1 May 2024  |  Objects,People

Δελούδης: 50 χρόνια ιταλικό design που ξεχωρίζει

Το Design Society παρουσιάζει αγαπημένες συνεργασίες της γνωστής εταιρείας
post image

Με αφορμή την άφιξη της Cassina στην Ελλάδα, χάρη στη συνεργασία της με την γνωστή εταιρεία επίπλων design Δελούδης Α.Ε. (Deloudis SA), και το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην Αθήνα, το Design Society ανατρέχει και παρουσιάζει σημαντικές στιγμές στην ιστορία της αγαπημένης μας εταιρείας, καθώς και αγαπημένα έπιπλα κορυφαίων designers που χρόνια τώρα η εταιρεία συστήνει στο ελληνικό κοινό.

Η Δελούδης, η οποία ιδρύθηκε το 1972, ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που εισήγαγε και αντιπροσώπευσε την B&B Italia και την Cassina. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των B&B Italia, Arclinea, Cassina, Edra, Flos, Poliform και Herman Miller, μεταξύ πολλών άλλων. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει πολλούς γνωστούς αρχιτέκτονες και designers στο ελληνικό κοινό, όπως οι Piero Lissoni, Alessandro Mendini, Marc Newson, Ettore Sotsaas, Marcel Wanders και William Sawaya. Από την ίδρυσή της η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα μοναδικό portfolio, καλύπτοντας τις ανάγκες του σπιτιού, της κουζίνας και του γραφείου. Σε επίπεδο φυσικών χώρων, η Δελούδης Α.Ε. έχει δημιουργήσει 7 showroom-εκθεσιακούς χώρους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο.

Η ιστορία αυτών των brands παγκόσμιας εμβέλειας που σύστησε στην Ελλάδα ο Δελούδης, ξεκινά πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η B& B Italia ιδρύθηκε το 1966 από τον Piero Ambrogio Busnelli. Ουσιαστικά, ο Piero Ambrogio Busnelli ιδρύει την C&B, μια κοινοπραξία μεταξύ Cassina και Busnelli, μια σύγχρονη βιομηχανική και τεχνολογική προσέγγιση που μέχρι τότε ήταν δυσεύρετη. Έκτοτε, με επιτυχία εκπροσωπεί τη σύγχρονη κουλτούρα μέσω του σχεδιασμού και προβλέπει τάσεις, επιδιώκοντας συνεχώς να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και στις ανάγκες διαβίωσης.

Η Cassina ξεκίνησε το industrial design στην Ιταλία τη δεκαετία του 1950, βασισμένη σε μια εντελώς καινοτόμο προσέγγιση, που σηματοδότησε τη μετάβαση από τη βιοτεχνική παραγωγή στη μαζική παραγωγή. Ιδρύθηκε το 1927 από τους Cesare και Umberto Cassina στη Meda της Ιταλίας, με νοοτροπία εστιασμένη στην έρευνα και την καινοτομία, συνδυάζοντας την τεχνολογία και τη μακροχρόνια χειροτεχνία (craftsmanship).

Photo credits: Sfakianakis Giorgos


Το πρώτο φυσικό κατάστημα Cassina που έφερε στην Ελλάδα η Deloudis SA., εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Κολωνάκι και επισφραγίζει τα 50 χρόνια αποκλειστικής συνεργασίας τους. Όπως διαβάσαμε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, αυτό το πρώτο monobrand κατάστημα στην Αθήνα σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στη διεθνή στρατηγική επέκτασης της εταιρείας, αποτελώντας την τέλεια ευκαιρία να παρουσιάσει το όραμά της για το σπίτι με το «The Cassina Perspective».

Το Cassina Store Athens παρουσιάζει χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας, μαζί με χώρους ύπνου. Το κατάστημα 300 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Οι εσωτερικοί χώροι του καταστήματος αναδεικνύουν τις συλλογές τής Cassina, σε φιλόξενες ατμόσφαιρες που συνδυάζουν αρμονικά δώδεκα δεκαετίες σχεδιαστικής ιστορίας.



Photo Credits: Sfakianakis Giorgos | cassina.com


Όσον αφορά τα διαχρονικά επιτυχημένα showroom της Δελούδης Α.Ε., που φιλοξενούν και πολλά επιπλέον design brands πέρα από τις δυο εταιρείες στις οποίες εστιάσαμε, και εκεί τα νέα είναι ευχάριστα! Ένα ακόμη καινούριο showroom 250 τ.μ. εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανέλαβε το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis Architects (2020). Το αρχιτεκτονικό γραφείο εμπνεύστηκε από τη στενή σχέση που συνδέει την εταιρεία με την Ιταλία, χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς τα “palazzo”, πειραματίστηκε και επιχείρησε να δημιουργήσει μια μοντέρνα εκδοχή τους στο σήμερα.


Image Cedits: Minas Kosmidis Architects | minaskosmidis.com


Όλη αυτή η δημιουργική άνθιση της εταιρείας ίσως να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως, την τελευταία δεκαετία, τη διεύθυνση της εταιρείας έχει αναλάβει νέο αίμα και συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Δελούδης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εξελιχθεί και να αφουγκραστεί όλες τις νέες, σύγχρονες τάσεις του σχεδιαστικού κόσμου και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά. 

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις μελλοντικές συνεργασίες της εταιρείας. Μέχρι τότε, μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site τους: deloudis.gr

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design studios που μας σύστησα...
28 Dec 2023  |  Objects,People
Design studios που μας σύστησαν ξανά τα ελληνικά souvenirs
Image represents Tο Design Society επιλέγει και...
7 Sep 2023  |  Objects,People
Tο Design Society επιλέγει και παρουσιάζει 5 σύγχρονους κεραμίστες/τριες.
Image represents Dutch Design Week 2022: Οι νέε...
12 Dec 2022  |  Objects,People
Dutch Design Week 2022: Οι νέες τεχνολογίες, η βιωσιμότητα και οι νέοι δημι...
Image represents “NOMADS”, έμπνευση από την κου...
5 Oct 2022  |  Objects,People
“NOMADS”, έμπνευση από την κουλτούρα του νομαδισμού