15 May 2024  |  Event

Milan Design Week 2024

Materia Natura
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image

Το Design Society είδε και σας μεταφέρει τι συνέβη στη φετινή διοργάνωση.


Η ανοιξιάτικη γιορτή του design επανέρχεται στην πόλη που τη γέννησε. Το Milan Design Week 2024, μαζί με τη Salone del Mobile, λαμβάνουν χώρα από τις 15 μέχρι τις 21 Απριλίου, με κέντρο τη Rho Fiera και εγκαταστάσεις που απλώνονται σε όλη την πόλη του Μιλάνου. Οι σχεδιαστικές αφηγήσεις της φετινής διοργάνωσης ποίκιλλαν σε κλίμακα, περιεχόμενο και ύφος. Το Design Society ξεχωρίζει κάποιες από τις συμμετοχές και τις παρουσιάζει.

To θέμα της φετινής διοργάνωσης, «Materia Natura», αναδύει την κουλτούρα της βιωσιμότητας στον σχεδιασμό και το πώς αυτή πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε σχεδιαστικό παραχθέν.

GYMNASIUM, BB


Με τίτλο GYMNASIUM, το γραφείο BB με έδρα το Μιλάνο, παρουσιάζει μια πολύτροπη γλυπτική εγκατάσταση η οποία δημιουργεί αφηγήσεις γύρω από την ιδέα του αθλητισμού και του υπεραθλητισμού. Σχολιάζοντας τις κοινωνιολογικές μεταβάσεις που δημιουργούνται γύρω από την κουλτούρα της σωματικής εκγύμνασης και της τοξικής αρρενωπότητας που καλλιεργείται γύρω από αυτή, οι BB φέρνουν στη Salone del Mobile ένα ενεργό γυμναστήριο, σχολιάζοντας πρακτικές και μεθόδους pop κουλτούρας σε έναν συσχετισμό μηχανικής του σώματος και γυμναστηριακού οργάνου.

Future is Currently Unavailable, Isola Design


The Future is Currently Unavailable. Οι Isola Design παρουσιάζουν μια πλήρη επιμελητική πρόταση, η οποία απλώνεται σε όλη την πόλη του Μιλάνου στα πλαίσια της Design Week, όπως το Lampo Milano, το WAO PL7 και η Galleria Bonelli. Η πρότασή τους αποτελεί κάλεσμα για δράση και αντίδραση, τόσο στον τομέα του σχεδιασμού όσο και έξω από αυτόν. «Ο σχεδιασμός είναι κάτι παραπάνω από βιωσιμότητα» λένε οι ίδιοι, τονίζοντας τη σχεδιαστική ανάγκη να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας. Με βασική πρόθεση η επιμελητική πρόταση ‘The future is Currently Unavailable’ να είναι συμπεριληπτική, συνεργάζονται με σχεδιαστές και αρχιτέκτονες από διάφορους πυλώνες του σχεδιασμού παγκοσμίως, δημιουργώντας μια συνολική εμπειρία και πρόταση για τη φετινή διοργάνωση.

Santa Maria degli Angeli site specific installation by Aljoscha


Ο Ουκρανός καλλιτέχνης Aljoscha, σε συνεργασία με την Tempesta Gallery, δημιουργεί στα πλαίσια της Milan Design Week 2024, μια ειδική εγκατάσταση για την εκκλησία Santa Maria degli Angeli. Ο καλλιτέχνης, γνωστός για τα έργα του που έχουν αναφορές από την επιστήμη της βιολογίας και της βιοχημείας, δημιουργεί ένα έργο το οποίο έρχεται σε συσχέτιση με την μπαρόκ αρχιτεκτονική μεγάλης κλίμακας της Santa Maria degli Angeli. Μέσω της γλυπτικής εγκατάστασης δημιουργείται μια διαφορετική θέαση του χώρου, επεκτείνοντας την ιστορία και την αρχιτεκτονική της μνημειώδους εκκλησίας.

Terminal 2, Dr Samuel Ross MBE, Koher, SR_A, Palazzo del Senato


Τέλος, στα πλαίσια της FuoriSalone, λαμβάνει χώρα μια από τις πιο καθηλωτικές εγκαταστάσεις της φετινής διοργάνωσης, με τίτλο Terminal 2. O καλλιτέχνης Koher, μαζί με τον καλλιτέχνη και σχεδιαστή Dr Samuel Ross MBE και το στούντιο βιομηχανικού σχεδιασμού του SR_A, δημιουργούν έναν ζωντανό λαβύρινθο από βιομηχανικές σωληνώσεις στον προαύλιο χώρο του Palazzo del Senato. Η εγκατάσταση προσομοιώνει τις κινήσεις του νερού σε βιομηχανικό περιβάλλον. Το κοινό αγκάλιασε το έργο, καθώς το περιεχόμενό του, πέρα από εντυπωσιακό, είχε και ερευνητικό χαρακτήρα.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Collectible 2024...
12 Jun 2024  |  Event
Collectible 2024
Image represents Open House Athens 2024 | Celeb...
24 Apr 2024  |  Event
Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years
Image represents Κατηγορία “Design Products” στ...
18 Sep 2023  |  Event
Κατηγορία “Design Products” στα 100% Hotel Design Awards 2023