Kenzō Tange
DS.WRITER:
Ηρώ Καραβία
Εικόνα Εξωφύλλου: Hiroshima Peace Center and Memorial Park, Kenzō Tange
"Architecture must have something that appeals to the human heart, but even then, basic forms, spaces and appearances must be logical. Creative work is expressed in our time as a union of technology and hum[1] [O2] anity. The role of tradition is that of a catalyst, which furthers a chemical reaction, but is no longer detectable in the end result. Tradition can, to be sure, participate in a creation, but it can no longer be creative itself."
Kenzō Tange (4 Σεπτεμβρίου 1913 – 22 Μαρτίου 2005)
Gymnasium in Leon designed by Kenzo Tange | Source: Metalocus
Ο Kenzō Tange (4 Σεπτεμβρίου 1913 – 22 Μαρτίου 2005) υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε όλο τον κόσμο. Διαμόρφωσε, σε μεγάλο βαθμό, την αρχιτεκτονική ιστορία και κουλτούρα της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και έκανε την εισαγωγή του στον Μοντερνισμό. Με εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε εύρος κλίμακας, ο Tange δε διακρίνεται μόνο για την αρχιτεκτονική του, αλλα και για τη σημαντική του συμβολή στον τομέα της πολεοδομίας. Λαμβάνει στοιχεία από την ιαπωνική παράδοση και τα βάζει στο έργο του, μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή, καθώς οι μεχρι τότε εφαρμογές του μοντέρνου στην Ασία είχαν έναν μιμιτισμό προς τη Δύση. Ο ίδιος όμως δε φοβάται και δημιουργεί ένα κράμα αρχιτεκτονικής και λαογραφίας, ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό για τις επόμενες γενιές αρχιτεκτόνων.
Τα πρώτα του χρόνια εμπνέεται από τον μοντερνισμό της Δύσης και παίρνει κατεύθυνση προς τον σχεδιασμό. Χρόνια αργότερα, το 1949, κερδίζει προσοχή για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης Hiroshima, μετά τα τραγικά συμβάντα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της πόλης, σχεδιάζει και τον χώρο μνήμης Hiroshima Peace Center and Memorial Park. Τη δεκαετία του '50 δουλεύει πάνω στη θεωρία της πολεοδομίας και της οργάνωσης πόλεων και μπαίνει στη CIAM. Λίγο αργότερα, παρουσιάζει τη μελέτη ‘Plan for Tokyo 1960’, μια πολεοδομική πρόταση για το παράκτιο μέτωπο του Τόκιο. Το έργο, καθαρά επηρεασμένο από το κίνημα του Μεταβολισμού, κερδίζει ιδιαίτερη προσοχή, προαναγγέλοντας τη διαφοροποίηση της πόλης τόσο από τα ασιατικά δεδομένα, όσο και από τα δυτικά. Ο Tange, μέσω της πρότασής του, ήταν σαν να αναγγέλλει την ιδιαιτερότητα της πόλης σε σχέση με την κοινωνική και ψηφιακή της διάσταση.
Kagawa Prefectural Government Office” (Lobby Interior), Kagawa, Japan, Kenzo Tange, 1958, Postwar Period
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από το έργο του Tange και τη σχέση του με τη μικρή κλίμακα και το interior. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιμελείται ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, τόσο στη γενική τους αρχιτεκτονική όσο και σε πιο ειδικές λεπτομέρειες, όπως το interior και το έπιπλο. Εδώ βλέπουμε πιο έντονα τη διχοτόμηση του έργου του με την παράδοση, το πάντρεμα του μοντέρνου και της Ιαπωνικής παράδοσης και λαογραφίας. Ο Kenzō Tange θεωρείται πρωτοπόρος για αυτό τον λόγο και έμπνευση για πολλούς μεταγενέστερους αρχιτέκτονες, τόσο από την Ιαπωνία όσο και παγκοσμίως.
“Tokyo plan 1960” and Kenzo Tange
Αφήνοντας πίσω του πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία, ο Kenzō Tange άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ιστορία και επηρέασε τα τρέχοντα κινήματα της εποχής. Επικοινωνεί τις γνώσεις του και εμπνέει άλλους με τα έργα του. Διαδάσκει στο University of Tokyo και έχει για μαθητές μερικούς από τους αρχιτέκτονες που διαμόρφωσαν τις επομενες γενεές αρχιτεκτονικής, όπως τον μεταβολιστή Kisho Kurokawa, τον Fumihiko Maki, τον Sachio Otani και τον Arata Isozaki. Το 1987, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη συμβολή του και του απονέμεται βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker.