17 Mar 2023  |  Interviews,People

Συνέντευξη με τη Lommer: Οι χειροποίητες πολύχρωμες τσάντες

Η ιδρύτρια Αλκυόνη Ματσουρδέλη μάς μιλάει για το διεθνώς αναγνωρισμένο design του ελληνικού brand
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική εικόνα: EvaSeed, Lommer


Από το 2014 η Lommer λανσάρει ένα μοναδικό design που ισορροπεί μεταξύ μόδας και αντικειμένου, το οποίο, αν και αναπτύσσεται στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει κοινό σε πολλές χώρες στο εξωτερικό. Οι δημιουργοί του, η Αλκυόνη Ματσουρδέλη και η Δανάη Γαβρίλη, πειραματίστηκαν για πολλά χρόνια με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, ώστε να καταλήξουν στο χαρακτηριστικό τους ύφος που διακρίνεται από αυστηρές αρχές. Έτσι, στόχος της ομάδας -στην οποία ηγείται πλέον η Αλκυόνη Ματσουρδέλη- είναι η χρήση πρωτότυπων υλικών, με τέτοιον τρόπο ώστε να παράγεται ένα minimal, ειλικρινές λεξιλόγιο που θα μπορούσε να καταστεί διαχρονικό, ενώ ταυτόχρονα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές. Αυτό το πάθος για την αναζήτηση της καλύτερης λύσης, αλλά και η εναλλακτική προσέγγιση απέναντι σε καθημερινά ζητήματα, έχουν προσφέρει στη Lommer το Silver A' Design Award το 2016 αλλά και το International Design Award (IDA) το 2018.

EvaPack 3d Textures, Lommer


Οι τσάντες και τα αξεσουάρ της Lommer αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και την αισθητική του καταναλωτή, αλλά και την πορεία των ιδρυτριών της στο βιομηχανικό design.

Σταθερή αξία για τη Lommer αποτελεί το υλικό E.V.A, ένα αφρώδες πολυμερές που παράγεται κατά παραγγελία από κατασκευαστές στην Ευρώπη. Το υλικό αυτό έχει μικρό βάρος, μεγάλη αντοχή, και αντέχει στη βροχή και την ηλιακή ακτινοβολία. Η Lommer, μάλιστα, επαναχρησιμοποιεί τα κομμάτια του υλικού που περισσεύουν από κάθε τσάντα σε νέες δημιουργίες. 

Περισσότερα όμως για τον πειραματισμό με τα υλικά, αλλά και τον χαρακτήρα του design, θα μας μεταφέρει η Αλκυόνη Ματσουρδέλη:

EvaMini, Lommer


Πώς έχει καταφέρει το brand να αντέξει τόσα χρόνια, σε διαφορετικές και απαιτητικές συνθήκες;

Με δουλειά, επιμονή, υπομονή, ψυχραιμία, δημιουργικότητα, συνεχή εκπαίδευση, προσαρμοστικότητα και τους κατάλληλους ανθρώπους στο πλάι μας! Η σύλληψη της δημιουργίας της Lommer έγινε το 2014, ενώ τα πρώτα μας προϊόντα βγήκαν στην αγορά το 2015, μερικές μόλις εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των capital control. Οπότε βιώσαμε όλες τις δυσκολίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του κορωνοϊού. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, αυτό που μας κράτησε ήταν η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε, η διάθεση των ανθρώπων πίσω από το brand να επιμένουν στους στόχους τους και τα μικρά σταθερά βήματα χωρίς υπερβολές.

EvaPocket CrossBody, Lommer


Θέλετε να μας μιλήσετε για τα σημεία-σταθμούς στην έως τώρα καριέρα σας;

Υπήρξαν πολλές στιγμές μέσα σε αυτά τα χρόνια, που θεωρώ ότι ήταν κομβικές για την εξέλιξή μας! Καταρχάς η πρώτη μας συνεργασία με κατάστημα, το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, που αποτέλεσε για εμάς το έναυσμα για να μετατρέψουμε τους έως τότε πειραματισμούς μας σε τελικά προϊόντα και την ομάδα μας σε εταιρεία. Επόμενο σταθμό αποτέλεσε η δημοσίευση της δουλειάς μας σε ένα από τα μεγαλύτερα website στον κλάδο του design, το DesignMilk, το οποίο μας έδωσε την πρώτη μεγάλη ώθηση στο να συστήσουμε τη δουλειά μας στο εξωτερικό και να ξεκινήσουμε τις πωλήσεις εκτός Ελλάδος. Έπειτα θα έλεγα η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Venture Garden του Alba, το οποίο μας βοήθησε να δομήσουμε καλύτερα την επιχειρηματική πλευρά μας, καθώς, προερχόμενες καθαρά από τον κλάδο του design, είχαμε βασικές ελλείψεις γνώσεων σε θέματα επιχειρηματικότητας και έως τότε κινούμασταν βασιζόμενες στη διαίσθησή μας. Στη συνέχεια ήρθε το Pop Up Store μας στο Golden Hall, το οποίο μας βοήθησε να δείξουμε τη δουλειά μας σε ένα πολύ ευρύ εγχώριο κοινό. Ως σταθμός θα μπορούσε να θεωρηθεί και η περίοδος του covid, κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξαν ριζικά πολλά πράγματα. Αλλάξαμε εταιρική σύσταση, προσθέσαμε στο επιχειρηματικό μας μοντέλο το κομμάτι των B2B συνεργασιών, καλύπτοντας τις ανάγκες custom-made λύσεων για brands όπως η Schweppes, και διευρύναμε τον κύκλο των προμηθευτών μας. Έτσι φτάσαμε στον πιο πρόσφατο σταθμό, ο οποίος εντοπίζεται στην τρέχουσα περίοδο και αφορά τη νέα έκδοση του υλικού που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των προϊόντων μας. Από τα τέλη Μαρτίου, όταν θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα νέα μας σχέδια για την άνοιξη/καλοκαίρι, όλα μας τα προϊόντα θα παράγονται με νέα σύσταση υλικού, η οποία αποτελείται κατά 60% από ανακυκλωμένο E.V.A, με στόχο, έως την άνοιξη του 2024, όλα μας τα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από το υλικό αυτό, προσδοκώντας να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον εκμηδενισμό του αποτυπώματός μας.  

EvaOri, Lommer


Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τη Lommer; Ίσως ένδυση ή νέα αξεσουάρ;

Σε πρώτη φάση νέα υλικά, νέα σχέδια αξεσουάρ και ανανεωμένη, δημιουργική διάθεση! Αργότερα μέσα στη χρονιά, θα παρουσιάσουμε και κάποια νέα αντικείμενα που ξεφεύγουν από τον κλάδο του αξεσουάρ, καθώς και κάποια νέα υλικά, διαφορετικής νοοτροπίας από τα μέχρι τώρα, με τα οποία πειραματιζόμαστε την περίοδο αυτή. Το κομμάτι της ένδυσης, με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή του fashion design, είναι κάτι με το οποίο θα θέλαμε να ασχοληθούμε κάποια στιγμή, αλλά δεν έχει ωριμάσει ακόμα σαν concept σε βαθμό που να μπορούμε να το προσδιορίσουμε.

EvaBracelet, Lommer


Ευχαριστούμε την Αλκυόνη Ματσουρδέλη και ανυπομονούμε να δούμε τα νέα σχέδια της Lommer!

lommer.design


Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση
Image represents Camille Romagnani: “Οι αποχρώσ...
4 Dec 2023  |  Interviews,People
Camille Romagnani: “Οι αποχρώσεις του ουρανού μετουσιώνονται σε ύλη, μέσα α...
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order