17 Apr 2024  |  People,Interviews

Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη»

Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τα αδέλφια, Κωνσταντίνο και Μαρία Χαδουλού.
post image
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: Mockinbird studio


Είναι αλήθεια ότι χαιρόμαστε όταν συναντάμε νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους, το έργο των οποίων επικροτείται και διεθνώς. Ένα τέτοιο παράδειγμα designers είναι οι ORPHANS, a.k.a. ο Κωνσταντίνος και η Μαρία Χαδουλού από τη Λάρισα, δημιουργοί του πρότυπου εργαστηρίου σχεδιασμού και κατασκευής Mockinbird studio, όπου η επεξεργασία του ξύλου, αλλά και άλλων υλικών, όπως είναι το μέταλλο, το δέρμα ή το ύφασμα, δίνει σάρκα και οστά στην κάθε σχεδιαστική τους ιδέα.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Η συμμετοχή τους και η διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό, είναι κάποια στοιχεία του βιογραφικού των δύο designers που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η πρόσφατη συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση Σύγχρονης Τέχνης και Design “I Am You. Individual and Collective Identities in Contemporary Art and Design, της Φλωρεντίας, έφερε και την απονομή του πρώτου βραβείου "Leonardo da Vinci" International Award για το design των τριών έργων τους που παρουσιάστηκαν στον διαγωνισμό: ένα Bar Cabinet φτιαγμένο από αμερικάνικη βελανιδιά, ένα μοντέρνο γραφείο σε minimal γραμμή με κρυφά συρτάρια και ένα Sideboard που διακοσμείται με γεωμετρική μαρκετερί και ορειχάλκινα στοιχεία.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Εμείς συνομιλήσαμε μαζί τους για τη σημασία της επεξεργασίας του ξύλου, το ελληνικό design, και το πώς σκέφτονται τα μελλοντικά τους επαγγελματικά σχέδια.

Πρώτα, όμως, ας μας συστηθούν: «Είμαστε τα αδέλφια Χαδουλού και έχουμε δημιουργήσει στη Λάρισα ένα πρότυπο εργαστήριο, που κύρια ενασχόλησή του είναι το Design και η ανάδειξη αυτού μέσω των ειδικών κατασκευών. Βασικό μας υλικό είναι το ξύλο, το οποίο επεξεργαζόμαστε για να κατασκευάσουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως έπιπλα, επιγραφές, εμπορικά και διαφημιστικά προϊόντα, εταιρικά δώρα, συσκευασίες, αναμνηστικά και οποιουδήποτε άλλου είδους tailor-made κατασκευή. Το εργαστήριό μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου, αλλά και με ένα μηχάνημα laser κοπής και χάραξης με το οποίο επεξεργαζόμαστε για τις κατασκευές μας και άλλου είδους υλικά, πέραν του ξύλου, όπως plexiglass, δέρμα, ύφασμα, ακρυλικά υλικά, μάρμαρο, γρανίτη κτλ. Η ενασχόλησή μας με το ξύλο και η αγάπη για αυτό ξεκίνησε από την κατασκευή ξύλινων γυναικείων και ανδρικών τσαντών και πορτοφολιών, υπό το Brand Orphans’ 1618. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να παντρέψουμε το ξύλο με υφάσματα και δέρματα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρωτοποριακό προϊόν μόδας. Η εξέλιξη αυτής της ιδέας μάς οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ένα ακόμη brand, που κύριο αντικείμενό του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση premium προϊόντων. Έτσι, ως επί το πλείστον, τα project τα οποία εκπονούμε είναι custom παραγγελίες, σχεδιασμένες από εμάς και εξ ολοκλήρου χειροποίητες».

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το product και industrial design;

Είμαι ο Κωνσταντίνος και οι σπουδές μου ήταν σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο από το αντικείμενο της δουλειάς μου. Έχω σπουδάσει Γεωπόνος, αλλά το μεράκι μου ήταν πάντα η ενασχόληση με κάτι που απαιτεί χειρωνακτική εργασία, φαντασία, δημιουργικότητα και όραμα. Στο κομμάτι των κατασκευών, έχω αναλάβει την επεξεργασία του ξύλου και άλλων υλικών. Χειρίζομαι τα ξυλουργικά και μη μηχανήματα που διαθέτει το εργαστήριό μας, προκειμένου να δώσω φόρμα και υπόσταση στα υλικά και να τα μεταμορφώσω από ιδέα και σχέδιο σε χαρτί, σε απτό προϊόν. 

Είμαι η Μαρία και έχω σπουδάσει Design, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο των σπουδών μου, έτσι όταν μου πρότεινε ο Κωνσταντίνος να δημιουργήσουμε το δικό μας Brand με ξύλινες τσάντες, δέχτηκα κατευθείαν και καταπιάστηκα με την οπτικοποίηση του Brand. Συνεπώς, εγώ ασχολούμαι με τον σχεδιασμό και την 3D αναπαράσταση των project. Ενώ, χειρίζομαι και το laser μηχάνημα με το οποίο είναι εξοπλισμένο το εργαστήριό μας, όπου το εκάστοτε δισδιάστατο σχέδιο μετατρέπεται σε προϊόν.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Στα έργα σας υπάρχει ο συγκερασμός εργονομίας και αισθητικής αρτιότητας. Πώς αυτό επιτυγχάνεται;

Είναι δύο οι παράγοντες που καθορίζουν αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρώτος είναι η τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του Κωνσταντίνου στο κατασκευαστικό κομμάτι και ο δεύτερος είναι οι γνώσεις που μου προσέφεραν οι σπουδές μου όσον αφορά την εργονομία, που μου επιτρέπουν να τις αφομοιώνω κατά τον σχεδιασμό ενός προϊόντος. Κάθε καινούριο project που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, το προσεγγίζουμε ολιστικά, με μελέτες και προδιαγραφές τεχνικού χαρακτήρα, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση και στο αισθητικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε ο πελάτης να πάρει στα χέρια του ένα άρτιο προϊόν.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Η δουλειά σας περιστρέφεται γύρω από το ξύλο. Πιστεύετε, ότι η όλο και αυξανόμενη χρήση του ξύλου στο design μπορεί να επηρεάσει θετικά και τον καταναλωτή, ως προς την οικολογικότερη προσέγγιση των αντικειμένων;

Είναι γεγονός η ολοένα και αυξανόμενη τάση της χρήσης οικολογικών υλικών στο Design. Και θεωρούμε ότι, πέραν της αλλαγής του χαρακτήρα του Design με την υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής προσέγγισης ως προς τα προϊόντα που σχεδιάζονται και δημιουργούνται, και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν ήδη στραφεί σε μια πιο οικολογική στάση ζωής που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Αυτό που παρατηρούμε πλέον είναι μια στροφή προς την αγορά αντικειμένων που είναι χειροποίητα, μοναδικά, πρωτότυπα και βιώσιμα - οικολογικά.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Έχετε κατακτήσει αρκετές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, με πιο πρόσφατο τονI Am You. Individual and Collective Identities in Contemporary Art and Design”, στη Φλωρεντία. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι διακρίσεις για την προώθηση του ελληνικού product design στο εξωτερικό; Πιστεύετε, ότι έχει μπει η χώρα στον «χάρτη» του διεθνούς design;

Οποιαδήποτε διάκριση βάζει ένα λιθαράκι στην ανάδειξη του Ελληνικού Design στο παγκόσμιο σκηνικό. Και είναι ευτυχές ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά Studio αλλά και μεμονωμένοι Designers, που η δουλειά τους έχει αναδειχθεί και βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Άνθρωποι με όραμα, με πρωτοποριακές ιδέες, με γνώσεις και φαντασία, που προσφέρουν πολλά στο Design σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Άρα, θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Ετοιμάζουμε ήδη το επόμενό μας project, που αφορά και πάλι έναν Διεθνή θεσμό, και έχουμε δεχθεί κάποιες προσκλήσεις για τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν εφησυχάζουμε ποτέ και έχουμε πολλές ιδέες, αλλά πάνω απ' όλα θέλουμε κάθε επόμενό μας βήμα να γίνεται έπειτα από ώριμη σκέψη, να είναι σταθερό και καλά μελετημένο. 

Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Πηγή εικόνας: Mockinbird studio


Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία Χαδουλού για την επικοινωνία και το φωτογραφικό υλικό.


Περισσότερα για το Mockinbird studio, στο: mockinbirdstudio.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents LUDD/ΡΟΚΑΝΙ...
13 Nov 2023  |  People,Interviews,Spaces
LUDD/ΡΟΚΑΝΙ
Image represents “Μέσω των διαταραχών που προκα...
21 Jun 2023  |  People,Interviews
“Μέσω των διαταραχών που προκαλώ στον χώρο και τον χρόνο, με ενδιαφέρει να ...