2 Jun 2023  |  Opinions,Case Study

Thessaloniki Design Week 2023: Η γαστρονομία συναντά το design μέσα από πλούσιες δράσεις

Αυτά είναι τα highlights του μοναδικού ελληνικού Design Week που θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου 2023
post image

Η γαστρονομία έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό με γεύσεις που γεφυρώνουν την παράδοση με το μέλλον. Με αφορμή την ένταξη της πόλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας, η τρίτη διοργάνωση του Thessaloniki Design Week αφιερώνεται στην τέχνη της τροφής και τη σχέση αυτής με το design. Είναι αλήθεια ότι ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός αντικειμένων, προϊόντων και συσκευασιών, καθώς και η γραφιστική και η διαφήμιση μπορούν να αναδείξουν όσο κανένα άλλο μέσο τις γεύσεις, τα αρώματα, τις εικόνες και τις εμπειρίες που συνθέτουν ένα γαστρονομικό ταξίδι. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ταξίδι διανύει κανείς: είτε απολαμβάνοντας ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο, είτε ερευνώντας τρόπους ανάδειξης της ελληνικής διατροφής και των βιώσιμων στρατηγικών ανάπτυξης.

Από τη Συνέντευξη Τύπου στο εστιατόριο “Όλυμπος Νάουσα” | Φωτ: Design Society


Έτσι, από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου 2023, το πρώτο και μοναδικό ελληνικό Design Week θα φιλοξενήσει πλήθος δράσεων, από εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια ως διαγωνισμούς και βραβεύσεις. Η καρδιά του ThessDW 2023 θα «χτυπά» στην Πρώτη Προβλήτα στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλες εσωτερικές και εξωτερικές τοποθεσίες. Όπως μας εξήγησαν οι διοργανωτές από την ΑΜΚΕ Philartia, ο θεσμός γίνεται εξωστρεφής προς την πόλη και τους φορείς της, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να προβληθούν εντός και εκτός της χώρας. Πρόκειται για μια πλατφόρμα επικοινωνίας, που απευθύνεται στους δημιουργούς, τους επαγγελματίες της εστίασης και τους ξενοδόχους, αλλά και το ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τους ορίζοντές του, μέσα από δωρεάν δράσεις. Το Design Society θα βρίσκεται εκεί και σας παρουσιάζουμε κάποια από τα highlights του πλούσιου προγράμματος.

Φωτ: Thessaloniki Design Week


Thessaloniki Design Week Awards

Μετά από ένα ανοιχτό κάλεσμα σε σχεδιαστές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο, στις 9 Ιουνίου 2023 θα παρουσιαστούν τα βραβεία των εξής δύο κατηγοριών του διαγωνισμού: “Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος” και “Έξυπνα και καινοτόμα food concepts”. Οι θεματικές αυτές, που αποτελούν δύο από τις συνολικά τέσσερις βασικές θεματικές της φετινής διοργάνωσης, αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες συνθήκες που διαμορφώνονται στη γαστρονομία. Εξάλλου, το εστιατόριο πλέον αποτελεί έναν προσεκτικά σχεδιασμένο χώρο, και καλείται να προσαρμοστεί στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ThessDW 2023, κάποιες από τις επιλεγμένες προτάσεις θα εκτίθενται στους χώρους της Αποθήκης Δ.

Art à la Table

Αυτή η έκθεση δίνει στους επισκέπτες και επαγγελματίες της πόλης την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά πρωτότυπα κεραμικά αντικείμενα, λειτουργικά για καθημερινή χρήση. Τα αντικείμενα της έκθεσης, που περιλαμβάνουν πιάτα, ποτήρια και τσαγιέρες, έχουν σχεδιαστεί από τους Γιώργο Βαβάτση, Willis ceramics, Σπύρο Κίζη και Νίκο Αθανασόπουλο, με παραδοσιακές ή σύγχρονες τεχνικές. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Αγορά Μοδιάνο, σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας στην πόλη.

Φωτ: Thessaloniki Design Week


Creative Couples

Πρόκειται για μια σειρά από διαδραστικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται από το δημιουργικό «ζευγάρι» ενός εγχειρήματος, δηλαδή τον εμπνευστή ή ιδρυτή αυτού μαζί με τον σχεδιαστή και δημιουργό. Το Design Society θα έχει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που διοργανώνεται από το Agro Design Cluster, με στόχο να εμπνεύσει το κοινό αλλά και να αναδείξει το συνεργατικό κλίμα στα πλαίσια ενός interior, product ή strategy design. Έτσι, στις 7 Ιουνίου 2023 στην Αποθήκη Δ, θα μιλήσουν οι: Ισμήνη Τορνιβούκα (Head of Operations TOR Group) και Δημήτρης Τασιούλας (Head Chef στο «Όλυμπος Νάουσσα»), Ειρήνη Ρηγοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Χρύσα Ζηλούδη (Founder AgricaN), Θωμάς Δούζης (CoFounder & CEO Ergon Foods) και Μάριος Γεωρνταμιλής (Founder & Head of Design Boo Republic), Θάνος Τσαμπούκας (CoFounder Dolphins) και Γιούρι Αβέρωφ (Παραγωγός FoodPrint).

ThessDW Conference

Το κεντρικό συνέδριο της φετινής διοργάνωσης θα ασχοληθεί με την καινοτομία, τα ηθικά διλήμματα, καθώς και τη βιωσιμότητα, θέματα που προκύπτουν κατά τον σχεδιασμό ενός εστιατορίου. Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονται ονόματα της γαστρονομίας με διεθνή εμβέλεια, όπως ο Luca Mattioli και ο Dan Barber, αλλά και Έλληνες δημιουργοί, όπως ο Θάνος Ζακόπουλος (CTRZAK Studio) και ο Στέλιος Κόης (Kois Associated Architects).

Φωτ: Thessaloniki Design Week


Design Gems: the Food Edition

Στις ξεναγήσεις συμμετέχουν χώροι δημιουργίας που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, τη γαστρονομία και την έρευνα, αλλά και χώροι εστίασης με ιδιαίτερη αισθητική. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για το concept κάθε χώρου αλλά και τα στάδια της δημιουργικής εξέλιξης, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή τον δημιουργό. Μάλιστα, συμμετέχουν και νέα εγχειρήματα που εμφανίστηκαν στην πόλη και δίνουν μεγάλη σημασία στο βιώσιμο design.

Product Design Hackathon

Το fromScratch Studio συνεργάζεται με το Thessaloniki UX Meetup, διοργανώνοντας ένα τριήμερο hackathon, όπου οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε μια προσομοίωση digital product design. Θα καλυφθούν τα ζητήματα της έρευνας, του σχεδιασμού και της στρατηγικής, με τα άτομα που συμμετέχουν να οργανώνονται σε ομάδες που θα αναλύουν θεωρητικά και πρακτικά θέματα, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια προηγούμενη εμπειρία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά events ακόμα, όπως προβολές ταινιών, συζητήσεις, workshops και εκθέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του Thessaloniki Design Week.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό desi...
27 Mar 2024  |  Opinions,Case Study
Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design
Image represents Aφιέρωμα στο ξενοδοχειακό desi...
21 Dec 2023  |  Opinions,Case Study
Aφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design
Image represents Olivetti: Η ιστορία της εμβλημ...
16 Aug 2022  |  Opinions,Case Study
Olivetti: Η ιστορία της εμβληματικής εταιρείας φορητών γραφομηχανών που καθ...
Image represents “Luck and Sex. That’s all”: Η ...
11 Jul 2022  |  Opinions,Case Study
“Luck and Sex. That’s all”: Η πρόσφατη έκθεση-φόρος τιμής στον Paolo Palluc...