19 Dec 2022  |  People

Η Carwan Gallery παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση για το design του Αλέκου Φασιανού

Ο μεγάλος καλλιτέχνης, εκτός από ζωγραφικούς πίνακες και χαρακτικά, δημιούργησε μοναδικά αντικείμενα που φέρουν το χαρακτηριστικό ύφος του.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική εικόνα: George Sfakianakis


Η παρακαταθήκη του έργου του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού, εκτός από σημαντική είναι και παγκόσμιας κλίμακας, αφού εκτείνεται πέρα από τα όρια Ελλάδας και Γαλλίας, χώρες στις οποίες ο ίδιος σπούδασε, διέμεινε και εργάστηκε. Οι επιρροές από αυτά τα περιβάλλοντα και τους καθηγητές του -μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιάννης Μόραλης-, αλλά και γενικότερα από τον ελληνικό πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση και τη σύγχρονη τέχνη είναι εμφανείς στο έργο του, το οποίο βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, με κάποιες χαρακτηριστικές φιγούρες να επανεμφανίζονται σε πλήθος έργων του, αλλά και τη φύση και το περιβάλλον. Ο Αλέκος Φασιανός πίστευε στην ελευθερία της τέχνης, αλλά και στο ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνει τέχνη. Εκτός από τους πίνακες, που φιλοτεχνούσε στο δάπεδο του ατελιέ του, τα γλυπτά, τα ποιήματα, τα χαρακτικά, τις εικόνες για βιβλία και τα σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις, ο ίδιος είχε δημιουργήσει και πλήθος από λειτουργικά αντικείμενα. Σε αυτή την, για πολλούς, άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού, έρχεται να ρίξει φως η πρώτη αναδρομική έκθεση μετά τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη με τίτλο «Alekos Fassianos – Design Works», που παρουσιάζεται από το Alekos Fassianos Estate σε συνεργασία με την Carwan Gallery.

Φωτ: George Sfakianakis


Τα αντικείμενα που σχεδίαζε και πολλές φορές κατασκεύαζε ο ίδιος ο Φασιανός, προορίζονταν για τους χώρους στους οποίους περνούσε την καθημερινότητά του, και διακρίνονταν από πρακτικότητα, απλότητα στον σχεδιασμό αλλά και προσοχή στη λεπτομέρεια. Καταφέρνουν να κρατούν αυτόν που τα χρησιμοποιεί σε φυσική και πνευματική εγρήγορση, ενώ έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανθρώπινες αναλογίες και ανάγκες, με φιλικά για τον χρήστη υλικά και σμιλευμένες γεωμετρίες. Συχνά χρησιμοποιούσε ορείχαλκο, ξύλο και μάρμαρο, που τα συνδύαζε με επιφάνειες έντονου χρώματος, πάνω σε αντικείμενα κάθε κλίμακας που αποτελούσαν μοναδικές δημιουργίες, απορρίπτοντας τη λογική της μαζικής παραγωγής. Τα αντικείμενα αυτά συνδέονταν στενά με τους πίνακες του Φασιανού, αφού ο ίδιος δανειζόταν τις ζωγραφικές φόρμες και τους προσέδιδε όγκο και υπόσταση, δημιουργώντας έτσι μια τρίτη διάσταση σε κάτι επίπεδο όπως ο πίνακας.

Φωτ: George Sfakianakis


Στα πλαίσια της έκθεσης «Alekos Fassianos – Design Works», που θα διαρκέσει ως τις 14 Ιανουαρίου 2023 στους χώρους της Carwan Gallery στον Πειραιά, παρουσιάζονται κάποια από τα πρωτότυπα καθιστικά, τραπέζια, φωτιστικά και κεραμικά αντικείμενα που είχε δημιουργήσει ο καλλιτέχνης, τα οποία θα παραχθούν σε περιορισμένη κλίμακα για πρώτη φορά μέσα στο 2023, με την πιστοποίηση του Alekos Fassianos Estate, και με βάση τα σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη.

Φωτ: George Sfakianakis


Φωτ: George Sfakianakis


Ευχαριστούμε την Carwan Gallery για το υλικό. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Mockinbird studio: «[...] θεωρ...
17 Apr 2024  |  People,Interviews
Mockinbird studio: «[...] θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει ήδη μια θέση στον πα...
Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματι...
20 Mar 2024  |  People
Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματισμοί με το φως
Image represents Jane Jacobs και το όνειρο μιας...
8 Feb 2024  |  Opinions,People
Jane Jacobs και το όνειρο μιας «κοινωνικής» πόλης