7 Nov 2022  |  Opinions,Interviews,People

Οι Voukenas Petrides «σμιλεύουν» την αίσθηση της αφής στην έκθεση «Haptic Nature»

Το δίδυμο των Ανδρέα Βουκένα και Στίβεν Πετρίδη παρουσίασε στην Gallery Fumi του Λονδίνου τις νέες του δημιουργίες, που ωθούν τα όρια του design και της γλυπτικής.
DS.WRITER: 
Vasilis Xifaras
post image
Κεντρική Εικόνα: Bent Half Tube Bench | Gerasimos Domenikos για την Gallery Fumi


Το design studio Voukenas Petrides μπορεί να κατασκευάζει κάθε αντικείμενο στην Αθήνα, αλλά έχει καταφέρει να αποκτήσει πελάτες και κοινό σε όλο τον κόσμο. Το χαρακτηριστικό στυλ των δημιουργιών τους αποτελεί ένα κράμα μεταξύ της ειδικότητας του Ανδρέα Βουκένα πάνω στην κατασκευή αντικειμένων και του αρχιτεκτονικού υποβάθρου του Στίβεν Πετρίδη. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2014, και από τότε δημιουργούν μοναδικά αντικείμενα–γλυπτά που συνομιλούν με τον χώρο μέσω της υλικότητας και του φωτός, και ταυτόχρονα δοκιμάζουν τις φυσικές τους ιδιότητες, δηλαδή το να ισορροπούν και να αιωρούνται. Τα γλυπτά αυτά, είτε είναι φωτιστικά, είτε καθίσματα, τραπέζια ή καθρέπτες, κατασκευάζονται από γύψο που προέρχεται από τη Ζάκυνθο και χυτό μπρούντζο, με την τεχνική του χαμένου κεριού (cire perdue). Αυτή η προσέγγιση είναι που ενθουσίασε τους ιθύνοντες της Gallery Fumi, η οποία και τους εκπροσωπεί αποκλειστικά από το 2018 ως σήμερα. Έτσι, φέτος, το δημιουργικό δίδυμο ετοίμασε την πρώτη του solo έκθεση μακριά από την Ελλάδα.

Φωτ: Thomas Joseph Wright, Penguins Egg Ltd


Η έκθεση με τίτλο «Haptic Nature» (Απτική Φύση) διήρκεσε από τις 17 Σεπτεμβρίου ως τις 22 Οκτωβρίου 2022, στον χώρο της Gallery Fumi στο κέντρο του Λονδίνου. Αυτή η γκαλερί άνοιξε το 2008 από τους Sam Pratt και Valerio Capo, και έγινε γρήγορα γνωστή λόγω της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας της αλλά και της αγάπης των ιδιοκτητών της για τις ιδιαίτερες υλικότητες. Με συλλογικές θεματικές εκθέσεις αλλά και ατομικά show, νέοι δημιουργοί προβάλλουν το έργο τους μέσα στην ανερχόμενη γειτονιά του Mayfair. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Max Lamb και ο Kustaa Saksi. Κάθε έκθεση διαφέρει σε αισθητική από την προηγούμενη, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ποικίλα γούστα των ιδιοκτητών, οι οποίοι ωθούν τους designers να ξεπερνούν τα όριά τους.

Φωτ: Gerasimos Domenikos για την Gallery Fumi


Αναμφίβολα, το δίδυμο Voukenas Petrides εξελίχθηκε σχεδιαστικά μέσα από την πολυετή συνεργασία με την Gallery Fumi, μέχρι να φτάσει στο σημείο να κατασκευάζει γλυπτά ύψους 2 μέτρων. Αυτή η εξέλιξη ήταν εμφανής στον χώρο της έκθεσης, όταν κανείς έβλεπε πως τα αντικείμενα, που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την γκαλερί, διαθέτουν ορισμένες αναλογίες, καθώς και πώς ορίζουν τον αρχιτεκτονικό χώρο γύρω τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μπρούτζινη πολυθρόνα των σχεδιαστών έχει βρει τη θέση της στη νέα flagship boutique του οίκου Chanel, σχεδιασμένη από τον Peter Marino. Στην έκθεση «Haptic Nature», ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μετάβαση της κλίμακας: από τα νέα ψηλά φωτιστικά από γύψο που μοιάζουν με ανθρώπινα τοτέμ και κορμούς δέντρων, στα δώδεκα μικροσκοπικά διακοσμητικά γλυπτά με γυαλισμένο μπρούντζο. Επίσης, χαρακτηριστικά είναι τα καθίσματα από κόκκινο μπρούντζο Bent Half Tube Bench και Bent Half Tube Chair, που αναπτύσσουν τη φόρμα τους μέσα από την αναδίπλωση στοιχείων κυκλικής διατομής, και αγκαλιάζουν το ανθρώπινο σώμα καθώς κάποιος κάθεται σε αυτά. Από την άλλη, το τραπέζι και ο καθρέπτης από αλουμίνιο αποτελούν μια αναφορά των σχεδιαστών στη γεωλογία που παρατηρούν στην ακρογιαλιά. Όλα τα αντικείμενα είναι αρμονικά, καθώς διέπονται από απλές, οργανικές φόρμες, που αποκτούν λεπτομέρειες μέσω των πτυχώσεων του υλικού. Αυτές οι πτυχώσεις μεταμορφώνουν το αντικείμενο συνεχώς, ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω του.

Φωτ: Gerasimos Domenikos για την Gallery Fumi


Μιλήσαμε με τον συνιδρυτή της Gallery Fumi, Valerio Capo, για να μας δώσει μια ματιά στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της έκθεσης:

Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία τόσο σε επίπεδο επισκεπτών όσο και στο ενδιαφέρον για τα έργα. Η αλληλεπίδραση με τα γλυπτά άρεσε πολύ στους επισκέπτες, οι οποίοι βρήκαν τα γλυπτά συναρπαστικά. Επίσης, διοργανώσαμε διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ο Steve και ο Andreas και οι οποίες ήταν πολύ κατατοπιστικές για τους επισκέπτες -και οι δύο μιλούν όμορφα για τη δουλειά τους, και οι επισκέπτες εμπνεύστηκαν από την όλη διαδικασία, από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεση. 

Φωτ: Gerasimos Domenikos για την Gallery Fumi


Ευχαριστούμε τους Ανδρέα Βουκένα, Στίβεν Πετρίδη και την Gallery Fumi, για τις πληροφορίες που μας μετέφεραν.


voukenaspetrides.com

galleryfumi.com


Tags

Προτεινόμενα Άρθρα