10 Jul 2023  |  Opinions,Objects

Τα απόλυτα design trends του φετινού καλοκαιριού

Αυτές είναι οι «δροσερές» προτάσεις του Design Society για τις τάσεις και τα αντικείμενα που γίνονται ανάρπαστα τους θερινούς μήνες του 2023
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική Εικόνα: Quilton Sofa, HAY


Μια επιτυχημένη χρονιά για το design, μετά από μήνες περιορισμών στην παραγωγική και δημιουργική διαδικασία λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, φτάνει στο τέλος της με την καλοκαιρινή σεζόν. Λαμπερά χρώματα, διαφορετικές υφές, οικείο και «δροσερό» design, είναι λίγα από τα στοιχεία που κυριαρχούν κάθε καλοκαίρι σε συλλογές και αντικείμενα από design studios και fashion brands. Το DS αναζήτησε τις φετινές τάσεις που έχουν γίνει ήδη δημοφιλείς και σας τις παρουσιάζει.

Maximalism

Κόντρα στα περσινά trends και στη διαχρονική αισθητική του μινιμαλισμού, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι επικρατεί μια μαξιμαλιστική τάση. Πρόκειται για τον συνδυασμό διαφορετικών υφών, χρωμάτων, αλλά και στυλ και χρονολογιών, στη λογική του layering, με σκοπό τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων που καλωσορίζουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να αισθάνεται οικεία. Συναντάμε συχνά καθιστικά σε μονόχρωμους τόνους, που τοποθετούνται επάνω σε χαλιά με boho μοτίβα ή σύνθετες πλέξεις, συνδυάζοντάς τα με φωτιστικά αντικείμενα μεγάλου μεγέθους και διαφορετικού ύφους. Είναι λογικό ότι ο μαξιμαλισμός εφαρμόζεται ευκολότερα σε ορισμένα δωμάτια μιας κατοικίας και δυσκολότερα σε άλλα, όπως για παράδειγμα στο υπνοδωμάτιο όπου η ανάγκη για χαλάρωση και ηρεμία κατευθύνει τους interior designers σε απλά σχεδιαστικά λεξιλόγια.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα layering που συνδυάζει μεσογειακά σχέδια με boho πινελιές και ένα art deco style, βρίσκουμε στο ολοκαίνουριο Apollo Palm Hotel στην Αθήνα. Το interior design έχει σχεδιαστεί από το γαλλικό Mariette Sans-Rival Studio και βασίζεται στη σύνδεση των χώρων με το καλλιτεχνικό περιβάλλον του Ψυρρή αλλά και το Αιγαίο Πέλαγος.

Εικόνες: Apollo Palm Hotel


Καμπύλες γραμμές

Η αποφυγή χρήσης ορθοκανονικών αυστηρών σχημάτων είναι κάτι που συμβαίνει ανεξαρτήτως εποχής στο interior design χώρων κατοίκησης, αλλά βλέπουμε ότι αυτή η σχεδιαστική πρόταση επεκτείνεται και σε άλλους χώρους, όπως αυτούς της εστίασης αλλά και τους γραφειακούς. Καρέκλες με καμπύλα σχήματα, ανισόπεδες επενδύσεις σε τοίχους και επιφάνειες, φυτά, φωτιστικά σε ασύμμετρους σχηματισμούς, είναι λίγα από τα στοιχεία που αποδίδουν καμπυλότητα σε έναν χώρο που, κατά τα άλλα, ορίζεται από οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες.

Ένα αντικείμενο που εντοπίσαμε, και συνδυάζει και άλλες σχεδιαστικές αρχές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, είναι το Cube Concrete Stool του Σωτήρη Λάζου για το Urbi et Orbi Studio. Το σκαμπό αυτό διαθέτει «καμπυλωμένες» γωνίες, ενώ δομείται από βασικά γεωμετρικά σχήματα, και φέρει ένα τραχύ φινίρισμα με υφή άμμου. Το αντικείμενο είναι ιδανικό τόσο για εσωτερικό όσο και για εξωτερικό χώρο.

Εικόνα: Urbi et Orbi


Φυσικά υλικά

Όπως είναι αναμενόμενο, καθώς όλη τη χρονιά όλο και περισσότεροι δημιουργοί ενσωμάτωσαν τον βιώσιμο σχεδιασμό στο design τους, το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για έπιπλα και αξεσουάρ από φυσικά υλικά. Το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά έπιπλα και αντικείμενα, ενώ πλέον κανείς μπορεί να διαλέξει κεραμικά είδη και χειροποίητα υφαντά από αμέτρητους δημιουργούς, Έλληνες και ξένους. Ειδικά τα μαρμάρινα αντικείμενα, εκτός από τη φυσικότητα και την πολυτελή αισθητική, προσφέρουν και χαμηλή θερμοκρασία, που είναι χρήσιμη στα έπιπλα που τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους τους θερινούς μήνες, όπως τα καθιστικά και τα τραπεζάκια.

Ένα τέτοιο αντικείμενο είναι το Lunarys Center Table από το Hommés Studio, φτιαγμένο ολόκληρο από πέτρα τραβερτίνης. Ξεχωρίζει για το σύγχρονο design του που δομείται από καμπύλες γεωμετρίες, κάνοντας το χαμηλό αυτό τραπέζι κεντρικό στοιχείο ενός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Εικόνα: Hommés Studio


Παστέλ χρώματα και γήινες αποχρώσεις

Σε συνέχεια της προτίμησης προς τα φυσικά υλικά, οι χρωματικές αποχρώσεις που «σαρώνουν» το φετινό καλοκαίρι κινούνται σε απαλούς, γήινους ή παστέλ τόνους. Μπεζ, τερακότα, καφέ, λαδί, αλλά και ροζ και μοβ, είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή χρώματα σε έπιπλα και υφάσματα.

Δημοφιλείς εταιρείες design επίπλων, όπως το Varier, λανσάρουν αντικείμενα σε τέτοιες χρωματικές προτάσεις. Η καρέκλα Social είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα της εταιρείας, σε σχεδιασμό των Snøhetta. Πρόκειται για ένα κάθισμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο και γυάλινες ίνες, χωρίς εξωτερικές συνδέσεις ή κόλλα, καθιστώντας έτσι εύκολη την ανακύκλωσή του. Το design επιτρέπει την εύκολη κίνηση του ανθρώπου καθώς αυτός κάθεται, με δύο κατηγορίες καθισμάτων και συνάμα κινήσεων, το Turn και το Tilt.

Εικόνα: Varier


Καναπέδες – έργα τέχνης

Όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν ξανά ιστορικά σχέδια καθιστικών, με μια φρέσκια ματιά και ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, φέρνοντας γνωστά designs στη γραμμή τού σήμερα. Τέτοια καθιστικά αποτελούν έργα τέχνης, ενώ ταυτόχρονα δίνουν έμφαση στην άνεση, αίσθηση που εξακολουθούμε να αναζητάμε σε αυτό το έπιπλο, ανεξαρτήτως εποχής. Φέτος, η πιο eye-catching τάση στα καθιστικά λανσάρει υπερμεγέθη υφάσματα και καλύμματα, που καλύπτουν τον στατικό σκελετό.

Μας εντυπωσίασε το καθιστικό Quilton του Doshi Levien Studio για το ΗΑΥ, το οποίο βασίζεται σε ένα modular system που μπορεί να οδηγήσει σε αμέτρητους διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των αφράτων καπιτονέ καθισμάτων.

Εικόνα: HAY


Πολυχρηστικά αντικείμενα

Στα πλαίσια της βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής αλλά και οικονομικής, πολλοί είναι οι δημιουργοί που σχεδιάζουν αντικείμενα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παραπάνω από έναν τρόπο. Εδώ, δε χρειάζεται να μιλάμε για ένα πολυσύνθετο design που να επιτρέπει σε μια κατασκευή να μεταμορφώνεται εντελώς, αλλά ίσως το αντίθετο, ένα σχεδόν αρχετυπικό design που να μπορεί να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη και επιθυμία του ανθρώπου.

Αυτή τη σκέψη συναντάμε στη νέα συλλογή επίπλων των The New Raw με τίτλο Knotty, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Salone del Mobile 2023. Ανακυκλωμένο πλαστικό τοποθετείται σε στρώσεις με τη βοήθεια 3D Printer, δομώντας κάθε κάθισμα – επιφάνεια με μια μοναδική ύφανση, που αντλεί έμπνευση από την ελληνική λαογραφία.

Εικόνα: Mathijs Labadie

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα