4 Apr 2022  |  People,Spaces

10 χώροι δημιουργίας ανοίγουν τις πόρτες τους για το Open House Athens 2022

Με την παράλληλη δράση Made In Athens, οι επισκέπτες θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μάθουν για τη δουλειά νέων καταξιωμένων δημιουργών.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Δωρεάν ξεναγήσεις σε κτίρια, συνεντεύξεις αρχιτεκτονικών γραφείων, διαδρομές στο κέντρο και την Κηφισιά, αλλά και ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, έχουν προγραμματιστεί από τον καθένα και την καθεμία που θέλει να μάθει για την πόλη, την ιστορία της, αλλά και την αρχιτεκτονική και το design. Με την παράλληλη δράση Made In Athens, το διήμερο 9 και 10 Απριλίου, οι επισκέπτες θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μάθουν για τη δουλειά νέων καταξιωμένων δημιουργών και να συνομιλήσουν από κοντά μαζί τους, μέσα στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται. Αυτά τα studio είναι τα εξής:


Saint of Athens

Με έμφαση στην ομαδικότητα, το creative agency Saint of Athens ασχολείται με το design στη διαφήμιση, στο branding, στο packaging, στον εσωτερικό αλλά και στον ψηφιακό χώρο, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα. Αποφεύγοντας τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας, η ομάδα βλέπει όλα της τα project με μια μοντέρνα και δημιουργική ματιά, και επιστρατεύει διαφορετικές κλίμακες και τομείς του σχεδιασμού, ώστε να παραγάγει ολοκληρωμένες ταυτότητες για καταστήματα, εταιρείες, φεστιβάλ και καλλιτέχνες.

More: saintofathens.com

GAVELLO nel blu, κατάστημα κοσμημάτων. GAVRIIL PAPADIOTIS / Φωτογραφία URBI ET ORBI


Dolce Publishing

Ο εκδοτικός οίκος Dolce ιδρύθηκε το 2017 και δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διάθεση καλλιτεχνικών βιβλίων και εκδόσεων. Από τη δημιουργία καταλόγων εκθέσεων, αφισών και συλλεκτικών εκδόσεων, ως τη διοργάνωση workshops και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, ο εκδοτικός οίκος στηρίζει τους μικρούς δημιουργούς και τους νέους designers. Από τη δουλειά του Dolce ξεχωρίζουν το «ALL DAY ALL NIGHT / ΟΛΗ ΜΕΡΑ, ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ» της Laure Jaffuel, αλλά και η ευρεία συλλογή αφισών και carte postale, εκτυπωμένων με τη μέθοδο της ριζογραφίας.

More: dolce.pub

Φωτ: Dolce Publishing


Savapile

Συνεχίζοντας την επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας της το 1960, η Λίζα Σαριγιαννίδου από το 2001 κατασκευάζει ξεχωριστά είδη καπέλων, φτιαγμένα από ψάθα και άλλα υλικά, καθώς και καλάθια και είδη για βαπτίσεις. Πλέον, είναι η μοναδική πιλοποιός στη χώρα, αφού έχουν υπερισχύσει στην αγορά τα βιομηχανικά καπέλα με αυτοματοποιημένη παραγωγή. Το Savapile πιστεύει στην αργή μόδα, στη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χειροποίητο, ποιοτικό και μοναδικό αντικείμενο.

Φωτ: Savapile Facebook


2WO+1NE=2

Η Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση προωθούν το ηθικό και βιώσιμο fashion design, μέσα από το studio τους που ονομάζεται 2WO+1NE=2. Με μια νομαδική minimal ματιά, η κάθε κολεξιόν ρούχων που σχεδιάζουν εμπνέεται από μια πόλη του κόσμου. Οι σχεδιάστριες εμπνέονται από τα ταξίδια τους, από τα αρχιτεκτονικά κινήματα και τον κινηματογράφο, αλλά και από τις παραδόσεις των πόλεων που επιλέγουν. Τα ρούχα τους κατασκευάζονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά που διαρκούν για πάντα, απορρίπτοντας την όποια παροδική τάση στον χώρο της μόδας.

More: 2plus1equals2.com

Φωτ: 2019 Editorial / Vasileios Papageorgiou


Studio Aristotelis Barakos

Το μοντέρνο, χειροπιαστό, διαχρονικό και 100% ελληνικό product design του Αριστοτέλη Μπαράκου είναι γνωστό και εκτός των ορίων της χώρας μας. Ντόπια υλικά, όπως μάρμαρο, ψάθα και ξύλο επιστρατεύονται, μαζί με μια ενδελεχή έρευνα, ώστε να δημιουργηθούν χρηστικά ή εικαστικά αντικείμενα που εντυπωσιάζουν στον χώρο. Χαρακτηριστική είναι η επιλογή του δημιουργού, μαζί με 10 ακόμη Έλληνες και Ελληνίδες designers, στην collection Gran Turismo της Adorno.

More: aristotelisbarakos.com

Φωτ: Giorgos Vitsaropoulos


ΝΗ.Μ.Α.

Η ιστορική νηματουργία «Μέντης» διασώθηκε, μαζί με το εμπόρευμά της, το 2012 από το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο, μαζί με τη δωρεά τής οικογένειας Αντωνοπούλου, δημιούργησε τη μοναδική ελληνική παραδοσιακή βιοτεχνία προϊόντων μεταξουργίας. Η Νηματουργία Μέντης - Αντωνόπουλος, εκτός από λειτουργική αξία, έχει και πολιτισμική, αφού διασώζει και διαδίδει με εκθέσεις και καλλιτεχνικά project αυτή την παραδοσιακή τεχνική. Μάλιστα, η βιοτεχνία συντέλεσε στην παραγωγή της ναυτικής τραγιάσκας που λάνσαρε ο οίκος Dior στη συλλογή Cruise 2022.

More: benaki.org

Φωτ: Μουσείο Μπενάκη


Jam Pedals

Με μοναδικά designs μελετημένα για τον κάθε μουσικό, ο Γιάννης Αναστασάκης και η ομάδα του υπολογίζουν, κατασκευάζουν και βάφουν εδώ και 15 χρόνια πεντάλ κιθάρας και μπάσου. Τα χειροποίητα πεντάλ παράγουν καλό ήχο όπως και αν χρησιμοποιηθούν, ενώ φέρουν ζωηρά χρώματα που προκαλούν εντύπωση. Πολλοί ξένοι καλλιτέχνες τα έχουν χρησιμοποιήσει, ανάμεσά τους οι John Scofield, Nels Cline, Bill Frisell, και ο David Hidalgo.

Φωτ: https://www.jampedals.com/


Trabala Studio

Αυτό το studio κεραμικής διακρίνεται για το απλό design των αντικειμένων του, διακοσμητικών και χρηστικών, τα οποία κατασκευάζονται από πηλό που ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Οι δημιουργίες του Ηρακλή και της Τζένης στο Trabala Studio είναι στιβαρές και ανθεκτικές, έχουν καθαρές γεωμετρίες και χρώματα σε παστέλ αποχρώσεις. Στον χώρο τους, κανείς μπορεί να παρατηρήσει όλες τις δημιουργίες τους, αλλά και να δει τους designers επί τω έργω.

Φωτ: Trabala Studio x Paraphernalia


Fibra Fibra Weaving Workshop

Οι δημιουργοί του Fibra Fibra, η Γιώτα Σεριφίου και η Έλενα Λαναρά, αγαπούν την κομψότητα της απλότητας, το ζωντανό χρώμα και τον ενθουσιασμό του πειραματισμού. Αυτά τα συνέδεσαν με το πάθος τους για το πλέξιμο, και δημιουργούν αξεσουάρ, τσάντες και μαξιλάρια με απρόβλεπτο, παιχνιδιάρικο και μοναδικό χαρακτήρα. Αν και το σχέδιο είναι μοντέρνο, η κατασκευή γίνεται σε αργαλειό, παντρεύοντας έτσι την παράδοση με την urban κουλτούρα.

Φωτ: Fibra Fibra


Hub Lighting & Innovation by Kafkas

Η γνωστή εταιρεία φωτισμού Καυκάς λανσάρει τα τελευταία χρόνια το Hub Lighting & Innovation, μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εμπειρία για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μελετητές και ιδιώτες. Εδώ, το φως αποτελεί από μόνο του το design και ο χώρος διαμορφώνεται γύρω του, με τον επισκέπτη να αλληλεπιδρά και όχι απλά να παρατηρεί. Στόχος της μεγάλης ομάδας που αποτελεί το Hub, είναι η διαμόρφωση μιας νέας «πλατφόρμας» επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών κλάδων που ασχολούνται με το lighting design.

More: hubkafkas.com

Φωτ: Hub Lighting & Innovation


Το ίδιο διήμερο, στο πλαίσιο της κύριας δράσης τού Open House Athens 2022, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε πάνω από 50 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Μπορείς να δεις τις προτάσεις μας για 9 κτίρια εδώ, μαζί με κάποιες πληροφορίες για το design τους που μας τράβηξε την προσοχή. Για το πλήρες πρόγραμμα του Open House Athens 2022, αλλά και για το ωράριο επισκέψεων του κοινού, πατήστε εδώ.


Φωτογραφία εξωφύλλου: Studio Aristotelis Barakos / Giorgos Vitsaropoulos

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents KN Group...
15 Jan 2024  |  Opinions,People,Spaces
KN Group
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order
Image represents Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειρ...
28 Sep 2023  |  People,Spaces
Αγγελική Χατζημιχάλη: Το “χειροποίητο” σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου...
Image represents Το design συναντά τη γαστρονομ...
20 Jul 2023  |  Interviews,People,Spaces
Το design συναντά τη γαστρονομία στο εστιατόριο Poster