12 Oct 2023  |  Case Study,Opinions,Sustainability

Κατασκευάζοντας με γνώμονα την οικολογία

Building Material Show 2023, υλικά για τις κατασκευές του αύριο
DS.WRITER: 
Iro Karavia
post image
Κεντρική Εικόνα: Building Material Show 2023


Τα τελευταία χρόνια, οι όροι βιωσιμότητα, οικολογία, ενέργεια κ.α. έχουν μπει ενεργά στη ζωή μας και επηρεάζουν σχεδόν κάθε τομέα της! Το να κάνουμε επιλογές που σέβονται το περιβάλλον και δεν το επιβαρύνουν, δεν είναι μόνο μια τάση αλλά και ένας πιο ποιοτικός τρόπος ζωής, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία. Η αρχιτεκτονική και η κατασκευή κτιρίων παραλληλίζονται με τους παραπάνω όρους και οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς είναι ραγδαίες, τόσο τεχνολογικά όσο και στην παραγωγή νέων υλικών και τεχνικών, που μπορούν ενεργά να αναγάγουν το βίωμα σε οικιακή αλλα και πολεοδομική κλίμακα. Ωστόσο, η ενημέρωση και η κατάρτιση γύρω από αυτούς τους τομείς, πολλες φορές, είναι ελλιπής. 

Ένας από τους θεσμούς που δραστηριοποιούνται γύρω από τη διάθεση οικοδομικών υλικών και εφαρμογών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι το Building Material Show 2023, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. Η έκθεση είχε ως στόχο τη διεξαγωγή ζωντανών παρουσιάσεων και εφαρμογών δομικών υλικών στο κοινό, την προσέγγιση όρων όπως είναι η “Τεχνολογία Υλικών” και η επανάχρηση κτιριακού αποθέματος, τη γνωριμία του κοινού με νέα υλικά και τεχνικές, αλλά και την ανάδειξη της σημαντικότητας του κλάδου αυτού, καθώς και των ίδιων των τεχνιτών-εφαρμοστών. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές για τη δημιουργία μιας οικοδομικής κουλτούρας εκσυγχρονισμένης, που δεν περιορίζεται σε μικρή γκάμα υλικών, είναι ελαστική και παρέχει τη δυνατότητα εξέλιξης στο μέλλον.

Building Material Show 2023


Για ποιους λόγους, όμως, είναι σημαντική η τεχνογνωσία και η συνεχής ενημέρωση γύρω από τον τομέα της οικοδομικής και της υλικότητας; Ένα βασικό πρόβλημα που συναντάται έντονα στη σύγχρονη οικοδομική, είναι η ελλιπής μελέτη τοποθέτησης και χρήσης ενός υλικού αναφορικά με το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, διαφορετικοί τύποι μόνωσης χρησιμοποιούνται σε μια ορεινή περιοχή με υψηλούς δείκτες υγρασίας, και διαφορετικοί σε μια περιοχή που έχει πιο ξηρό κλίμα. Ακόμα, ενώ η σύγχρονη οικοδομική αναφέρεται, σε μεγάλο βαθμό, σε εφαρμογές που έχουν ως βάση το μπετόν, η “συνταγή” και οι επιλογές, τόσο σε ποιότητα και τύπο όσο και σε ποσοστά κονιών και κονιαμάτων, πρέπει να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τον τύπο χώματος, τη βλάστηση κ.α. Πολλές φορές, λοιπόν, μπορεί να έχουμε στα χέρια μας ένα υλικό που πληροί όλες τις eco προδιαγραφές, αλλά να μη χρησιμοποιείται σωστά ή να εγκλωβιζόμαστε σε επιλογές που δεν είναι εκσυγχρονισμένες, με αποτέλεσμα να προσδίδεται επιπλέον ενεργειακό κόστος στην κατασκευή αλλά και αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον

Το Design Society βρέθηκε στο Building Material Show 2023, ήλθε σε επαφή με τη διοργάνωση και το κοινό, και επέλεξε κάποια παραδείγματα υλικών, εφαρμογών αλλα και εταιρειών που ίσως μας κάνουν να σκεφτούμε την κτίση πιο “πράσινα”.

Αρχικά, μια εταιρεία που έχει πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας στην αγορά και προτείνει πλήθος λύσεων σχεδόν σε όλο το φάσμα της κατασκευής, είναι η Isomat, η οποία υπόσχεται ποιοτικές και δυναμικές δημιουργίες που όμως σέβονται το περιβάλλον, οδηγώντας σε ενεργειακά συμφέρουσες κατασκευές. Στεγανοποιητικά, εξωτερικά θερμομονωτικά, χρώματα και είδη προστασίας επιφανειών, βιομηχανικά δάπεδα, βελτιωτικά και επισκευαστικά σκυροδέματος, είναι κάποιες από τις λύσεις που προσφέρει η Isomat.

Building Material Show 2023


Οι πιο απλές και εύκολες εφαρμογές, που προσελκύουν όμως περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού, είναι τα χρώματα και τα βερνίκια τοίχου. Εδώ, η DUROSTICK, με τα πλαστικά χρώματα τοίχου εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ‘Super Eco’, προτείνει μια εύκολη λύση που δεν αφορά μόνο κατασκευαστές αλλά και άτομα εκτός του τεχνικού χώρου, δηλαδή χρώματα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως αμμωνία, φορμαλδεΰδη και αρωματικοί υδρογονάνθρακες. 

Building Material Show 2023


Μια ελληνική εταιρεία που γεφυρώνει τη βιομηχανική παραγωγή και την οικολογία, είναι η Blue Cycle. H Blue Cycle αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας, με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Στόχος τους είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία, και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Τα παραγόμενα προϊόντα τους είναι έπιπλα και αντικείμενα, 100% ανακυκλώσιμα. Τέλος, η 4green.gr, με ειδίκευση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, δίνει λύσεις μη ενεργειακής κατάχρησης, προσανατολισμένες στην οικιακή κλίμακα. Προτείνει τρόπους, εφαρμογές και υλικά που μπορούν να κάνουν τον οικιακό χώρο όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο, και παρέχει τεχνογνωσία όσον αφορά ενεργειακά προβλήματα, τόσο περιβαλλοντολογικά όσο και θεσμικά.

Building Material Show 2023


Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα από τους συμμετέχοντες στην έκθεση, που ειδικεύονται στην πλαισίωση της “πράσινης” δόμησης. Στο Building Material Show 2023 είδαμε πολλές επιπλέον εφαρμογές που αφορούν πιο συγκεκριμένες ανάγκες, όπως μονωτικά υλικά από τη FIBRAN, τεχνικό εξοπλισμό από την ACTIVE GEAR, λύσεις προστασίας δαπέδων και επιφανειών κατά τη διάρκεια κατασκευών και ανακαινίσεων από τη FloorProtection κ.α. Δείγματα έξυπνου χειρισμού τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς αγοράς, που απευθύνονται άμεσα τόσο στον κατασκευαστή όσο και στον ιδιώτη, καθιστώντας τη διαδικασία δόμησης και κατασκευής απλή, δημιουργική αλλα και ενεργειακά βιώσιμη! 

Ο οικοδομικός κλάδος ανανεώνεται συνεχώς, και μας καλεί να προσαρμοστούμε κι εμείς στα νέα δεδομένα. Στη διαδικασία αυτή έχουμε πλέον έναν σύμμαχο, την Έκθεση Building Material Show, που ήδη ετοιμάζεται για να επανέλθει ακόμα πιο δυναμικά, στο επόμενο ραντεβού της με τον ευρύτερο κλάδο της Οικοδομής

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα