30 Jan 2023  |  Objects

8+1 αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά

Designers από την Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που προέρχονται από απορρίμματα, απομεινάρια οργανικής ύλης και αχρησιμοποίητα δομικά υλικά.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Καθώς ο πλανήτης εκπέμπει sos, ο άνθρωπος καλείται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, βάζοντας την οικολογία και την εξοικονόμηση πόρων στην καθημερινότητά του. Οι designers, τα τελευταία χρόνια, δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα πριν τη διαδικασία του σχεδιασμού. Εφευρίσκουν νέα υλικά με καινοτόμες δυνατότητες ή αναζητούν ήδη υπάρχοντες πόρους, ώστε να επαναχρησιμοποιούν αντικείμενα που θεωρούνται άχρηστα. Έτσι, παλιά τμήματα από προϊόντα, δομικά υλικά ή συσκευασίες δίνουν ζωή σε αντικείμενα που προσελκύουν τα βλέμματα με το ξεχωριστό design τους. Μερικά τέτοια παραδείγματα συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω.


1. Trashformers - Savvas Laz

Ο αγαπημένος Έλληνας designer, εκτός από μάρμαρο, χρησιμοποιεί ευρέως ανακυκλωμένα υλικά. Στη σειρά Trashformers, ο Savvas Laz δημιουργεί γλυπτικά αντικείμενα, η φόρμα και το χρώμα των οποίων εμπνέεται από τα Lego, που κατασκευάζονται μέσα από μια διαδικασία layering. Βασικό υλικό είναι το φελιζόλ, που, αφού καλυφθεί με ρητίνη αναμεμειγμένη με σκόνη και υαλοβάμβακα, συνδυάζεται με κομμάτια από καθρέφτες, φώτα και γυαλί, ώστε να παραχθούν καθιστικά, τραπέζια και φωτιστικά.

Trashformers, 2019 | savvaslaz.com


2. Primitive - Guillaume Sasseville

Το studio βιομηχανικού σχεδιασμού SSSVLL, με έδρα το Μόντρεαλ, δημιούργησε την Primitive furniture collection, εκλαμβάνοντας το βιομηχανικό αντικείμενο ως φυσικό πόρο. Έτσι, παρατηρώντας το αντικείμενο όπως ο γλύπτης βλέπει έναν μονόλιθο πριν τον σκαλίσει, το studio προωθεί μια σειρά από καθημερινά αντικείμενα που προκύπτουν από μια αρχική μήτρα από ανακυκλωμένα υλικά. Το κάθε αντικείμενο παράγεται με διαφορετικές κοπές που γίνονται στην αρχική φόρμα, διατηρώντας τη μήτρα αυτή αναγνωρίσιμη ακόμα και στο τελικό προϊόν.

Primitive, 2021 | sssvll.com


3. Re.Bean Coffee Stool – Kristen Wang

Το Re.Bean Coffee Project εξερευνά όχι μόνο τη μοναδική αισθητική και το άρωμα που προσδίδουν σε αντικείμενα τα απομεινάρια αλεσμένου καφέ, αλλά και την ικανότητά τους να αποτελέσουν ένα 100% βιοδιασπώμενο υλικό. Το πολυβραβευμένο σκαμπό της Kristen Wang, μιας σχεδιάστριας με βάση τη Μελβούρνη, κατασκευάζεται από ένα μείγμα αλεσμένου καφέ με υγρά στοιχεία, το οποίο χύνεται σε μια πλαστική φόρμα. Για να είναι αυτοφερόμενο το προϊόν, στο μείγμα προστίθενται τμήματα από υφασμάτινους σάκους που περιείχαν καφέ, και αφού στεγνώσει, διπλώνεται σε διάφορα σημεία ώστε να γίνει ένα στερεό κάθισμα.

Re.Bean Coffee Stool, 2020 | kristenwangdesign.com


4. Peggy Chair – Peggy Gou και Space Available

Η διάσημη DJ της τέκνο αποδεικνύει ότι η μουσική και η οικολογία μπορούν να συμβαδίσουν, σχεδιάζοντας αυτή την καρέκλα από σκουπίδια που συλλέχθηκαν στην Ινδονησία. Η κάθε “Peggy Chair” αποτελείται από 20 κιλά ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου -το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για συσκευασίες-, που αφού ζεσταθεί ανακατεύεται ώστε να δημιουργήσει αυτούς τους μικρούς στρόβιλους. Στο κάτω μέρος της καρέκλας, έχει κατασκευαστεί αποθηκευτικός χώρος για βινύλια.

Peggy Chair, 2021


5. Swirl Tables – Tom Dixon

Στα μοναδικά αυτά τραπεζάκια, γεωμετρικοί βαριοί όγκοι τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλον, γεννώντας πολυδιάστατα αλλά εντελώς λειτουργικά γλυπτά. Ξεχωρίζουν τα μικρά τμήματα από μάρμαρο με τα διαφορετικά τους πολύχρωμα μοτίβα, τα οποία παράγονται από υπολείμματα σκόνης των βιομηχανιών μαρμάρου. Αυτή η σκόνη αναμιγνύεται με χρώμα σε σκόνη και ρητίνη, ώστε να δημιουργηθούν αυτοί οι όγκοι που μπορούν εύκολα να κοπούν και να σκαλιστούν.

Swirl Tables, 2019 | tomdixon.net


6. Joaquim – Giorgio Bonaguro για το Tacchini

Αντλώντας έμπνευση από την απαλότητα του βραζιλιάνικου design επίπλων και από το μοντέρνο περιβάλλον των Niemeyer, Costa, και άλλων αρχιτεκτόνων, ο Giorgio Bonaguro δημιουργεί τη σειρά Joaquim. Πρόκειται για μια συλλογή – φόρο τιμής στις γεωμετρικές, γραμμικές μορφές του Joaquim Tenreiro, ο οποίος συχνά αποκαλείται ως ο «πατέρας» τού μοντέρνου τροπικού design. Ακολουθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης και βιωσιμότητας, τα τραπέζια της σειράς Joaquim στηρίζονται σε μια μεταλλική δομή που προέρχεται από άλλους κατασκευαστές.

Joaquim, 2019 | bonagurogiorgio.com


7. Bell Chair - Konstantin Grcic για το Magis

Η ανακύκλωση δε θα έπρεπε να προβληματίζει μόνο τους σχεδιαστές, αλλά θα έπρεπε να αφορά ιδιαίτερα και την κάθε βιομηχανία. Η εταιρεία Magis, υπό αυτό το πρίσμα, λανσάρει τη μονόχρωμη καρέκλα σε λιτή γραμμή, με έμφαση όχι τόσο στην εικόνα αλλά στην ουσία: η Bell Chair παράγεται πλήρως από ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο, που προέρχεται από αντικείμενα της ίδιας εταιρείας αλλά και από τα απόβλητα τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Μάλιστα, η καρέκλα μπορεί να ανακυκλωθεί εξ ολοκλήρου μετά το πέρας της χρήσης της.

Bell Chair, 2019 | konstantin-grcic.com


8. Wood Clay Objects - Sigve Knutson

Γεννημένος στη Νορβηγία, ο Sigve Knutson πειραματίζεται με διαφορετικές ύλες και μορφές, με τα αντικείμενά του να προκύπτουν ως μια αλληλουχία δράσεων, και όχι ως κάτι προσεκτικά σχεδιασμένο. Μέσω αυτής της σκέψης δημιουργούνται αρχετυπικοί, συμπαγείς και ενιαίοι όγκοι, που χρησιμεύουν ως καθημερινά αντικείμενα.

Note: είδαμε τα Wood Clay Objects μαζί με άλλα αντικείμενα του Sigve Knutson στη solo έκθεσή του «Assembly», στην Carwan Gallery του Πειραιά (05.11.2021- 08.01.2022).

Wood Clay Objects, 2017 | sigveknutson.com


8+1. COAST bench – Allan Hagerup για το Vestre

Μετά από αυτά τα καταπληκτικά αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, θα αναρωτιέστε εάν ο βιώσιμος σχεδιασμός περιορίζεται στην κλίμακα της κατοικίας. Αυτό το καθιστικό που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, δίνει την απάντηση. Η καθιστική επιφάνεια του COAST bench σχεδιάστηκε από πλαστικά απόβλητα που συλλέχθηκαν από παραλίες της Νορβηγίας, ενώ η βάση του είναι από γαλβανισμένο χάλυβα, για να αντέχει σε συνθήκες υγρασίας δίπλα από τη θάλασσα. Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον αυτό, οι σχεδιαστές προσδίδουν στην καθιστική επιφάνεια μια αίσθηση αιώρησης, πάνω από τον σκελετό που μοιάζει με κουφάρι πλοίου.

Coast Bench, 2021 | vestre.com


Όλα αυτά τα αντικείμενα αποδεικνύουν με τον πιο δυναμικό τρόπο τη στροφή που έχει ήδη κάνει το design προς τις φιλικές για το περιβάλλον κατασκευές. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, δημιουργικά concept με επαναστατικούς χειρισμούς παραδοσιακών ή μη υλικών θα παράγουν αντικείμενα που δε θα παύουν να είναι χρήσιμα για την καθημερινότητά μας.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Design από ξύλο: Όταν το συμπα...
28 Feb 2024  |  Objects
Design από ξύλο: Όταν το συμπαγές γίνεται αέρινο
Image represents Urbi et Orbi: Καινοτόμο design...
12 Feb 2024  |  Objects
Urbi et Orbi: Καινοτόμο design με βασικό υλικό το μπετόν
Image represents Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσ...
29 Jan 2024  |  People,Objects
Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσμήματα, ρινόκεροι και πρόβατα