20 Jan 2023  |  Sustainability

Sea Stone: Το νέο βιώσιμο υλικό από όστρακα

Το studio newtab-22 ανέπτυξε μια πλήρως οικολογική διαδικασία παραγωγής του υλικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο design και την αρχιτεκτονική.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική εικόνα: newtab-22.com


Στο πλαίσιο του research based design, δημιουργοί από όλο τον κόσμο πειραματίζονται με διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών, άλλοτε τεχνητών και άλλοτε φυσικών, ώστε να κατασκευάσουν ένα πρότυπο υλικό, που θα αντεπεξέρχεται στα ζητούμενα του σύγχρονου design. Κάπως έτσι, το δίδυμο των Hyein Choi και Jihee Moon, μέσα από το studio τους newtab-22, δημιούργησαν ένα καινοτόμο υλικό, με όνομα «Sea Stone». Στόχος τους, από το 2019, είναι η επίτευξη ενός βιώσιμου design, μέσω της έρευνας των ιδιοτήτων φυσικών υλικών που μένουν ανεκμετάλλευτα, με γνώμονα τη δημιουργία μιας φυσικής αισθητικής.

Πιστεύοντας σε αυτή τη φιλοσοφία, το studio πειραματίζεται με το «Sea Stone» εδώ και χρόνια. Πρώτη ύλη αποτελούν τα όστρακα, απόβλητα της βιομηχανίας ψαρέματος και της υδατοκαλλιέργειας. Σε πολλές περιοχές, η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων από τα κελύφη στις ακτογραμμές ή σε χωματερές ζημιώνει το περιβάλλον, τη στιγμή που ένας πολύ μικρός αριθμός τους χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Ωστόσο, τα όστρακα αυτά περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο, όπως και ο ασβεστόλιθος, κάνοντάς τα ιδανικά για να αποτελέσουν το βασικό υλικό για ένα νέο είδος τσιμέντου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να διοχετευτούν τόνοι απορριμμάτων, σε μια 100% βιώσιμη διαδικασία παραγωγής αυτού του νέου υλικού.

Φωτ: newtab-22.com


Η διαδικασία αυτή είναι απλή, και γίνεται εξολοκλήρου από ανθρώπινο χέρι, ώστε να μη δαπανάται ενέργεια κατά την παραγωγή αλλά και να διατηρείται χαμηλό το κόστος. Μάλιστα, για να υπάρχει μεγάλο δείγμα, οι designers δραστηριοποιούνται στη Σεούλ, όπου υπάρχει πραγματική ρύπανση από όστρακα. Αφού τα συλλέξουν από βιομηχανίες θαλασσινών, τα αλέθουν και τα αναμειγνύουν με άλλα φυσικά υλικά, όπως άμμο και ορυκτά, ώστε να προκύψει το μείγμα που, μόλις στεγνώσει, θα μοιάζει με τσιμέντο ή με έναν λίθο. Κάθε διαφορετικός συνδυασμός αυτών των στοιχείων μπορεί να συντελέσει σε διαφορετική σκληρότητα, υφή και αντοχή. Για να αναδείξει αυτή την ποικιλία, το studio newtab-22 έχει δημιουργήσει πληθώρα αντικειμένων μικρής κλίμακας, καθώς και μια σειρά από πλακίδια.

Φωτ: newtab-22.com


Για τη σειρά αντικειμένων «Cliff», οι Choi και Moon εμπνεύστηκαν από τα απότομα, τραχιά βράχια και τα ιζηματογενή πετρώματα. Κατασκεύασαν έναν καθρέπτη με βάση, ένα βάζο σε δύο εκδοχές και ένα κηροπήγιο, που αναδεικνύουν στο σχήμα και το μοτίβο τους τις μικρές πέτρες και τα όστρακα που διαφαίνονται στο βραχώδες σκουρόχρωμο υλικό. Σε διαφορετικούς χρωματικούς τόνους κινείται η σειρά «Wave», η οποία περιλαμβάνει ένα βάζο σε διαφορετικές απαλές αποχρώσεις, με φινιρισμένα τελειώματα στην κυματοειδή του επιφάνεια. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχεδίαση του πλακιδίου «Shelluminator». Πρόκειται για μια λεπτή, επίπεδη ή ανάγλυφη επιφάνεια του «Sea Stone», που μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς χώρους.

Σειρά αντικειμένων «Cliff» | newtab-22.com


Πλακίδια «Shelluminator» | newtab-22.com


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το «Sea Stone», ως τώρα, δεν έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να αποτελέσει δομικό υλικό μεγάλων κατασκευών. Αιτία είναι το γεγονός ότι, για να αποκτήσει αντίστοιχη αντοχή με το σκυρόδεμα, το υλικό θα πρέπει να περάσει από μια ενεργοβόρα διαδικασία, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα το περιβάλλον, κάτι που το studio newtab-22 απορρίπτει ως φιλοσοφία. Και ίσως αυτή η σθεναρή υποστήριξη της φιλοσοφίας είναι αυτή που μπορεί να δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο design τού σήμερα.

newtab-22.com


Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents 4 Αντικείμενα από επαναχρησιμο...
30 Nov 2023  |  Opinions,Sustainability
4 Αντικείμενα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά, που κάνουν κάθε interior να ξ...
Image represents Βιομιμητισμός: Όταν το design ...
26 Oct 2023  |  Opinions,Sustainability
Βιομιμητισμός: Όταν το design και η αρχιτεκτονική συναντούν τη φύση
Image represents Κατασκευάζοντας με γνώμονα την...
Κατασκευάζοντας με γνώμονα την οικολογία