4 Nov 2022  |  Interviews

Οι Greece is for Lovers και το Design Society παρουσιάζουν μια πρωτοποριακή έκθεση στο 100% Hotel Show

Το creative studio Greece is for Lovers μάς μιλά για τη θεματική έκθεση «Club Vacay»
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Η δημιουργία δυναμικών concept σε χώρους που παρέχουν βραχυπρόθεσμη διαμονή, είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με την αρχιτεκτονική και το design αντικειμένων. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που η φετινή, επετειακή διοργάνωση του 100% Hotel Show επιλέγει να αναδείξει με καινοτόμο τρόπο. Έτσι, σε συνεργασία με το Design Society, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια «Art & Design Gallery» που αναμένεται να κεντρίσει τα βλέμματα. Στόχος αυτής της ιδιαίτερης εμπειρίας θα είναι η παρουσίαση προτάσεων όσον αφορά την τέχνη και το design σε ξενοδοχεία, χωρίς όμως το κοινό στο οποίο απευθύνεται η έκθεση να περιορίζεται μόνο σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου: Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, κατασκευαστές, επενδυτές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μοναδικά αντικείμενα και να μάθουν για τους δημιουργούς τους. Η «Art & Design Gallery» θα περιλαμβάνει διαφορετικά τμήματα, που στοχεύουν στο να παρέχουν μια πλήρη εμπειρία στους επισκέπτες, αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις στους επαγγελματίες, οι οποίοι, έχοντας το design ως εργαλείο, μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακούς χώρους και ατμόσφαιρες, βελτιώνοντας τις παροχές του καταλύματός τους και όχι μόνο.

Καταρχάς, κεντρικό ρόλο θα έχει η θεματική έκθεση «Club Vacay», με επιμέλεια από το creative studio Greece is for Lovers και σχεδιασμό από την Ioanna Founti από το Metamo Interior Studio. Θα παρουσιαστούν δεκάδες αντικείμενα σχεδιασμένα από Έλληνες designers ή δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ όλη η φιλοσοφία της έκθεσης κινείται γύρω από το πώς το design μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική αφήγηση σε έναν ξενοδοχειακό χώρο. Παράλληλα, θα εκτεθεί μια επιλογή από καλλιτεχνικές προτάσεις και design objects που συγκέντρωσε η δημιουργική ομάδα πίσω από το 100% Hotel Show και το Design Society, ενώ στον χώρο κανείς θα μπορεί να έρθει σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται με το design στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται στην πράξη η διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων.

Till 10:06, Till 10 by Oto Marble Light


Εμείς μιλήσαμε με τον Θάνο Καραμπάτσο και τη Χριστίνα Κοτσιλέλου του Greece is for Lovers, για να μάθουμε περισσότερα για την έκθεση «Club Vacay».


Πείτε μας δυο λόγια για την έκθεση που ετοιμάζετε. Τι σχεδιαστές να αναμένουμε να δούμε και ποια είναι η φιλοσοφία γύρω από το στήσιμο της έκθεσης;

Η θεµατική των διακοπών σε µια κλαδική έκθεση του χώρου της φιλοξενίας, είναι ευνόητη και κατά κάποιον τρόπο αναπόφευκτη. Προσεγγίσαµε την έννοια του ξενοδοχείου, ως ενός τόπου άµεσα συνδεδεµένου µε τις διακοπές και την παροδικότητα, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης «Club Vacay». Ουσιαστικά, προτείνουµε µια φανταστική συνθήκη διακοπών, και παρουσιάζουµε µια απρόσµενη συλλογή αντικειµένων που εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου αλλά παράλληλα ενισχύουν την εµπειρία του χώρου και χτίζουν αναµνήσεις. Ερευνούµε παράλληλα πώς το design µπορεί να εισέλθει στο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της διακόσµησης, αποκτώντας έναν αυτοδύναµο ρόλο. Είµαστε πολύ ενθουσιασµένοι που θα απευθυνθούµε σε ένα κοινό με το οποίο δεν έχουµε ξανά συνδιαλαγεί και ανυποµονούµε να δούµε τις αντιδράσεις και τις πιθανές συνεργασίες που ελπίζουµε να προκύψουν. H συλλογή περιλαµβάνει δηµιουργούς από διάφορους τοµείς, που συνδέονται µε το product design και τις εφαρµοσµένες τέχνες. Έτσι, πέρα από χρηστικά αντικείµενα, έπιπλα και φωτιστικά, θα δείτε κεραµικά, υφαντά, σηµαίες, συνθέσεις µε φυτά και άλλες προτάσεις που θεωρούµε ότι θα “έστεκαν” στο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου. Επιθυµούµε να συγκεντρώσουµε ένα ανοµοιογενές σύνολο έργων, που όµως διέπονται από µια έντονη «αισθητική ανεξαρτησία», διεκδικώντας εξ ολοκλήρου την προσοχή του επισκέπτη.

Στην έκθεση συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους οι: Apostolos Porsanidis για το Ancient Greek Sandals, Alexandra Bissa, Camille Romagnani, Elena Xanthopoulou, Emmanouil CHOUS, Greece is for Lovers, Hoi Kaloi, KOPRIA, Laure Jaffuel & Elina Belou, Niklas, Punctilious Vexi, Studio Lav, Talc Studio, Till 10 by Oto Marble Light, Un.Processed Realities, Yiannis Ghikas και Yiorgos Trichas.

Tetris #2, Emmanouil Chous


Στην έκθεση «Gran Turismo» που επιμεληθήκατε για την Adorno, αναδείξατε την ανομοιομορφία του design που παράγεται στη χώρα μας. Τι άλλες αξίες θεωρείτε ότι διέπουν το εγχώριο design;

Το «Gran Turismo» για το Adorno ήταν η πρώτη µας επιµέλεια έκθεσης και κάτι που κάναµε µε πολλή όρεξη και ενθουσιασµό. Η επαφή µε τους υπόλοιπους σχεδιαστές ήταν αναζωογονητική και θεωρούµε ότι το αποτέλεσµα ήταν µια ιδιαίτερη και φρέσκια συλλογή που στάθηκε πολύ άνετα σε µια διεθνή πλατφόρµα. Σε αυτή τη συλλογή προσπαθήσαµε να προσεγγίσουµε την Ελληνικότητα χωρίς µια κοινή συγκεκριµένη θεµατική, αλλά περιλαµβάνοντας ανθρώπους που έχουν σχέση µε την Ελλάδα, είτε ως τόπο καταγωγής είτε ως τόπο διαµονής. Προσπαθούµε να µην περιοριζόµαστε από ταµπέλες και ορισµούς περί Ελληνικότητας και Ελληνικού design. Παρόλα αυτά, αν έπρεπε να αποδώσουµε κάποια χαρακτηριστικά στον σχεδιασµό στην Ελλάδα, θα αναφέραµε µία σχεδόν αντανακλαστική προδιάθεση στην κλασική κοµψότητα, καθώς και µία προτίµηση σε πιο «ευγενή» υλικά.

Nomads, Studio Lav. Φωτ: Yannis Bournias


Θεωρείτε ότι εκθέσεις όπως η «Club Vacay» βοηθούν στην προώθηση των ίδιων των Ελλήνων σχεδιαστών αλλά και της συνεργασίας τους με τον κλάδο του τουρισμού; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Φυσικά και είναι πρόθεσή µας, και θα ήταν χαρά µας να προκύψουν συνεργασίες από αυτή την έκθεση. Η πλειοψηφία των hoteliers έρχονται σε επαφή µε το design κυρίως µέσω της διακόσµησης, η οποία εξασφαλίζει στο κατάλυµα ένα ασφαλές αλλά σχετικά επιφανειακό αισθητικό περιβάλλον, που επηρεάζεται άµεσα από τα εκάστοτε trends. Όµως, αυτό δεν είναι αρκετό, το design είναι κάτι πολύ περισσότερο από το deco. Με το «Club Vacay» επιθυµούµε να προτείνουµε σχεδιαστές, τα έργα των οποίων µπορούν να σταθούν αυτοδύναµα, ανεξαρτήτως του ευρύτερου styling ενός χώρου. Οι ξενοδόχοι, συνεπώς, µπορούν να επενδύσουν σε µια design εµπειρία του επισκέπτη, αναθέτοντας απευθείας σε δηµιουργούς ιδιαίτερα και αξιοπρόσεκτα αντικείµενα που «µένουν». Επίσης θεωρούµε ότι ο κλάδος του τουρισµού, και συγκεκριµένα της διαµονής, µπορεί να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον ξεφεύγοντας από τη µονοδιάστατη έµφαση στην πολυτέλεια και υιοθετώντας απρόσµενα και δηµιουργικά αντικείµενα που δηµιουργούν εµπειρίες.

Lum 1 pendant lamps, Talc Studio


Ευχαριστούμε πολύ τους Greece is for Lovers, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο MEC Παιανίας.

greeceisforlovers.com


Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του φετινού 100% Hotel Show εδώ.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents Serapis Maritime...
3 Apr 2024  |  Interviews
Serapis Maritime
Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση