28 Jun 2023  |  Radar

Radar

Με πάθος για το διαφορετικό, συγκεντρώσαμε τα αντικείμενα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για τον Ιούνιο
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Metallic Geology – Studio Swine για το PearlLam Galleries

To δημιουργικό ζευγάρι Azusa Murakami and Alexander Groves δραστηριοποιείται στον τομέα του sculpture design, των installations αλλά και του κινηματογράφου από το 2011, αρχικά υπό την ονομασία Studio Swine και σήμερα ως A. A. Murakami. Το Metallic Geology αντλεί έμπνευση από τα βραχώδη τοπία της Κίνας που συχνά αποτυπώνονται σε πίνακες ζωγραφικής, κάνοντας αυτά τα τραχιά, άθικτα φυσικά στοιχεία να εισχωρήσουν στον εσωτερικό χώρο μιας οικίας. Το γλυπτό χρησιμεύει ως μικρό ντουλάπι, και η εντυπωσιακή γυαλιστερή υφή του δομείται από αφρώδες αλουμίνιο, ένα ελαφρύ υλικό που μοιάζει με ελαφρόπετρα. Στο εσωτερικό του, ένα δίκτυο από επίπεδα μεταλλικά ράφια αντανακλά τη λαμπερή υφή του αλουμινίου.

Concept by: Studio Swine

Photo by: Studio Swine


Melody sofa – Simone Bonanni Studio για το Natuzzi Italia

Ο σχεδιασμός του καναπέ Melody αναπαριστά τις αρχές του Ιταλού Simone Bonanni, ο οποίος για τις δημιουργίες του πρώτα συλλαμβάνει την ατμόσφαιρα που επιθυμεί να «κατασκευάσει» αλλά και την εμπειρία που θέλει να προσφέρει στον άνθρωπο. Ο συγκεκριμένος καναπές σχεδιάστηκε ώστε να υποδέχεται τον κάθε χρήστη, με την απαλή υφή του, τις χοντροκομμένες αναλογίες του και γενικά τη ζεστασιά του. Κατά τη δημιουργική εξέλιξη, ο Bonanni δούλεψε με δισδιάστατα σχέδια για να διαμορφώσει τις βασικές μορφές του καθίσματος και της πλάτης, που επικοινωνούν μεταξύ τους σχηματίζοντας μια αναγνωρίσιμη οπτική ταυτότητα. Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία του σχεδιαστή με το Natuzzi Italia, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις στο Fuorisalone του Milan Design Week 2023.

Concept by: Simone Bonanni Studio

Photo by: Natuzzi Italia


Extruded Ribbon Console – Marc Newson

Ένα από τα «βαριά» ονόματα του παγκόσμιου industrial design, ο Marc Newson, απέφευγε για ένα μεγάλο διάστημα να χρησιμοποιήσει το μάρμαρο για τις δημιουργίες του. Μετά από 15 χρόνια όμως, με αφορμή την πρώτη έκθεσή του στην Αθήνα και την Gagosian Gallery, παρουσίασε στο κοινό το Extruded Ribbon Console, ένα αναγνωρισμένο σχέδιό του σε νέο χρώμα που παραπέμπει στην Ελλάδα. Για να αποδοθεί αυτό το βαθύ μπλε χρώμα, ο Newson επέλεξε ένα ενιαίο κομμάτι από το πέτρωμα Azul Macaubas, το οποίο με τη χρήση CNC μεταμορφώθηκε σε μια λειτουργική κονσόλα, που η μορφή της αναπαριστά ένα τραπέζι σε προφίλ.

Concept by: Marc Newson

Photo by: Paris Tavitian | Courtesy Gagosian


Marlon armchair – Pietro Franceschini για το Dooq – World of Details

Ο Pietro Franceschini έχει διαμορφώσει το επιτυχημένο σχεδιαστικό του λεξιλόγιο, έχοντας στα θεμέλιά του την ιταλική ευαισθησία προς το κλασικό αλλά και το πάθος για το σύγχρονο design, και φτιάχνοντας διαχρονικά αντικείμενα. Η νέα πολυθρόνα Marlon βασίζεται σε απλές γεωμετρίες, οι οποίες αποκτούν υπερμεγέθεις διαστάσεις μέσα από τις απαλές καμπύλες και το μαλακό ύφασμα από βελούδο. Το design αυτό ισορροπεί μεταξύ του κομψού-κλασικού και του επαναστατικού, μεταξύ της αρχετυπικής εικόνας ενός καθίσματος και μιας καινοτόμου και σύγχρονης ματιάς που δίνει έμφαση στην αισθητική και την άνεση.

Concept by: Pietro Franceschini

Photo by: Dooq – World of Details


Bold collection – Milena Denis Polania για το Kolkhoze

Η Milena Denis Polania είναι μια νέα σχεδιάστρια από τη Γαλλία και την Κολομβία, με σπουδές στο design αντικειμένων, εσωτερικών χώρων και τη γραφιστική. Εργάζεται στο Παρίσι, όπου λάνσαρε τη σειρά επίπλων Bold σε συνεργασία με την Galerie Kolkhoze, η οποία δίνει έμφαση στην προώθηση συλλεκτικών αντικειμένων που δεν παράγονται μαζικά. Η συλλογή Bold περιλαμβάνει καθιστικά και τραπεζάκια από δερμάτινες επιφάνειες, σε σκούρους χρωματικούς τόνους που αποδίδονται σε καμπύλες επιφάνειες. Η αισθητική των επίπλων αναφέρεται στο Αρτ Ντεκό και τα cabinets, με μια σύγχρονη εμφάνιση που προκύπτει από την επιλογή ενδιαφερόντων υλικών.

Concept by: Milena Denis Polania

Photo by: Kolkhoze


Skylines – Ahlux Design για το Lumen Center Italia

Η συλλογή Skylines αποτελεί μια δυναμική πρόταση lighting design για κάθε χώρο, με διαφορετικές προτεινόμενες χωροθετήσεις αυτών των προσεκτικά σχεδιασμένων μεταλλικών κατασκευών. Το πολύ μικρό μέγεθος διατομής τού κάθε μεταλλικού σωλήνα κάνει το αντικείμενο να μοιάζει με «κλωστή στον αέρα», καθώς αυτό αιωρείται ή αναρριχάται επάνω στον τοίχο. Οι γραμμικές ή σημειακές πηγές φωτός αναδεικνύουν αυτή την κομψή γεωμετρία, κάτι που τονίζει ακόμη παραπάνω η επανάληψη του μεταλλικού σκελετού προς τα πίσω. Μάλιστα, το έντονο μαύρο χρώμα των σωλήνων έρχεται σε αντίθεση με τη διάχυση του λευκού φωτός, καθιστώντας επιβλητική την παρουσία του φωτιστικού αυτού σε κάθε χώρο.

Concept by: Ahlux Design

Photo by: Lumen Center Italia


Alpha table – Elena Xanthopoulou

Η Έλενα Ξανθοπούλου είναι σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και επίπλων και έχει δημιουργήσει το Morethanthis. Πρόκειται για έναν χώρο σχεδιασμένο από την ίδια, όπου φιλοξενούνται κεραμικά αντικείμενα, έπιπλα, έργα τέχνης, κοσμήματα και αξεσουάρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών με έμφαση στην αισθητική. Τα αντικείμενα της Έλενας Ξανθοπούλου φέρουν ένα ξεχωριστό στυλ, με υλικά που επιλέγονται προσεκτικά, σε απαλές χρωματικές παλέτες και κομμένα σε κυκλικά σχήματα. Το Alpha table είναι ένα βοηθητικό τραπέζι, κατασκευασμένο από μάρμαρο τραβερτίνης στη βάση του και ξύλο δρυός στην κυκλική του επιφάνεια. Το design της εντυπωσιακής βάσης επιτελεί και στατικό ρόλο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της ξύλινης επιφάνειας.

Concept by: Elena Xanthopoulou

Photo: Club Vacay, 100% Hotel Show 2022


Emo chair – Young Song Design

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο design studio που έχει ιδρύσει η Young Song, μια καταξιωμένη αρχιτέκτονας μηχανικός και σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας. Όλα τα concept που έχει σκεφτεί βασίζονται στη λειτουργικότητα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Το μικρό κάθισμα Emo που σχεδίασε στα πλαίσια του Design Shanghai 2023, ξεχωρίζει για την πολυχρωμία του και την υφή του. Στην πραγματικότητα, η ιδέα προέκυψε τυχαία, όταν η designer έκανε σκίτσα μιας τυπικής καρέκλας και κατάλαβε ότι, εάν αλλάξει το περίγραμμα αυτής, θα μοιάζει σαν το κάθισμα να στέκεται πιο «αναπαυτικά» στο έδαφος. Έτσι, το κάθισμα παραπέμπει σε ένα παιδί που κάθεται πάνω στο γρασίδι και κρατάει τα πόδια του σε μια μοναχική και χαλαρή στάση.

Concept by: Young Song

Photo by: Design Shanghai


Aquarelle table – Mydriaz

Από το 2011, οι Jennifer Midoz και Malo du Bouëtiez έχουν σχεδιάσει πολλά μοναδικά φωτιστικά αντικείμενα, αλλά και κομψά έπιπλα που κατασκευάζονται από ορείχαλκο σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως το γυαλί. Το τραπέζι Aquarelle χαρακτηρίζεται από μια «μονοκοντυλιά» ορείχαλκου σε υφή χρυσού που ρέει ελεύθερα στον χώρο, υποστηρίζοντας την ασύμμετρη γυάλινη επιφάνεια που φέρει διάφορους χρωματισμούς σε διαβαθμίσεις. Η έμπνευση για το σχέδιο αυτό παραπέμπει στην κίνηση που κάνει το ανθρώπινο χέρι καθώς ζωγραφίζει με ακουαρέλες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανάλαφρο και εντυπωσιακό αντικείμενο – γλυπτό.

Concept by: Mydriaz

Photo by: Jeremy Josselin


Repose – GamFratesi για το Lyfa

Το ζευγάρι που αποτελείται από τη Δανή αρχιτέκτονα Stine Gam και τον Ιταλό αρχιτέκτονα Enrico Fratesi καταφέρνει να συνδυάζει την παράδοση με τον πειραματισμό και το σύγχρονο design. Τα φωτιστικά και τα έπιπλα που σχεδιάζουν οι ίδιοι διακρίνονται από τη χαρακτηριστική σκανδιναβική λειτουργικότητα αλλά και την ιταλική δεξιοτεχνία. Από το 2020 διευθύνουν το Lyfa, ένα ιστορικό brand δανέζικου design, δίνοντάς του μια νέα πνοή με νέα σχέδια καταξιωμένων Δανών σχεδιαστών, με προσοχή στη λεπτομέρεια, την αισθητική και την κατασκευή. Το φωτιστικό Repose των GamFratesi αποπνέει ηρεμία μέσα από τον minimal χαρακτήρα του, που παραπέμπει στις παραδοσιακές ιαπωνικές πιάστρες μαλλιών. Πρόκειται για μια αλληγορία για την ισορροπία, για το σημείο όπου μια μικρή γραμμή διασχίζει ένα αντικείμενο και το μετατρέπει σε κάτι νέο.

Concept by: GamFratesi

Photo by: Irina Boersma. Styling by: Pernille Vest

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar