9 May 2022  |  Objects

Desired Object: Omino Side Table by Demarrage studio

Ένα minimal side table επηρεασμένο από το Bauhaus και το De stijl
DS.WRITER: 
DS Team
post image
Πηγή Εικόνας: Demarrage Studio


Το Demarrage studio, που ιδρύθηκε το 2019 και λειτουργεί στην Αθήνα, δραστηριοποιείται στους τομείς του interior και του product design. Η αισθητική προσέγγιση του στούντιο έχει δεχτεί επιρροές από καλλιτεχνικά κινήματα όπως το Bauhaus, το De stijl και ο μοντερνισμός. Το σχεδιαστικό του στυλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιομηχανικό και σκανδιναβικό, με έναν τρόπο που εστιάζει στη λειτουργικότητα και στην ευκολία χρήσης. Κάποιες από τις αρχές στις οποίες βασίζεται η σχεδιαστική φιλοσοφία του Demarrage studio, και οι οποίες χαρακτηρίζουν τα έργα του, είναι ο μινιμαλισμός που εκφράζεται και υλοποιείται μέσα από την ορθολογική χρήση υλικών, όπου οτιδήποτε περιττό δεν υιοθετείται σαν λύση αν υπάρχει σπατάλη υλικού (Clean Design). Μία άλλη βασική αρχή και ιδέα είναι ότι ένα σχέδιο, ανεξάρτητα από την κλίμακά του, πρέπει να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να παρουσιάζει ένα οπτικό παιχνίδι το οποίο παρακινεί για περαιτέρω διερεύνηση.

Το 2020 σχεδιάστηκε από το studio το τραπεζάκι Omino, ένα τραπεζάκι τόσο κομψό, πρακτικό και εργονομικό που ταιριάζει σε κάθε περιβάλλον. Η παρουσία του είναι τόσο ιδιαίτερη που το κάνει να ξεχωρίζει σε οποιονδήποτε χώρο και αν τοποθετηθεί, αναδεικνύοντας και αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον δημιουργώντας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η αισθητική του είναι επηρεασμένη από το Bauhaus, ενσωματώνοντας το στοιχείο τού ιταλικού φορμαλισμού. Ο σχεδιασμός του έχει δανειστεί στοιχεία από τους γερανούς που βρίσκονται στους χώρους των εργοταξίων, με δομικό υλικό τον σίδηρο, κάτι που καθιστά την κατασκευή διαχρονική και στιβαρή.

Πηγή Εικόνας: Demarrage Studio


Το Omino, προσαρμοστικό σε κάθε χώρο και με εργονομικό σχεδιασμό, ανταποκρίνεται στον περιορισμένο ελεύθερο χώρο που συνήθως διαθέτουν οι σύγχρονες κατοικίες. Ο κορμός του αποτελείται από ένα κάθετο στοιχείο, με τη βάση -ως συνέχεια αυτού- να χωρίζεται σε δύο μέρη, από διαφορετικής διατομής μεταλλικά στοιχεία. Αυτά προσφέρουν, εκτός από σχεδιαστικό ενδιαφέρον, ένα ιδιαίτερα σταθερό πάτημα στην επιφάνεια που τοποθετούνται. Η χειρολαβή που είναι τοποθετημένη στην επιφάνεια του τραπεζιού επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση, αποτελώντας παράλληλα και ένα δυναμικό στοιχείο της εμφάνισής του. Τίποτα σε αυτό δεν είναι περιττό, αντιθέτως όλα έχουν τοποθετηθεί στο σωστό σημείο ώστε να εξυπηρετούν τις απαραίτητες λειτουργίες και να προκαλούν οπτικό ενδιαφέρον.

Γίνεται η βάση για έναν φορητό υπολογιστή, περιοδικά/βιβλία, ποτήρια κ.α, γεγονός που το κάνει ιδανικό τόσο για έναν οικιακό, όσο και για έναν μαζικής εστίασης χώρο. Καταλαμβάνοντας τον λιγότερο δυνατό χώρο, καταφέρνει μέσω της φόρμας του να αναβαθμίζει την αισθητική και το design του περιβάλλοντος.

Τραπέζι Omino στο Williwaw Cafe, στην Κυψέλη | Φωτογραφία από Demarrage Studio


Πηγή Εικόνας: Demarrage Studio

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents CONVEX: Η εταιρεία που παράγει...
10 Apr 2024  |  Case Study,People,Objects
CONVEX: Η εταιρεία που παράγει με σύμμαχο το design
Image represents Design από ξύλο: Όταν το συμπα...
28 Feb 2024  |  Objects
Design από ξύλο: Όταν το συμπαγές γίνεται αέρινο
Image represents Urbi et Orbi: Καινοτόμο design...
12 Feb 2024  |  Objects
Urbi et Orbi: Καινοτόμο design με βασικό υλικό το μπετόν
Image represents Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσ...
29 Jan 2024  |  People,Objects
Les Lalanne a.k.a. έπιπλα, κοσμήματα, ρινόκεροι και πρόβατα