20 May 2022  |  Radar

Radar | Vol.4

Το radar αυτού του μήνα επιλέγει και παρουσιάζει τα αντικείμενα που μας συνάρπασαν.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Οι designers συχνά αντλούν έμπνευση για τις δημιουργίες τους από στοιχεία που βρίσκουν στη φύση. Ένα από αυτά είναι το νερό. Σχέδια με καμπύλες μορφές, οργανικοί όγκοι, ροϊκότητα είναι κάποια χαρακτηριστικά που βρίσκει κανείς διαχρονικά στο design. Εκτός από τα άυλα στοιχεία του νερού, από τα οποία επηρεάζονται οι σχεδιαστές, υπάρχουν και τα υλικά που συχνά κατασκευάζουν μια δημιουργία, ενώ, πλέον, η έμπνευση αφορά και την οικολογία, με designs φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρέθηκαν στους ωκεανούς.


Deep Sea – Nendo για το Glasitalia

Η σειρά επίπλων που εμπνέεται από τη χρωματική παλέτα της θάλασσας, περιλαμβάνει ένα τραπεζάκι και μια βιβλιοθήκη από θερμοκολλημένο, διαφανές γυαλί με χρωματική αντανάκλαση. Από πάνω προς τα κάτω, η κάθε επιφάνεια γυαλιού τοποθετείται σε μικρότερη απόσταση από την προηγούμενη και το χρώμα σκουραίνει, μέχρι να συναντήσει τον καθρέφτη που βρίσκεται στην επιφάνεια της βάσης του επίπλου, δημιουργώντας ένα οπτικό παιχνίδι με το βάθος.

Concept by: Nendo

Photo by: Hiroshi Iwasaki


Made by Rain - Aliki van der Kruijs

Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει χειροποίητα την εμπειρία της βροχής, η Ολλανδή designer Aliki van der Kruijs δημιούργησε τη σειρά υφασμάτων Made by Rain. Για αυτό, φωτογράφησε σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους σταγόνες βροχής, με μια επίστρωση μεμβράνης που είναι ευαίσθητη στο νερό, και, αφού πέρασε το ψηφιακό μέσο σε μεταξωτό ύφασμα, παρήγαγε επιφάνειες με μοναδικά prints. Αυτά τα υφάσματα λειτουργούν ως μια ζωντανή συλλογή καιρικών δεδομένων.

Concept by: Aliki van der Kruijs

Photo by: Pim Leenen, Lonneke van der Palen, Femke Hoekstra, Ester Grass Vergara


Aether – Christina Skouloudi

Η σειρά αντικειμένων για το τραπέζι «Αιθέρας» λανσάρει ελαφριά χρηστικά πράγματα από ανοξείδωτο αλουμίνιο με μεταξωτό φινίρισμα, και χρώμα που παραπέμπει στο ελληνικό καλοκαίρι, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το νερό. Η σειρά αποτελείται από πιάτα, δοχεία για νερό, θήκες κρασιού και καράφες με απλό σχεδιασμό που εμπνέεται μορφές από τις λαϊκές ταβέρνες, σε απαλό χρώμα.

Concept by: Christina Skouloudi


Kink Vase – Earnest Studio για το Muuto σε συνεργασία με τον Julius Værnes Iversen

Το αρκετά δημοφιλές αρχετυπικό Kink Vase, με το διπλό άνοιγμά του, συνδυάζει μια παιχνιδιάρικη διάθεση με την παραδοσιακή χειροτεχνία, ώστε να προκύψει ένα βάζο που, είτε χρησιμοποιείται είτε όχι, λειτουργεί σαν γλυπτό. Παρά το παχουλό σχήμα, η ανάλαφρή του αίσθηση προσδίδεται από το απαλό μπλε ή ροζ χρώμα και την υφή της άμμου. Με αφορμή το λανσάρισμα του αντικειμένου από την πλατφόρμα Muuto, ο Julius Værnes Iversen, ιδρυτής του Tableau, δημιούργησε μοναδικές φυτικές συνθέσεις που αναδεικνύουν το design του Kink Vase.

Concept by: Earnest Studio, Benjamin Lund, Julius Værnes Iversen

Photo by: Benjamin Lund


The Elements – The New Raw για την Coca-Cola Greece

Με το βλέμμα στο βιώσιμο design, το design studio The New Raw οραματίστηκε μια ολοκληρωμένη σειρά επίπλων για την παραλία, με ένα υλικό που αποτελείται από θαλάσσια απορρίμματα. Το υλικό αυτό, μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιουργεί καμπύλες μορφές από τις οποίες προκύπτουν ένα μονοπάτι, μια ξαπλώστρα και ένα αποδυτήριο. Η μορφή, η δομή αλλά και το υλικό εξυπηρετούν στην οικονομία της κατασκευής αλλά και τη λειτουργικότητα, ενώ το κάθε αντικείμενο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.

Concept by: The New Raw


Ocean OC2 Collection – Nanna & Joergen Ditzel x Mater

Το 2018, το Δανέζικο δίδυμο Ditzel λάνσαρε την ocean collection με έπιπλα που σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1955 και ήταν κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος. Σε μια προσπάθεια γενίκευσης της οικολογικής παραγωγής επίπλων από το brand Mater, η σειρά αυτή εμπλουτίστηκε με άλλα τρία έπιπλα: το Ocean Bench, το Ocean Lounge Table και το Ocean Chair. Αυτά αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό και επιφάνειες που φτιάχνονται από ανακυκλωμένα πλαστικά βαρέλια μπύρας.

Concept by: Mater, Nanna & Joergen Ditzel


Musselblomma - Inma Bermúdez & Susana Rodríguez για το Ikea

Για την παραγωγή της σειράς υφασμάτων της γνωστής αλυσίδας επίπλων χρησιμοποιήθηκε ανακυκλωμένο πλαστικό από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τραπεζομάντηλα, υφασμάτινες τσάντες και μαξιλαροθήκες από αυτό το ύφασμα φέρουν ένα παιχνιδιάρικο και μοντέρνο μοτίβο που θυμίζει τη θάλασσα: υπάρχουν γεωμετρικά σχήματα μαζί με σχήματα που θυμίζουν ψάρια, σε μπλε, πράσινους και ροζ χρωματικούς τόνους.

Concept by: Inma Bermúdez & Susana Rodríguez


Ocean Travertine Stone Collection - Clément Brazille για το Ateliers Romeo

Χρησιμοποιώντας την τραβερτίνη -ένα είδος φυσικού παραθαλάσσιου ασβεστόλιθου- σαν ένα κομμάτι ξύλο, παρά πέτρα, ο Clément Brazille δημιούργησε αυτά τα λεπτεπίλεπτα αλλά σταθερά γραφεία, τραπέζια και τραπεζάκια. Μέσω του σκαλίσματος του ασβεστόλιθου, εμφανίζονται τα διαφορετικά επίπεδα του χρόνου που έχουν δομήσει το υλικό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό έπιπλο, που μπορεί να σταθεί τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.

Concept by: Clément Brazille

Photo by: Baptiste Coulon


Ocean Memories Collection - Mathieu Lehanneur

Αυτές οι μαρμάρινες επιφάνειες ακροβατούν μεταξύ του στερεού και του υγρού στοιχείου. Πρόκειται για μια δημιουργία του Mathieu Lehanneur που μας υπενθυμίζει τη φύση του ανθρώπου, ως ενός όντος που ζει σε έναν ζωντανό κόσμο, ενός όντος που κοιτάζοντας τον ωκεανό αισθάνεται εύθραυστο αλλά και δυνατό. Το σκληρό μάρμαρο, με τη βοήθεια λογισμικού τρισδιάστατων ειδικών εφέ, μετατρέπεται σε μοναδικά τραπέζια, σκαμπό και καθιστικά με λείο φινίρισμα.

Concept by: Mathieu Lehanneur


Fall collection 2021 - Sahar Livne for Balenciaga

Τα καινοτόμα κοσμήματα (τρία διαφορετικά βραχιόλια, ένα δαχτυλίδι και δύο ζευγάρια σκουλαρίκια) κυκλοφόρησαν αποκλειστικά για την collection “Balenciaga's Afterworld: Age of Tomorrow” του διάσημου οίκου για το Φθινόπωρο 2021. Vintage σχέδια παλιών κοσμημάτων πήραν μορφή μέσω ενός νέου υλικού, που αποτελείται από πλαστικό που συλλέχθηκε από τη θάλασσα μαζί με ανθρακικό ασβέστιο. Τα κοσμήματα πέρασαν από scanner και 3D printer ώστε να αποκτήσουν μια ενιαία όψη.

Concept by: Sahar Livne

Photo by: AlanBoom

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar