24 Oct 2022  |  Sustainability,Interviews

Συνέντευξη με τους THE NEW RAW: 3D printed Design μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας.

Το studio που αναζητά τις πιο βιώσιμες πρακτικές, “εκτυπώνοντας” έπιπλα από ανακυκλωμένο PET.
DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Κεντρική Εικόνα: The-New-Raw_PotsPlus-© Stefanos-Tsakiris


Το Studio The New Raw ιδρύθηκε το 2015 από τους αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνο Σακκά, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Φιλοδοξία του studio ήταν εξ αρχής η επανάχρηση απορριμμένων υλικών και αντικειμένων, μέσω του design και βιώσιμων πρακτικών. Το πλαστικό, το οποίο έχει πλέον απορριφθεί, ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται από τους TNR για τη δημιουργία επίπλων και αντικειμένων διακόσμησης, αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα όπως τον ψηφιακό σχεδιασμό και ρομποτικούς βραχίονες για την κατασκευή τους. Το 2018 ξεκίνησαν ένα καινοτόμο πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη με τίτλο Print Your City, στο οποίο μετουσιώνουν πλαστικά απορρίμματα σε έπιπλα, τα οποία τοποθετούνται στον δημόσιο χώρο και είναι διαθέσιμα προς χρήση. Οι The New Raw μάς μίλησαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ αλλά και για τη σημασία της οικολογικής προσέγγισης του εκάστοτε υλικού ως πρώτης ύλης.

The New Raw at Print Your City - Zero Waste Lab ©Stefanos Tsakiris


Πώς προέκυψε η έρευνά σας πάνω στην πιο βιώσιμη χρήση των πλαστικών μέσω της επανοικειοποίησής τους;

Το πλαστικό είναι ένα πολύτιμο υλικό, που δεν αξίζει να πετιέται στα σκουπίδια με τέτοια ευκολία… Αυτό είναι κάτι που ακόμα μας ενοχλεί και μας ενεργοποιεί. Η έρευνά μας προέκυψε από το ενδιαφέρον μας να συμμετέχουμε, μέσα από το design και την καινοτομία, στις προσπάθειες που διαμορφώνουν ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Με ποιον τρόπο εντάσσετε την digital fabrication στη δημιουργική διαδικασία; Ενισχύει τη χρηστικότητα ή εξυπηρετεί περισσότερο τη διαχείριση του υλικού με στόχο την απόδοση της νέας φόρμας;

The New Raw - Pots Plus © Stefanos-Tsakiris


Είμαστε ένα research & design studio, που σχεδιάζει και κατασκευάζει τις ιδέες του. Οι ρομποτικοί βραχίονες είναι τα εργαλεία παραγωγής μας, και το ανακυκλωμένο πλαστικό η πρώτη μας ύλη. Αυτά τα δύο καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες παραγωγής που έχουμε και ενημερώνουν τον σχεδιασμό των αντικειμένων μας. Από το ξεκίνημά μας το 2015, αρχίσαμε να διαμορφώνουμε τα δικά μας εργαλεία και τη δική μας μέθοδο σχεδιασμού και παραγωγής. Αυτό είναι κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε, εξερευνώντας τα όρια του εφικτού και αναζητώντας πάντα την έκπληξη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το 3d printing είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που ήρθε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειροποίητη κατασκευή;

The New Raw - Print Your City in Thessaloniki for Coca-Cola Greece ©Stefanos-Tsakiris


Το 3d printing είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, που ήρθε να επεκτείνει και να συμπληρώσει την παραδοσιακή χειροποίητη κατασκευή μέσα από τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων. Στην περίπτωση του ανακυκλωμένου πλαστικού, το 3d printing γίνεται ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει ένα αμιγώς βιομηχανικό υλικό, όπως είναι το πλαστικό, σε ένα υλικό “ψηφιακά” χειροποίητο.

Ανακυκλώνοντας δημιουργικά το πλαστικό, δημιουργείτε νέους χώρους με αντικείμενα περισσότερο μόνιμα και πολυχρηστικά. Θεωρείτε πως το πλαστικό πρέπει να επιστρέψει στον δημόσιο χώρο απ' όπου και προήλθε; Ποια η σχέση καταναλωτή-δημιουργού-χρήστη;

The New Raw - Ermis Chair Limited Edition - (c) Michele Margot 


Πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το πλαστικό στην καθημερινότητά μας. Η λάθος χρήση, μέσα από συσκευασίες μιας χρήσης, και ο τρόπος που αυτές οι συσκευασίες σχεδιάζονται και παράγονται, οδηγούν σε βουνά από πλαστικά απορρίμματα που αξιοποιούνται με δυσκολία και σε πολύ μικρό βαθμό.

Για εμάς, το ανακυκλωμένο πλαστικό θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τον εξοπλισμό δημόσιου χώρου, ως ένα υλικό που αντέχει στον καιρό και είναι χαμηλής συντήρησης, και με αυτό τον τρόπο να μετατραπεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, σε μια νέα ευκαιρία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αυτή η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες, και αυτό το εξετάσαμε για πρώτη φορά το 2018 με το Print Your City στη Θεσσαλονίκη. Με το Print Your City εξετάσαμε, πώς μπορει να επαναχρησιμοποιηθεί μέρος των πλαστικών απορριμμάτων μιας ακτίνας 15 χιλιομέτρων, η οποία έκλεινε σαν κύκλος. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, με τη συμμετοχή των κατοίκων, το σκουπίδι έγινε δημόσιο καθιστικό με φύτευση.

The-New-Raw_PotsPlus-©Stefanos-Tsakiris


Το πρότζεκτ Print Your City είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της πόλης, μέσα από την ίδια της την ενέργεια (κατανάλωση). Θεωρείτε πως με τον τρόπο αυτόν, πέραν της αισθητικής και ανθεκτικής (Sustainable & Resilient) αναδιαμόρφωσης του δημόσιου χώρου, ευαισθητοποιείται οικολογικά και το κοινό;

Ακριβώς! Μέσα από τη δουλειά μας θέλουμε να δείξουμε ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ύλη, που με τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε τοπικά να μεταμορφώνεται σε αντικείμενα που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και πολλές φορές μπορούν να συμμετέχουν και στη διαμόρφωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να προτείνουμε έναν νέο, πιο βιώσιμο και συμμετοχικό τρόπο διαμόρφωσης των καθιστικών και των δοχείων φύτευσης που βρίσκουμε στον δημόσιο χώρο της πόλης μας.

The New Raw PotsPlus-© Stefanos Tsakiris


Ετοιμάζετε κάτι καινούριο; Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;

Ναι, από αυτά που μπορούμε να αναφέρουμε, είναι ένα έπιπλο υποδοχής στην είσοδο κτιρίου γραφείων στην Ουτρέχτη (NL), μια σειρά "κεντημένων" πάνελ για ένα κατάστημα στο Λονδίνο (UK), μια σειρά δημόσιων επίπλων για υπαίθρια άσκηση στο Ρότερνταμ (NL) και το πρώτο Print Your City μετά το ξεκίνημα της πανδημίας!

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα