12 Jan 2024  |  Event,Exhibition

Όνειρο στα δέντρα

Έλλη Κουτσουκέλλη
post image

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη, με τίτλο Όνειρο στα δέντρα.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη παρουσιάζει δεκαπέντε μεγάλα έργα της με παστέλ και κάρβουνο σε χαρτί, με θέμα το δέντρο. Η εικόνα του δέντρου απασχολεί από καιρό τη ζωγραφική της, που κινείται πάντα ανάμεσα στο εικονικό και το ανεικονικό, με ένα ύφος ιδιαίτερα χειρονομιακό. Στα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη φορά, ωστόσο, η περιγραφική αναπαράσταση έχει δώσει τη θέση της σε μια αφαιρετική προσέγγιση της απεικόνισης, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του λαμπερού χρώματος μέσα σε αυστηρές μονοχρωμίες του κόκκινου και του μπλε. Οι μορφές αποδίδονται μέσα στο φως που πηγάζει από το λευκό του χαρτιού, το οποίο αναδεικνύεται σε δομικό στοιχείο της σύνθεσης.

H επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει στο προλογικό κείμενό της για τον κατάλογο: «Σχηματίζοντας τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων στις περιοχές όπου το χρώμα δεν έχει καλύψει το χαρτί, η Κουτσουκέλλη δημιουργεί τις μορφές της όχι με αυτό που υπάρχει αλλά με αυτό που δεν υπάρχει. Μέσα από τη ζωγραφική αντιστροφή θετικής και αρνητικής εικόνας, προβάλλουν δέντρα αέρινα, που διαγράφονται άυλα μέσα σε φωτεινά αυλάκια του χαρτιού, κομμάτια φωτός ανάμεσα σε φυλλώματα χρώματος, σιλουέτες ντεκουπαρισμένες πάνω στο λευκό της πνευματικότητας, σαν όνειρα που αποτυπώθηκαν στο φως».

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19:00 – 22:00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2024

***

Η Έλλη Κουτσουκέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική από το 2002 μέχρι το 2008 στη Σχολή Καλών Τεχνών τoυ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2009 μέχρι το 2011 συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Edinburgh College of Art – University of Edinburgh). Η δουλειά της έχει τιμηθεί με το Andrew Grant Prize (2010) και έχει επίσης λάβει τις υποτροφίες Barns Graham (2010) και John Kinross (2011) από τη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας για την έρευνα και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στη Φλωρεντία. Το 2010 ήταν Αrtistin Residency στο John David Mooney Foundation, στο Σικάγο. Έργα της ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
Χώρος Τέχνης Αδαμαντία
Image represents Τα μάσκουλα της Τέχνης...
26 Apr 2024  |  Event,Exhibition
Τα μάσκουλα της Τέχνης
Τεχνοχώρος
Image represents Το Φτέρωμα των Χρωμάτων...
26 Apr 2024  |  Event,Exhibition
Το Φτέρωμα των Χρωμάτων
HeartbeatInk Gallery
Image represents Womanity...
22 Apr 2024  |  Event,Exhibition
Womanity