30 Jun 2023  |  Interviews,People

Συνομιλώντας με τη site-specific κεραμίστρια Μελίνα Ξενάκη

Αρχαιολογία, λαϊκή παράδοση και διαβρωμένη μνήμη ως έμπνευση στο σύγχρονο design.
post image

H Μελίνα Ξενάκη είναι μια νέα κεραμίστρια, με έδρα τόσο το Λονδίνο όσο και την Αθήνα. Η δουλειά της βασίζεται στη μεταγραφή και μεταφορά αφηγηματικών και φορμαλιστικών μοτίβων, από την προϊστορική και αρχαία παράδοση της Μεσογείου στο σύγχρονο κεραμικό. Το έργο της μοιάζει να έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί σε έναν φρεσκοανεσκαμένο αρχαιολογικό χώρο. Το παιχνίδι αυτό της μίμησης του αρχετυπικού, σε ένα όμως νέο “σύμπαν” υλικών και τεχνικών, κάνει τη δουλειά της ιδιαίτερη και τα κομμάτια της συλλεκτικά. Έχει συνεργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία, για τη δημιουργία μοναδικών κεραμικών αντικειμένων και εγκαταστάσεων που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες κάθε τοποθεσίας, βασισμένη στην ανεξάντλητη έμπνευση που της προσφέρει η αρχαιολογία. Η ιδιαιτερότητα της μορφής των αντικειμένων της, στην οποία η Ξενάκη μένει πιστή, της έχει προσφέρει και σημαντικές συνεργασίες, στις exclusive συλλογές των πωλητηρίων του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη.

Συζητήσαμε μαζί της σχετικά με τη νοσταλγική έμπνευση και την “αυτοχθονία” της παραγωγής της.

Τι είναι αυτό που αποτελεί μεγαλύτερη έμπνευση για εσένα; Πώς εντάσσεται στη δουλειά σου;

Το δέος είναι ένα από τα πιο ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα, καθώς μπορεί να μας αποκαλύψει τα συστήματα της ζωής με τα οποία συνδεόμαστε πιο έντονα. Αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας, ότι κατά κάποιον τρόπο κατανοούμε την ανθρώπινη κατάσταση λίγο καλύτερα για μια στιγμή. Από τα τρελά τεχνουργήματα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που βρέθηκαν στην Κύπρο μέχρι τη Γεωμετρική τέχνη της ελληνικής κεραμικής, από τη λεπτή αργυροχοΐα της Ηπείρου μέχρι τα ξυλόγλυπτα έπιπλα της Σκύρου, από τους μνημειώδεις πέτρινους περιστερώνες της Τήνου έως την πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση στις μαρμάρινες σαρκοφάγους της Αττικής, από τα αγαπημένα μου ελληνικά κεντήματα τόσων νησιών του 17ου-19ου αιώνα μέχρι το έθιμο «Ξυστά» του χωριού Πυργί στη Χίο, και τόσα άλλα που δεν έχω αναφέρει, αισθάνομαι δέος για αυτούς τους ανθρώπους που διέσωσαν όλα αυτά ανά τους αιώνες, καθιστώντας τα μέρος του οικοσυστήματος της Μεγάλης μας Θάλασσας. Αισθάνομαι δέος για τους ανώνυμους τεχνίτες που κατά τη διάρκεια των αιώνων μετέτρεψαν την ύλη στα χειροποίητα θαύματα του κόσμου μας, τους τεχνίτες που μεταφέρουν και εξελίσσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από τη συλλογικότητα, την παράδοση, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη φαντασία και την επίπονη αφοσίωση στο υλικό που επέλεξαν.


Θα έλεγες πως η Αγγλία, και ειδικότερα το Λονδίνο στο οποίο ζεις και εργάζεσαι, σε έχει φέρει σε επαφή με τον προϊστορικό αιγαιακό πολιτισμό με τον οποίο συνομιλείς έντονα; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η σχέση σου με το Αιγαίο στα έργα σου;

Την πρώτη φορά που συνάντησα τις γλάστρες του πολιτισμού Philia, ήταν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Βρήκα την εγχάρακτη και ανάγλυφη γεωμετρική τους διακόσμηση τόσο λεπτή, τόσο ατρόμητη, αλλά και τόσο ισορροπημένη και ευχάριστη, ο τρόπος οικοδόμησής τους φαινόταν αυθόρμητος και γρήγορος, αλλά οι μορφές τους ήταν κομψές. Τα αγγεία τους, με κατσίκες, ταύρους, πουλιά και ελάφια να αναπαύονται στο χείλος, στις λαβές ή στον λαιμό τους, είναι απολύτως τρελά και πανέμορφα. Εκείνη την εποχή νοίκιαζα ένα γραφείο σε ένα συλλογικό εργαστήριο κεραμικής στο Dalston, όπου δούλευα κυρίως πάνω στην κατασκευή καλουπιών και το slip-casting, σε συνδυασμό με πολλές τεχνικές διακόσμησης επιφανειών, θίγοντας τα ίδια θέματα που με εμπνέουν ακόμα. Ωστόσο, είχαν περάσει δύο χρόνια από την αποφοίτησή μου από το Royal College of Art και δεν ήμουν ικανοποιημένη με αυτό που έφτιαχνα. Είχα ανάγκη να είμαι απαλλαγμένη από την περιοριστική μέθοδο του slip-casting, έπρεπε να είμαι ελεύθερη όπως και οι Philia, οπότε άρχισα να χρησιμοποιώ τροχό. Το πρώτο μου χειροποίητο έργο «Κρι-Κρι» πήρε το όνομά του από τις άγριες κατσίκες της Κρήτης, που στέκονται περήφανες στις πιο απόκρημνες άκρες του νησιού. Το ότι αυτά τα ζώα ενοικούν τη δουλειά μου, ανάμεσα σε κομψά φυτά και λουλούδια, μου μετέδωσε την αίσθηση του ανήκειν. Υπενθύμιζα έμπρακτα στον εαυτό μου αυτή την ομορφιά που προκαλεί δέος, αυτή την άγρια ​​ζωή και το τοπίο της Μεγάλης μας Θάλασσας, που υπήρχε κάπου πολύ έξω από το αστικό μου τοπίο. Αυτή η πανίδα και η χλωρίδα με συνόδευαν σε όλη μου τη ζωή, μαζί τους ένιωθα το πέρασμα του χρόνου πιο αργό, ένιωθα πιο ελεύθερη και χαλαρή από ποτέ, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη περιέργεια και εγρήγορση. Ένιωθα δέος μπροστά στη φύση.

Πώς η κεραμική, αποκτώντας μεγαλύτερες διαστάσεις και άλλες χρήσεις, ενσωματώνεται στην αρχιτεκτονική; Θα ήθελες να αναφερθείς σε συνεργασίες σου, στις οποίες θεωρείς πως η κεραμική σε κλίμακα μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον χώρο;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μεταπτυχιακού μου στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης, ερευνούσα μεγάλα site-specific κεραμικά έργα τέχνης. Επισκέφθηκα μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο με τίτλο «Ceramica Cumella: "Διαμόρφωση ιδεών"», αφιερωμένη στο έργο του Toni Cumella και την εφαρμογή των κεραμικών του σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ίσως η εμμονή μου με το glaze testing (δοκιμές υαλωμάτων) ξεκίνησε τότε, καθώς ήρθα αντιμέτωπη με τη δοκιμή 67 διαφορετικών υαλοπινάκων που αναμειγνύονται στο στούντιό του -το οποίο δεν έχει δει ποτέ εμπορικά υαλώματα-, για τα πλακάκια της στέγης της αγοράς Santa Caterina στη Βαρκελώνη. Εκεί, περιτριγυρισμένη από τα δάκρυα έντονου κόκκινου χρώματος, σε εκατοντάδες διαφορετικά μεγέθη, που διακοσμούσαν τους τοίχους της σκάλας, ένιωσα ότι δεν βρισκόμουν πια στα γεωργιανά δωμάτια του ΑΑ αλλά σε κάποιου είδους πυρετώδες όνειρο. Ανάμεσα στα έργα που σχεδιάστηκαν, αυτό που θα ήθελα να είχα δημιουργήσει ήταν τα τεράστια κεραμίδια οροφής από πέτρα για τη Villa Nurbs, βαμμένα το καθένα ξεχωριστά, που σε συνδυασμό έμοιαζαν σαν ένας αφηρημένος πίνακας σπασμένος σε μυριάδες λέπια σαύρας.

Είναι ένας καλλιτέχνης, του οποίου τα εργαλεία εμπίπτουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ τέχνης, χειροτεχνίας, τεχνολογίας και βιομηχανίας, και του οποίου ο τρόπος προσέγγισης κάθε μεμονωμένης συνεργασίας, με στόχο την εύρεση κεραμικών λύσεων για μοναδικά δημιουργικά κτίρια, με καινοτόμο δημιουργικότητα και έντονη ενασχόληση με το R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη), επαναπλαισίωνε την κατανόησή μου για το τι μπορεί να κάνει η λάσπη. Ο Toni πιστεύει ότι η κεραμική στο μέλλον μπορεί να κάνει το αστικό περιβάλλον ένα πιο ανθρώπινο μέρος για να ζει κανείς, κι εγώ συμφωνώ σε αυτό. Πιστεύω ότι ο πηλός είναι ένα υλικό με το οποίο εμείς, ως άνθρωποι, έχουμε εξελιχθεί εδώ και χιλιετίες και μπορεί να είναι η πηγή των ίδιων ερεθισμάτων που συναντάμε στη φύση. Το ίδιο είδος αισθητηριακών πληροφοριών που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση, παράγει αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν soft fascination, σε αντίθεση με τις αισθητηριακές πληροφορίες των πόλεών μας, τις σκληρές ακμές, τον θόρυβο και τις απότομες κινήσεις που εξαντλούν την προσοχή μας. Στη φύση εισερχόμαστε σε αυτή τη χαλαρή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε εγρήγορση.

Η σειρά My Glazescape συγκεντρώνει τη μεταβαλλόμενη δύναμη της θερμότητας στις ακατέργαστες φυσικές ύλες, για να δημιουργήσει μικρόκοσμους διαδραστικών υαλοπινάκων, όπου μπορούν να χαθούν το βλέμμα και τα χέρια κάποιου. Τα δύο έργα που έχω δουλέψει για την OOAK Architects, ο πάγκος για το Patio House στην Κάρπαθο και ο πάγκος Welcome για το εστιατόριο Imperfecto στην Ουάσιγκτον, πιστεύω ότι αμβλύνουν τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον στον θεατή. Το πρώτο έχει πινελιές ζωγραφισμένες στον ρυθμό του χεριού μου, έναν φυσικό ρυθμό, έχοντας αρκετή τάξη για να νιώθω άνετα, αλλά αρκετά απροσδόκητη ροή για να νιώθω ακόμα σε εγρήγορση. Το δεύτερο φέρει τα βαθιά σημάδια του δακτύλου μου παντού, επιτρέποντας στην επανάληψη των ακανόνιστων σχημάτων να δημιουργήσει ένα φυσικό μοτίβο που τονίζεται από το σκούρο γυαλιστερό λούστρο, ενώ το δεύτερο λούστρο φρενάρει στις άκρες, δημιουργώντας πισίνες πράσινου και μπλε στα βαθουλώματα.

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Kalodromo...
8 May 2024  |  Interviews,People
Kalodromo
Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση
Image represents Camille Romagnani: “Οι αποχρώσ...
4 Dec 2023  |  Interviews,People
Camille Romagnani: “Οι αποχρώσεις του ουρανού μετουσιώνονται σε ύλη, μέσα α...