14 Mar 2022  |  Interviews,Spaces

Η Αθήνα μαθαίνει για το design στο νέο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo

Με το ελληνικό ενδιαφέρον για το design να εξελίσσεται συνεχώς, όλοι θέλουν να μαθαίνουν για τις νέες τάσεις και να αντλούν έμπνευση από βιβλία, περιοδικά, prints, εκθέσεις και ομιλίες.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Ο όγκος της πληροφορίας είναι τόσο μεγάλος, που θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε έναν αυτόνομο και καινοτόμο χώρο.

Αντιλαμβανόμενοι αυτό, ο Ανδρέας Κόκκινος και ο Στάθης Μητρόπουλος δημιούργησαν το Hyper Hypo.

Στο νέο βιβλιοπωλείο της Αθήνας, στην οδό Βορέου 10, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα για τη σύγχρονη κουλτούρα: για την τέχνη, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τη μόδα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η pop κουλτούρα δεν πρέπει να περιορίζεται στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να υπάρχει απτή ώστε να μπορεί κανείς να την καταλάβει καλύτερα. Η κεντρική ιδέα του νέου σπιτιού των οπτικών τεχνών στην Αθήνα, δεν είναι άλλη από το ίδιο το όνομά του.

Η σημασία τού «Hyper Hypo»

Πρόκειται για έναν διττό τίτλο, με πολλούς συμβολισμούς. «Υπέρ» και «Υπό» είναι προσδιορισμοί που αναφέρονται σε αυτό που είναι πάνω και στο άλλο που είναι κάτω, υψηλά αλλά και χαμηλά, πολυτελή και οικονομικά, να ανήκουν στην υψηλή κουλτούρα αλλά και στην υποκουλτούρα, μαξιμαλιστικά και μινιμαλιστικά, λαμπερά αλλά και ακατέργαστα. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του βιβλιοπωλείου, μια μίξη από γνωστές και λιγότερο γνωστές εκδόσεις, μαζί με βιβλία από εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού και προσεκτικά επιλεγμένα design αντικείμενα. Το Hyper Hypo, πιστό στο όνομά του, εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται η έντυπη ύλη, μαζί με αφίσες από ντόπιους καλλιτέχνες, ενώ στο υπόγειο λαμβάνουν χώρα εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Το διπλό όνομα του Hyper Hypo παραπέμπει και στο ευφυές δίδυμο που είχε αυτή την ιδέα. Ο Ανδρέας Κόκκινος είναι πρώην συντάκτης μόδας και design στο περιοδικό T: The New York Times Style Magazine, καθώς και ανεξάρτητος fashion stylist, και έχει συνεργαστεί με φωτογράφους, περιοδικά και πελάτες από όλο τον κόσμο. Ο Στάθης Μητρόπουλος είναι βραβευμένος γραφίστας και art director, και το δημιουργικό του γραφείο που έχει έδρα στην Αθήνα, βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες πολιτιστικές εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά εν καιρώ πανδημίας. Όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να επισκεφθούν μουσεία, gift shops, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία τέχνης και design, αποφάσισαν να τα μεταφέρουν στην Αθήνα κάτω από μια κοινή στέγη. Για να σας μεταφέρουμε το κλίμα του Hyper Hypo, μιλήσαμε με τους δημιουργούς.

Ποιο βιβλίο ή/και περιοδικό για το design ξεχωρίζετε μέσα στο Hyper Hypo; 

Ένα αγαπημένο μας βιβλίο είναι ο κατάλογος της έκθεσης Charlotte Perriand: The Modern Life, που πραγματοποιήθηκε στο Design Museum του Λονδίνου. Αφορά το έργο ζωής τής κορυφαίας δημιουργού, που είναι μία από τις εμβληματικές φιγούρες του 20ού αιώνα στην αρχιτεκτονική και στον σχεδιασμό επίπλων. Από περιοδικά ξεχωρίζουμε το MacGuffin. Μια φοβερά καλοσχεδιασμένη και περιεκτική έκδοση, που σε κάθε τεύχος παρατηρεί ενδελεχώς ένα κοινό χρηστικό αντικείμενο. Στο τρέχον τεύχος, το θέμα είναι το μπουκάλι.

Πιστεύετε στο ελληνικό design, και, αν ναι, πώς ελπίζετε να συμβάλετε στην προβολή του;

Αναμφίβολα πιστεύουμε στο ελληνικό design, και είμαστε πολύ περήφανοι που, πίσω από κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία και περιοδικά που έχουμε στο Hyper Hypo, βρίσκονται Έλληνες φωτογράφοι, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και εκδότες. Επίσης, τα περισσότερα αντικείμενα design που διαθέτουμε προέρχονται από Έλληνες δημιουργούς.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η εύρεση του χώρου. Ψάχναμε κατά τη διάρκεια των lockdown, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να συναντήσουμε ιδιοκτήτες και να δούμε καταστήματα. Επίσης, τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν ξεφύγει σε παράλογα επίπεδα. Είμαστε πολύ τυχεροί που τελικά βρήκαμε το κατάστημα στην οδό Βορέου, γιατί ήταν σχεδόν αυτό που ονειρευόμασταν.

Ποια είναι η ανταπόκριση από τους επισκέπτες του Hyper Hypo μέχρι σήμερα;

Είμαστε πραγματικά συγκινημένοι που κάποιοι επισκέπτες μας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους που άνοιξε επιτέλους ένα cool βιβλιοπωλείο τέχνης και design στο κέντρο της πόλης. Αυτό, για εμάς, είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση και ευχαρίστηση.

Ευχαριστούμε πολύ τους Στάθη Μητρόπουλο και Ανδρέα Κόκκινο, και ανυπομονούμε να επισκεφθούμε ένα από τα επερχόμενα events στο Hyper Hypo!

hyperhypo.gr




Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents LUDD/ΡΟΚΑΝΙ...
13 Nov 2023  |  People,Interviews,Spaces
LUDD/ΡΟΚΑΝΙ
Image represents Thetis concept store | Το Desi...
11 Sep 2023  |  Interviews,Spaces
Thetis concept store | Το Design Society συζητά με τους ιδρυτές
Image represents Studio Materiality: Παιχνίδι μ...
14 Apr 2023  |  Interviews,Spaces
Studio Materiality: Παιχνίδι με το design σε κάθε πτυχή του
Image represents Exclusive interview with Peter...
3 Feb 2023  |  Interviews,Spaces
Exclusive interview with Peter Marino: The famous creator talks to DS about...