29 Jul 2022  |  Case Study,Interviews

TAXIDI Τήνος: Ο νέος καλοκαιρινός προορισμός για το ελληνικό design

H Virginie Muys μάς δίνει αποκλειστικά μια πρώτη γεύση του νέου πολιτιστικού χώρου στις Κυκλάδες, ο οποίος περιλαμβάνει κοσμήματα, κεραμικά, έπιπλα, μόδα, αξεσουάρ, τρόφιμα και παιδικά προϊόντα.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image

Το νησί της Τήνου ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αντικειμένων τέχνης και επίπλων. Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες γεννήθηκαν εκεί και πολλοί άλλοι εμπνέονται από τη γαλήνη, την απλότητα και τις χειροτεχνίες του νησιού. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τις τέχνες και τις χειροτεχνίες, καθώς και για τις παραδόσεις του νησιού, δεν υπάρχει ένας πολιτιστικός χώρος σχεδιασμένος να διατηρεί και να αναδεικνύει όλα τα μοναδικά στοιχεία της τέχνης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι πλέον παρελθόν, αφού ο Μάνθος Καλούμενος και η Virginie Muys δημιούργησαν το TAXIDI.


Φιλοξενώντας ένα πολιτιστικό κέντρο, ένα κατάστημα, ένα καφέ και ένα εργαστήριο, το TAXIDI προωθεί την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εκπαίδευση μέσω των τεχνών. Άνοιξε τον Ιούλιο του 2022 και έχει ήδη υποδεχθεί πολλούς καλλιτέχνες. Βρίσκεται στο λιμάνι της Τήνου, σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, απέναντι από την ακτή. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί με μια μινιμαλιστική προσέγγιση και μια πινελιά αισθητικής του ημιτελούς, με λεπτομέρειες από ακατέργαστο σκυρόδεμα. Στο εσωτερικό μπορεί κανείς να βρει ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, περιοδικά, καθώς και γλυπτά και αντικείμενα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, με τη συλλογή να ανανεώνεται συνεχώς. Εσωτερικά βρίσκεται και ένα παντοπωλείο (με ντόπια βότανα), βολικό για τις ανάγκες της κουζίνας, που προσφέρει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με μια μοντέρνα ανατροπή. Στόχος του TAXIDI είναι να υποδεχθεί διαφορετικές γενιές ανθρώπων, που θαυμάζουν διάφορες μορφές τέχνης και ομορφιάς κάτω από την ίδια στέγη. Σύμφωνα με τα λόγια της Virginie Muys, ο γονιός θα μπορεί να πιει ένα ποτό ενώ το παιδί μπορεί να μιλήσει σε έναν καλλιτέχνη.

 

Για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το νέο project, μιλήσαμε με τη Virginie Muys, γαλλοβελγικής καταγωγής, η οποία διευθύνει το στούντιο DISCIPLINES, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη του brand, το image, το creative direction, το branding και τον σχεδιασμό ήχου.


Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το TAXIDI, και πόσο δύσκολη ήταν η ανάπτυξη αυτού του concept στην Τήνο;

Καθοδηγούμενοι από τη μαγική φιλοσοφία του καβαφικού ποιήματος «Ιθάκη», φανταστήκαμε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μάθουν και να απορροφήσουν, να επιβραδύνουν και να ανακαλύψουν, να ακούσουν, να συνδεθούν και να μοιραστούν. Βρήκαμε αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο τυχαία, κοιτάζοντας πίσω από τα παράθυρα. Δεν σκεφτήκαμε τις δυσκολίες τού να ξαναδοθεί ζωή σε αυτό το κέλυφος. Μάλιστα, στο παρελθόν στέγαζε μια εκκεντρική γκαλερί καλλιτεχνών. Τώρα, όσοι μας επισκέπτονται θυμούνται το μέρος και χαίρονται που η τέχνη επέστρεψε. Ο Μάνθος και εγώ είχαμε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλαμε να δημιουργήσουμε, έχοντας ολοκληρώσει το moodboard πριν από πολλά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, βάλαμε τις σκέψεις και την εμπειρία μας σε αυτό το έργο. Ο Μάνθος έχει μεγάλη εμπειρία στο οπτικό εμπόρευμα και τη μόδα, και εγώ είχα οργανώσει εκδηλώσεις πολυτελείας για μεγάλα brands, όπως Viktor & Rolf, Margiela, Diesel, Céline, Cacharel και Colette, ενώ μετά διηύθυνα το δικό μου fashion brand και παρείχα συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές εταιρείες. Το περιβάλλον μας είναι γεμάτο από πολλούς καλλιτέχνες που γνωρίζουμε και περιλαμβάνουμε, όπως η Χριστιάνα Σούλου ή η Μάρα Δεσύπρη, και όλοι αγαπούν τον τρόπο που σκεφτήκαμε το TAXIDI ως πλατφόρμα για φίλους και οικογένεια, η οποία μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.


Πώς έχουν ανταποκριθεί ως τώρα οι επισκέπτες και οι designers στην καλλιτεχνική αξία του project σας;

Επισκέπτομαι σταθερά την Τήνο τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ο Μάνθος γεννήθηκε εδώ, οπότε έχουμε πολλούς μακροχρόνιους φίλους που μας επισκέπτονται, αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Άνθρωποι με γνώσεις αισθητικής μάς επισκέπτονται, ακόμα κι αν μένουν σε άλλα νησιά, όπως η Μύκονος. Μέχρι στιγμής, οι επισκέπτες είναι ενθουσιασμένοι με το περιβάλλον, το οποίο διευθύνεται από ένα καταπληκτικό προσωπικό. Επίσης, το TAXIDI δεν είναι πολύ ορατό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: έχω πολυετή εμπειρία στις επικοινωνίες και δεν πιστεύω στη «βαριά προώθηση» για τη δημιουργία μακροχρόνιας σχέσης με την πελατεία μας. Δημιουργούμε μια εμπειρία. Μιλάμε βέβαια για τους καλλιτέχνες, χωρίς όμως να αποκαλύπτουμε πολλά. Σήμερα, βαριέσαι πριν δεις οτιδήποτε. Μου αρέσει που οι άνθρωποι που έρχονται κινούνται από την περιέργεια.

Πολλοί designers μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται. Ακόμα κι αν δεν μας ξέρουν, φαίνεται να εκτιμούν την ιδέα και είναι πρόθυμοι να γίνουν μέρος της. Γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες με πολύ οργανικό τρόπο: όλα λειτουργούν πολύ ομαλά. Όλοι εκτιμούν το στυλ και το περιεχόμενο της δημιουργίας μας και πιστεύουν ότι οδηγεί τον δρόμο προς τη διατήρηση των τοπικών ποιοτήτων.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το TAXIDI;

Το TAXIDI θα χρησιμεύσει ως χώρος διαλέξεων από καλλιτέχνες και τεχνίτες που θα σχεδιάζουν δραστηριότητες για άτομα όλων των ηλικιών. Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας θα αφιερωθεί στην καλλιτεχνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από μαθήματα και εργαστήρια ειδικά για παιδιά, οι καλλιτέχνες θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους και θα εμπνεύσουν δημιουργικά τα παιδιά στην Τήνο. Στοχεύουμε να διαμορφώσουμε τον χώρο μας ως μια καλλιτεχνική κατοικία, με εργαστήρια και με καλλιτέχνες από διάφορους τομείς, όπως ζωγραφική, σχέδιο, μουσική, φυσική βαφή, ξυλογλυπτική, υφαντική, φωτογραφία, κεραμική ή από όποιον άλλον τομέα μας εμπνέει.


Είναι βέβαιο ότι η Τήνος θα αντιμετωπίσει ραγδαία ανάπτυξη, αλλά τα χαρακτηριστικά της την προστατεύουν από το να γίνει μαζικός τουριστικός προορισμός. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη αισθητική αξία στο TAXIDI.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για αυτό το εξαιρετικό project!

Ευχαριστώ, ελπίζω να σας δούμε σύντομα στο TAXIDI.





Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Το Sotiris Lazou Design Studio...
25 Jul 2022  |  Case Study,Interviews
Το Sotiris Lazou Design Studio εξάγει διαχρονικό design κοιτώντας στο μέλλο...