1 Oct 2025  |  Spaces

Ergon Bakehouse: Living in a Bakery

Ψωμί: Ένας ρυθμός μνήμης στην καρδιά της Αθήνας
post image
Κεντρική Εικόνα: Ergon Bakehouse: Living in a Bakery, Urban Soul Project, USP


Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα αναγεννημένο νεοκλασικό του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή των αρχών του 20ού αιώνα, ολοκληρώθηκε το 2024 το έργο Ergon Bakehouse: Living in a Bakery, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα Urban Soul Project. Η Urban Soul Project, αναγνωρισμένη διεθνώς για το έργο της στον χώρο της φιλοξενίας, απέσπασε τον τίτλο «100% Hotel Architect of the Year 2024» χάρη και σε αυτή τη μελέτη. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας περίπου 1600 m², ενσωματώνει αρτοποιείο, κατάστημα, εστιατόριο και boutique ξενοδοχείο, μια συνέργεια που αναδεικνύει το ψωμί ως στοιχείο μνήμης και καθημερινής τελετουργίας.

Ergon Bakehouse: Living in a Bakery, Urban Soul Project, USP


Η βασική ιδέα του σχεδιασμού προκύπτει από τον «κύκλο ζωής της ζύμης»: η ζύμη ωριμάζει επί 72 ώρες στο 72H Artisanal Bakery, μια διαδικασία που αποκαλύπτεται μέσα από το ανοιχτό πλάνο του ισογείου, επιτρέποντας στον επισκέπτη να μυρίσει, να δει και να βιώσει την παρασκευή του ψωμιού. Ο βασικός προσανατολισμός της μελέτης επικεντρώνεται σε αυτήν την εμπειρία –ένας συνεχής διάλογος μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο επέλεξε υλικά με άμεσο αλλά και συμβολικό δεσμό με τον χώρο της αρτοποιίας: σκοτεινό πυρότουβλο, ανοξείδωτοι πάγκοι, λινά υφάσματα και προσεκτικός φωτισμός λειτουργούν σαν μεταφορικοί άξονες ανάμεσα στη σκληρή επαγγελματική κουζίνα και τη ζεστασιά ενός αληθινού φούρνου. Οι εσωτερικές περσίδες, τα στοιχειώδη σκίαστρα και η διάχυση του φωτός συνθέτουν μια ατμόσφαιρα γαλήνια και άνετη, υπερβαίνοντας τη στεγνή λειτουργικότητα.

Ergon Bakehouse: Living in a Bakery, Urban Soul Project, USP


Η διατήρηση της αυθεντικής αρχιτεκτονικής της πρόσοψης, των γύψινων διακοσμητικών, της κλασικής σκάλας και του παλιού ανελκυστήρα αναδεικνύει με σεβασμό τη μνήμη του τόπου, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται νέες –αλλά διακριτικά σύγχρονες– επεμβάσεις, όπως ο δεύτερος ανελκυστήρας και τα custom σκίαστρα, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της νέας λειτουργίας του κτιρίου.

Η σύνδεση με τη μνήμη γίνεται πιο έντονη και μέσα από τις 29 σουίτες του ξενοδοχείου. Κάθε δωμάτιο σχεδιάστηκε με σεβασμό στα αρχικά ανοίγματα και στο πνεύμα της αρχιτεκτονικής, ενσωματώνοντας στοιχεία του φούρνου –όπως το πυρότουβλο, τις ανοξείδωτες επιφάνειες, το ‘onda’ –κρεβάτι που επεκτείνει τη λειτουργία του χώρου σε lounge διαμονή- και τα λινά υφάσματα που ρέουν όπως ένα ζυμωμένο φύλλο ζύμης. Ο φωτισμός είναι στοχευμένος και σημειακός, τοποθετημένος μέσα από ένα λεπτομερώς σχεδιασμένο σύστημα σωληνώσεων, που ταυτόχρονα λειτουργεί ως φορέας φωτισμού και στήριξης υφασμάτων.

Ergon Bakehouse: Living in a Bakery, Urban Soul Project, USP


Η συνολική εμπειρία φιλοξενίας, εμπλουτισμένη με έργα των καλλιτεχνών Στρατή Ταυλαρίδη και Νίκου Χανδόλια, μετατρέπει το Ergon Bakehouse σε μια ολοκληρωμένη αφήγηση. Το φαγητό, η φιλοξενία, το design και η ιστορική μνήμη παίζουν ρόλο σε μια συνθετική εμπειρία, όπου κάθε στοιχείο υπακούει σε μια φιλοσοφία σύνθεσης ανάμεσα σε παράδοση και καινοτομία.

Το Ergon Bakehouse αναδεικνύει το αρτοποιείο ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, αισθητικής απόλαυσης και μνήμης. Με ολοκληρωμένο σχεδιαστικό αποτύπωμα και στέρεη φιλοσοφία, σχολιάζει την πόλη, τη ζύμη και τις αισθήσεις, προσφέροντας μια γιορτή των αισθήσεων –και ταυτόχρονα καθορίζει μια νέα προσέγγιση στο σύγχρονο design για τον χώρο της φιλοξενίας.

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Silver House...
24 Sep 2025  |  Spaces
Silver House
Image represents Design Μουσεία ανά τον κόσμο (...
4 Jun 2025  |  Spaces
Design Μουσεία ανά τον κόσμο (Part1)
Image represents Manna Αrcadia: Η μετάβαση από ...
12 Feb 2025  |  Case Study,Spaces
Manna Αrcadia: Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως
Image represents ΜΑΤΙ Μεσαριάς...
18 Sep 2024  |  People,Spaces,Event
ΜΑΤΙ Μεσαριάς