υλικού και το απαλό χρώμα (σε ανοιχτή κίτρινη ή πράσινη πετρόλ απόχρωση) δημιουργεί μοναδικές αντανακλάσεις αλλά και σκιές, που προσφέρουν μια ξεχωριστή αισθητική στο βιομηχανικό αντικείμενο.

Η κατασκευή των Soda Tables στο Murano | Φωτ: Alessandro di Bon, miniforms.com

Τα βραβεία των Soda Tables

Όλα όσα αναφέρθηκαν βρήκαν αντίκρισμα στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού αλλά και ειδικών στο design. Ήδη το 2020, η πλατφόρμα του Archiproduct ανέδειξε τη σειρά τραπεζιών του Γιάννη Γκίκα, ως ένα από πιο επιτυχημένα σχέδια της χρονιάς. Έπειτα, το ADI (Ένωση Βιομηχανικού Σχεδιασμού Ιταλίας), μέσω της πλατφόρμας ADI Design Index, επαίνεσε το αντικείμενο ως ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία “κατοικείν”. Στα τέλη του 2021, τα Soda Tables κέρδισαν το βραβείο του κοινού αλλά και την πρώτη θέση στην κατηγορία “Furniture Design of the Year” των ετήσιων βραβείων που διοργανώνει το Dezeen, λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια από την κριτική επιτροπή:

“Αυτό είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της απλότητας στο design. Το υλικό φέρει μια ποίηση μέσα του, και από όλα τα κομμάτια που έχουμε δει, το συγκεκριμένο είναι το πιο καινοτόμο και εκπληκτικό.”

Οι δύο αποχρώσεις των Soda Tables | Φωτ: Alessandro di Bon, miniforms.com


Αλλά και στα AZ Awards του Azure Magazine, ο Γιάννης Γκίκας βραβεύτηκε στις ίδιες κατηγορίες, ανάμεσα σε 22 άλλα αντικείμενα. Η παρατήρηση της πλατφόρμας για τα Soda Tables είναι ότι αυτά συνδυάζουν τη μοντέρνα αισθητική έκφραση με μια παλιά παράδοση. Ενώ ο Ini Archibong, κριτής, σημειώνει πως:

“Τα Soda Tables τιμούν την τεχνική και μεταφράζουν την κληρονομιά του Murano σε ένα αποδοτικό λεξιλόγιο. Είναι ένα απλό σχήμα που τονίζει τις όμορφες ατέλειες του γυαλιού.”

Με τις πολλαπλές βραβεύσεις των Soda Tables, ο Γιάννης Γκίκας φέρνει στο προσκήνιο την απλότητα, την τεχνική και τη μικρή κλίμακα, βιώσιμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το design σήμερα.


Μάθετε περισσότερα: https://www.yiannisghikas.com/


Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Design από ξύλο: Όταν το συμπα...
28 Feb 2024  |  Objects
Design από ξύλο: Όταν το συμπαγές γίνεται αέρινο
Image represents Urbi et Orbi: Καινοτόμο design...
12 Feb 2024  |  Objects
Urbi et Orbi: Καινοτόμο design με βασικό υλικό το μπετόν
Image represents Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσ...
29 Jan 2024  |  People,Objects
Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσμήματα, ρινόκεροι και πρόβατα